Būtent ji trečiadienį atvėrė duris vietos, kurioje, policijos teigimu, antradienio popietę vyko išgertuvės. Dėmesio akiratyje atsidūrusi šeima glaudžiasi tvarte, jų gyvenamasis namas sudegė dar prieš kelerius metus.

Išvežamo kūdikio motina peiliu puolė Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotoją

Socialinės rizikos šeimų sąraše esančią šeimą antradienį aplankiusi socialinė darbuotoja policijos pareigūnams pranešė, kad namuose, kuriuose yra 8 mėnesių kūdikis, smurtauja vyras.

Kai atvykę patruliai užėjo į namus, I. Š. (gim. 1987 m.) laikė kūdikį ant rankų, o jos brolis J. Š. (gim. 1986 m.) buvo dingęs. Vilniaus rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojos nusprendė kūdikį vežti į ligoninę. Tačiau tuomet motina pratrūko – ji visus iškeikė, šaukė, kad dėl brolio nenori prarasti vaiko ir t.t. I. Š. išdavė, kad brolis yra namuose – slepiasi palėpėje. Patruliai jį ten ir surado. Girtas vyras priešinosi, tačiau buvo sutramdytas.

Tačiau po to prasidėjo baisiausioji šios istorijos dalis. Kai viena Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotoja išsinešė kūdikį į lauką ir ėjo prie automobilio, motina iš po čiužinio išsitraukė peilį ir, rėkdama, kad užmuš, puolė paskui. Pasivijusi bandė kūdikį nešančiai savivaldybės darbuotojai smogti peiliu į kaklą. Tačiau susmeigti jo nespėjo, nes žaibiškai sureagavo policininkas – jis pargriovė moterį ir surakino antrankiais.

I. Š. ir jos brolis išvežti į policijos komisariatą, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Motina grįžo namo, vaikas dar ligoninėje

Tačiau trečiadienį ir jie, ir čia gyvenanti H. Š. buvo būste, kuriame šiuo metu glaudžiasi. Tiesa, nei vaiko mama, nei jos brolis su žurnalistais kalbėti nesutiko. DELFI plūdo ir pati H. Š., tačiau papasakoti savo įvykių versijos ji neatsisakė.

„Atėjo, sūnus išgėręs buvo, ją primušė, rankos mėlynos, galva mėlyna“, – paklausta, kas nutiko tą antradienio popietę, pasakojo moteris.

Jos teigimu, 8 mėnesių kūdikis, jos pirmasis anūkas, šiuo metu – dar ligoninėje. Savo ruožtu jo mama esą jaučiasi sukrėsta.

„Kaip jaučiasi? Sėdi, į sieną žiūri, ką čia bepridėsi“, – kaip jaučiasi dukra, įvardijo H. Š.

H.Š.

Pateikė savo įvykių versiją

Pasak H. Š., tai, ką apie antradienio įvykius pasakoja policijos pareigūnai, nėra visiška tiesa. Moteris tikino, kad neblaivus buvo tik jos sūnus, o ne dukra.

„Tai, ką, aš jį iš namų išmesiu?“, – kalbėdama apie sūnaus neblaivumą, klausė H. Š.

Ji taip pat kategoriškai neigė, kad prieš anūką galėjo būti smurtaujama, kad jį trikdyti galėjo susidariusi aplinka. Moteris aiškino, kad berniuką labai myli ir ji pati, ir jo mama.

„Peiliu ji norėjo tik pagąsdinti, iššoko pro duris su juo, policininkas pamatė ir pagalvojo, kad grasina“, – dėstė moteris.

Ji taip pat pridūrė, kad tai prieš jos dukrą esą buvo smurtaujama – puolė ją neva ir soc. darbuotoja, ir policijos pareigūnai.

„Mušė ir kojomis spardė“, – ne itin rišliai pasakojo ji.

Skundėsi blogomis gyvenimo sąlygomis

Kad šiuo metu yra labai sukrėsta, neslėpė ir pati H. Š. Ji kartojo esanti ligonė, turinti problemų „su galva“, jaudinosi dėl patiriamo streso.

Moteris taip pat pasakojo, kad 4-iese šiuo metu jie turi glaustis viename tvarto kambaryje, išgyventi esą privalo tik iš 20 eurų, kai itin brangiai atsieina vien sauskelnės. Iš nelabai rišlaus jos pasakojimo galima suprasti, kad konfliktų kildavo ir dėl pinigų.

