„Aš visada sakau: žiūrėkime, ne kas yra sakoma, žiūrėkime, kas yra daroma. O daroma yra labai daug: ir šiandien, ir antradienį matėme Jungtinių Valstijų karius mūsų teritorijoje, Lenkijoje ką tik virš 4 tūkstančių Jungtinių Valstijų karių atsirado prie Lietuvos sienos, labai netoli, kad būtų galima reikalui esant ir mums padėti, matome techniką atplaukiančią į Europą. Taigi, išties, darbai yra tokie, kokių mes tikėjomės, ir kokie įsipareigojimai buvo ankstesnės administracijos“, - žiniasklaidai Rygoje sakė D.Grybauskaitė

„Pasitikime naująja administracija, kas bevyktų viešojoje erdvėje, kas būtų bekalbama“, - pridūrė prezidentė.

Kartu su Latvijos ir Estijos vadovais D.Grybauskaitė kitą savaitę Miunchene turėtų susitikti su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u (Maiku Pensu). Prezidentė sako, kad „turime ką pasakyti ir ko paprašyti“.

„Turėsime puikią progą išsakyti savo požiūrį, savo poreikius ir pristatyti tai, ką darome patys. Nes būtent Baltijos šalys yra tas pavyzdys, kaip galima greitai investuoti į savo gynybą“, - pažymėjo šalies vadovė.

Bendroje trijų Baltijos šalių bei Vokietijos prezidentų spaudos konferencijoje D.Grybauskaitė dar kartą išreiškė padėką ir Vokietijos vadovams - prezidentui Joachimui Gauckui ir kanclerei Angelai Merkel už paramą siunčiant karius į Lietuvoje dislokuotą tarptautinį NATO batalioną ir už „prisiimtą politinę lyderystę“. Ji pabrėžė, kad Lietuva pirmiausia turi pati investuoti į savo saugumą ir tik tuomet tikėtis partnerių pagalbos.

Kalbėdama apie regiono saugumą, D.Grybauskaitė dar kartą įvardijo galimas grėsmes dėl statomos Baltarusijos atominės elektrinės, taip pat planuojamos statyti elektrinės Karaliaučiuje.

„Tai yra mūsų iššūkiai, dėl kurių turime laikytis kartu“, - pabrėžė Lietuvos vadovė.

Vokietija vadovauja Lietuvoje kuriamam NATO batalionui. Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje dislokuojamiems vienetams vadovaus Kanada, Jungtinė Karalystė ir JAV. Lietuvoje JAV nuo 2014 metų dislokuoja apie kuopą karių. Pratyboms taip pat dažnai lankysis batalionas iš šiemet Lenkijoje dislokuojamos brigados. Prezidentė tikisi, kad Seimas jau kitą savaitę neeilinėje sesijoje imsis svarstyti sutartį dėl amerikiečių karių statuso Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)