Šalies vadovės teigimu, skaidriam viešųjų pirkimų organizavimui ypatingą dėmesį skirti turėtų kiekvienas naujasis ministras ne tik pačiose ministerijose, bet ir joms pavaldžiose įstaigose.

„Viešųjų pirkimų įstatymai vis taisomi ir taisomi, ir vis galo nematyti, bet viskas baigiasi paprasčiausiu dalyku – atsakomybe ir sąžine (...) Tereikia sąžinės, padorumo ir atsakomybės. Įstatymų tikrai pakanka“, – penktadienį Kaune sakė D. Grybauskaitė, dalyvavusi smulkiojo ir vidutinio verslo apdovanojimų ceremonijoje.

Penktadienį iš pareigų nusprendė trauktis Valstybinio turizmo departamento vadovė Jurgita Kazlauskienė, paaiškėjus, kad dalis projekto „Lithuania. Real is beautiful“ nuotraukų yra ne originalios, o buvo perkamos iš fotografijų archyvų ir jose fiksuoti ne Lietuvoje daryti vaizdai. Bendra projekto vertė siekia 140 tūkst. eurų.

Nuo pareigų taip pat laikinai nušalinti ir Kalėjimų departamento ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovai. Apie galimas korupcijos apraiškas ir netinkamą viešųjų pirkimų organizavimą Kauno izoliatoriuje teisėsaugai pranešė čia dirbanti buhalterė.

Nori investicijų į vaikų saugumą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tikisi, kad parlamentas per neeilinę sesiją kitą savaitę imsis rimtų žingsnių dėl didesnės vaikų apsaugos.

„Neeilinė sesija būtent ir buvo sušaukta ir turėtų būti skirta pokalbiams ir sprendimams, kaip užtikrinti vaiko teises. Turime daug įvairių įstatymų ir pakeltų, taip pat ir mano pateiktą aštuonių įstatymų paketą, labai tikiuosi, kad Seimas rimtai į tai atsižvelgs“, – žurnalistams penktadienį lankydamasi Kaune sakė Lietuvos vadovė.

Nors parlamente stringa D. Grybauskaitės pataisų dėl vaikų globos svarstymas, ji viliasi, kad šis Seimas investuos į vaikų saugumą.

„Aktualijos yra ne tik svarbios, bet ir grėsmingos, matome, kad per tiek metų vaiko teisės, vaiko saugumas, net vaiko gyvybė ir jai skiriamas dėmesys buvo tikrai menkesnis negu mes suaugę apie save galvojame ir save saugome. Taigi manau, kad šis Seimas tikrai turi visas galimybes pagaliau investuoti į vaiko saugumą, į vaiko gyvybės apsaugojimą, ir labai tikiuosi, kad šis Seimas tai ir darys“, – kalbėjo prezidentė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) ketvirtadienį nepriėmė sprendimo dėl prezidentės D.Grybauskaitės teikiamų Civilinio kodekso pataisų, reglamentuojančių iš šeimų paimtų vaikų globą ir kitus su vaikų saugumu susijusius klausimus. Komiteto sprendimas reiškia, kad dalis prezidentės teikiamo paketo projektų negalės būti priimti Seime per neeilinę sesiją vasario 14 dieną.

„Kaip sako liaudies išmintis, skuba tinka tik blusoms gaudyti, čia neišeina skubėti“, – komiteto sprendimą BNS aiškino TTK pirmininko pavaduotojas konservatorius Stasys Šedbaras.

Jo teigimu, TTK dėl prezidentės pataisų rengs klausymus, nes pataisose daug nenuoseklumo.

Kitą dalį prezidentės pataisų svarstantis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) savo ruožtu ketvirtadienį joms pritarė ir jos galėtų būti pateiktos per neeilinę sesiją, nors, pasak S.Šedbaro, klausimų kelia visas paketas.

„Ar SRDK gali atsakyti į klausimą, kas yra budintis globėjas? Jeigu vaikui naktį pasidarys bloga, jį reikės nuvežti į ligoninę ir paimti kraują, ar galės budintis globėjas pasirašyti? Civiliniame kodekse parašyta, kad globėjas turi tokią teisę, bet budintis pagal visus pateiktus įstatymus nėra globėjas, net taip vadinti jo negalima, jis neturi tokio statuso. Kas prisiimtų atsakomybę už sprendimą dėl invazijos į kūną, kai tai reikia padaryti per kelias minutes? Ligoninė to nedarys. Štai kiek iškyla klausimų vien dėl statuso – suteikti ar nesuteikti“, – dėstė konservatorius.

Anot jo, neskubėdami politikai galėtų priimti geresnius sprendimus.

„Įsigaliojimas reikalauja papildomų pinigų, kurių biudžete nėra, tad vis tiek įsigaliojimas bus nuo kitų metų sausio 1 dienos. Tai gal susėskime, susitvarkykime, kovo mėnesį priimame, įtraukia į biudžetą Vyriausybė ir nuo sausio 1 dienos startuoja naujas modelis“, – ragino S.Šedbaras.

Dalį prezidentės pataisų svarstant SRDK, taip pat kilo diskusijų, tačiau pataisoms galiausiai pritarta. Daugiausiai klausimų šiame komitete kilo dėl siūlymo ilgesnes atostogas įtėviams apmokėti iš „Sodros“ biudžeto.

Prezidentės pateiktas įstatymų paketas, be kita ko, vėlintų ir galinčių įsivaikinti amžių (nuo 50 iki 55 metų), atleistų įsivaikinti norinčius asmenis nuo žyminio mokesčio teisme, įpareigotų tarnybas operatyviau reaguoti į vaikams grėsmingas situacijas, reglamentuotų budinčio globėjo institutą, ilgesnes atostogas įtėviams ir kitus su vaikų saugumu susijusius klausimus.