„Geras berniukas“, – anūką apibūdino H. Š.

Kaimynų portretas: melagiai, prisigalvoja visko

Tačiau greta šios šeimos gyvenanti Liudmila užtikrino, kad jiems ir kaimo gyventojų, ir seniūnijos paramos, dėmesio niekada netrūko.

„Jie čia seniai gyvena, iš pradžių name, kuris sudegė jau prieš kiek metų, dabar persikėlė. Padėjo jiems, žmonės ir kažkiek pinigėlių surinko. Ir kai ji pagimdė, kokia betvarkė buvo, padėjo šiek tiek, sutvarkė“, – prisiminė moteris.

Tačiau Liudmila pripažino pati asmeniškai su kaimynais pernelyg nebendraujanti.

„Jie tokie žmonės, kad nesinori. Tai soc. rizikos šeima, nuolat mūsų seniūnas lankydavosi, vaiko teisių specialistai. Žinote, paskui kalba, kad mes kviečiame, mes blogi. Todėl tiesiog nenorime su tais žmonėmis bendrauti – melagiai, prisigalvoja visko, kas įmanoma“, – pasakojo ji.

Kaimynė Liudmila

Kritikavo aplinką ir kaimynę

Paklausta, ar šeima anksčiau nepasižymėjo agresyvumu, Liudmila aiškino, kad vyras būdavo mandagus, pasisveikindavo, tačiau kūdikio mamą ji atvirai vadino melage.

„Dėl brolio – tikrai nepasakyčiau, kad agresyvus, visada pasisveikina su kaimynais, o kaip jis namie elgiasi, mes nežinome. O ji yra toks žmogus – melagė. Mes nelabai“, – santykius su kaimynais įvardijo moteris.

Ji taip pat tikino niekada nepastebėjusi ir to, kad vieni prieš kitus ar prieš vaiką jie būtų smurtavę. Liudmila pasakojo berniuko mamą sutikdavusi ir parduotuvėje, kartą ji esą domėjosi sūnui tinkančiu maistu.

„Maitino ji gal jį ir gerai, bet kokia aplinka viduje...“, – tik nutęsė ji.

Veiksmą matė savo akimis

Liudmila sakė pati mačiusi, kaip antradienį iš kaimynų būsto buvo išneštas kūdikis.

„Atvažiavo policija, mes pagalvojome, brolis. Žinote, kaip šeimose visko gi būna. Bet kai vaiką pasiėmė... Pasakyčiau, ta motina, bet čia ne motina. Ji puikiai žinojo, kad priklauso rizikos šeimoms, kad visada lankosi, kiek jai pagalbos suteikta... Seniūnas nuolat lankosi, atveža, klausia: tai malkų, tai dar ko. Apmaudu, kad taip nutiko. Pati esu motina. Vakar, kai išnešė tą vaiką, siaubas“, – graudinosi moteris.

Liudmila nesiryžo vertinti, ar dabar ši šeima turi problemų su alkoholio vartojimu. Anksčiau, pripažino, būdavo visko.

„Kokia bebūtų, ji yra motina, gal ir instinktai suveikė, alkoholis padarė savo. Tikriausiai todėl ji taip pasielgė. Ir man, žinokite, žiūrėjau ir bėgti norėjosi – motina vis dėlto“, – paklausta apie kaimynę, pasakojo Liudmila.

Berniukas iš šeimos, jos teigimu, paimamas pirmą kartą. Daugiau vaikų, jos žiniomis, moteris neturėjo. Savo ruožtu jo tėvo ji sakė niekada nemačiusi.

Peilį slėpė po čiužiniu

Tuo metu Lavoriškių seniūnijos seniūnas Mark Pilat DELFI sakė, kad jam dar šiandien sunku atsigauti po patirto šoko

„Antradienį apie 16 val. atvykome aplankyti šeimos ir pamatėme vaizdelį – moters brolis buvo girtas. Iš pradžių jis miegojo, tačiau pamatęs mus pradėjo rėkti, keiktis, grasinti mums ir mūsų šeimoms, kad bus susidorota. Todėl iškvietėme policijos ekipažą, kurio dėka ir likome gyvi“, – pasakojo jis.

