Nes į Lietuvą traukiniais iš Grafenwöhr miesto Vokietijoje atvyko Vokietijos kariuomenės mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių technika: tankai „Leopard“, pėstininkų kovos mašinos „Marder“, inžinerinės mašinos „Dachs“ skirtos mūsų šalyje dislokuojamai vienai iš NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės manevrinių kuopų.

Nuo pat ryto stotyje susirinkusiems Lietuvos ir užsienio žiniasklaidos atstovams teko ilgokai mirkti lietuje, pamažu virtusiame šlapdriba ir sniegu, kol Šeštokų stotį iš Lenkijos atvyko traukinys, gabenantis pėstininkų kovos mašinas „Marder“. Tanką „Leopard 2“ vokiečiai lyg specialiai atvežė į stotį parodyti žurnalistams, nes dauguma jų jau atvežti į Lietuvą vakar.

Su žiniasklaidos atstovais bendravęs Lietuvos kariuomenės atstovas vyr. ltn. Vytenis Miliušis, o taip pat renginyje dalyvavę Vokietijos ir Belgijos karininkai pasakojo, kad Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuojami aukštos parengties ir puikiai aprūpinti daugianacionaliniai koviniai pajėgumai yra reikšmingas sąjungininkų indėlis į regiono saugumo sustiprinimą.

Rukloje dislokuojamo NATO priešakinių pajėgų bataliono pagrindą sudaro ir jam vadovauja Vokietija. Vokietijos pajėgų pagrindą sudaro kariai iš 12-osios mechanizuotosios pėstininkų brigados 122-ojo Vokietijos mechanizuotojo pėstininkų bataliono. Šiuo metu į Lietuvą jau yra atvykusi didžioji dalis Vokietijos karių, Belgijos kariai, dalis Nyderlandų karių. Pagrindinės Nyderlandų pajėgos atvyks kovą, o Norvegijos – gegužę.

Lietuvoje bus dislokuota dešimtys tankų ir šarvuotos technikos bei keli šimtai ratinės technikos vienetų – tankai „Leopard 2", šarvuočiai – CV90, M113, BOXER, FENEK ir kita technika. V. Miliušio teigimu, jei bus poreikis, pavyzdžiui, mūsų regione padidės karinio konflikto grėsmė, sąjungininkų bataliono kovinė grupė galės būti pastiprinama. Pastiprinimas planuojamas ir 2017 m. vasarą, kai Lietuvoje vyks intensyvus pratybų ciklas. Planuojama, kad tuomet į Lietuvą atvyks papildomi artilerijos, oro erdvės gynybos, inžineriniai ir kiti padaliniai.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė bus rotuojama kas pusę metų. Lietuva batalionui suteiks priimančiosios šalies paramą.