„Situacija praktiškai grįžo į 2014 metų lygį, mūsų vertinimu“, – penktadienį per Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdį sakė ministras.

Anot jo, pastarosiomis dienomis intensyvūs apšaudymai vyksta ties Rytų Ukrainos gyvenviete Avdijivka, susirėmimai vyksta ir ties Donecku.

L.Linkevičius teigė, kad žmonės Avdijivkoje šiuo metu gyvena „humanitarinės katastrofos sąlygomis“, jiems nutrauktas elektros ir šildymo tiekimas.

Posėdyje dalyvavusiam Ukrainos ambasadoriui Lietuvoje Volodymyrui Jacenkivskiui jis žadėjo, kad Lietuvos politinė parama Ukrainai nesiliaus.

„Mažėja tarptautinės bendruomenės dėmesys Ukrainai, todėl mūsų pastangų reikės dar daugiau“, – teigė Lietuvos ministras.

Seimo Užsienio reikalų komitetas taip pat nagrinėjo žmogaus teisių pažeidimus Rytų Ukrainoje ir Rusijos aneksuotame Kryme.

Dėl žmogaus teisių pažeidimų ir paaštrėjusios saugumo situacijos komitetas priėmė du Ukrainą remiančius pareiškimus.

Viename iš jų komitetas paragino Rusiją „atsakingai vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus šioje srityje ir nedelsiant sustabdyti politiškai motyvuotą Ukrainos piliečių persekiojimą“, „nedelsiant ir besąlygiškai išlaisvinti visus neteisėtai kalinamus Ukrainos piliečius ir sudaryti jiems sąlygas grįžti į tėvynę“.

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje V.Jacenkivskis komiteto nariams pasakojo, kad šiuo metu Rusijos teritorijoje dėl politinių priežasčių kalinami 17 ukrainiečių.

„Kaip šalis agresorė Rusija toliau ignoruoja Minsko susitarimų dalį dėl apsikeitimo įkaitais ir neteisėtai sulaikytais asmenimis“, – tvirtino diplomatas.

Jis teigė turintis duomenų, kad Rusijos pareigūnai sulaikytus ukrainiečius kankina, vykdo prieš juos psichologinį spaudimą. Pasak ambasadoriaus, Rusija neleidžia Ukrainos pareigūnams susitikti su Rusijoje kalinamais politiniais kaliniais.

Rusija Krymo pusiasalį aneksavo 2014 metais. Tais pačiais metais kilo susirėmimai tarp Maskvos remiamų separatistų ir Ukrainos vyriausybinių pajėgų rytinėje šalies dalyje.