M. Pilat teigimu, paėmus vaiką, jo mama puolė aplink buvusius peiliu. Šį ji esą ištraukė iš po čiužinio.

„Matyt, tai buvo sugalvota anksčiau, nes niekas juk nelaiko peilių po čiužiniu. Kai vaiką išnešė vaiko teisių darbuotojai, ji puolė tuos, kurie ėjo iš paskos – darbuotoją ir mane“, – prisiminė seniūnas.

Mark Pilat

Akiratyje atsidūrė dėl girtavimo ir gyvenimo sąlygų

Jo teigimu, nei kūdikio mama, nei jos brolis, nei jų mama nedirba. Moterys esą turi sveikatos sutrikimų.

„Įtraukta į soc. rizikos šeimų sąrašą ši šeima buvo dėl girtavimo, gyvenimo sąlygų. Sunku jas ir nupasakoti“, – dėstė M. Pilat.

Anot seniūno, nėra požymių, kad prieš vaiką buvo smurtaujama – esą jis reguliariai buvo apžiūrimas gydytojos, kuri jokių sumušimų nepastebėjo.

„Anksčiau peiliu šios šeimos nebuvome varyti, bet žodžių, keiksmų buvo. Ne kartą teko bėgti ir nuo to gelbėtis. Moters mama irgi yra agresyvi, brolis – tuo labiau“, – tikino M. Pilat.

Trečiadienį jis susitiko su aptariama šeima, tačiau nė vienas jų už savo veiksmus nematė reikalo net atsiprašyti.

Motina bandė priešintis, neatiduoti vaiko

Kas vyko šiame name, DELFI papasakojo ir Vilniaus rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyr. specialistė Juliana Lipinska.

Socialinė darbuotoja, su seniūnu važiuodama lankyti minėtosios socialinės rizikos šeimos, apie tai pranešė Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojoms. Jos tuo metu važiavo į globos namus, paprašė socialinės darbuotojos pranešti, ką pamatys toje gerai žinomoje šeimoje. Netrukus socialinė darbuotoja paskambino ir pranešė, kad padėtis tragiška – visi girti (girta buvo net ir kūdikio močiutė, kuri konflikte nedalyvavo – red.).

Tada į Mostiškes atvažiavo ir J. Lipinska su kolege. Pradžioje jos pasiūlė I. Š. su kūdikiu nuvežti į Krizių centrą, jei motina blaivi. Tačiau patikrinus paaiškėjo, kad ji visiškai girta. Tada buvo nuspręsta kūdikį vežti į ligoninę. Motina ėmė priešintis, bandė neatiduoti vaiko. Kai J. Lipinska rengė kūdikį, kolegė ją saugojo – Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojos ne kartą yra patyrusios smurtą tokiuose namuose.

„Patruliai labai geri, jie visą laiką stebėjo namiškius“, – pasakojo J. Lipinska.

Prisimena tą dieną: tai buvo sekundės reikalas

Kai ji su kūdikiu ant rankų jau buvo ant slenksčio, staiga išgirdo vieno iš policininkų šūksnį „Peilis!“, tuo pačiu metu ėmė šaukti jos kolegė. J. Lipinska su vaiku spėjo porą žingsnių išbėgti į lauką ir atsisukusi pamatė I. Š., užsimojusią peiliu. Peilis jau leidosi jos kaklo link. Viskas įvyko akimirksniu. Laimė, peilis nespėjo pasiekti kaklo – vienas iš policininkų pargriovė užpuolikę ir surakino.

„Jis išgelbėjo man gyvybę, tai buvo sekundės reikalas“, – sakė moteris.

Trečiadienį J. Lipinska sakė, jog labai skaudu girdėti kalbas ar skaityti komentarus, kad Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojos tik po Kėdainių tragedijos susirūpino socialinės rizikos šeimose augančiais vaikais.

„Pavyzdžiui, sausio 20-ąją su kolege, be policijos, apėjome tris landynes, nes žinojome, kad kažkurioje iš jų girtauja moteris su 2 mėnesių kūdikiu, – pasakojo J. Lipinska, – Daug panašių atvejų neviešinama. Mes juk neiname į profesorių ar pan. namus. Einame pas alkoholikus, psichinius ligonius, nusikaltėlius ir pan.“.

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojos, ne pirmas kartas, kai peiliu užsimoja. Ir kastuvu yra užsimoję, ir kitokiais įnagiais. Tačiau iki šiol tai būdavo tik grasinimai. Moteris vis dėkojo gyvybę jai išgelbėjusiam policijos patruliui.