“Absoliutus neprofesionalumas, pareigūnai, vaiko teisės nekreipia dėmesio į mūsų žodžius apie akivaizdų smurtą, jie tiki tėvais, anot kurių, vaikai nuolat krenta nuo laiptų, nuo kėdžių ar iš lovelių”, - pasipiktinimo neslėpė Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas, profesorius. Medikas teigė, kad Kėdainiuose įvykusi tragedija parodė impotenciją visų įtaigų, kurios privalo užtikrinti vaiko teises.

“Teismo ekspertai atvažiuoja tada kai pradedamas ikiteisminis tyrimas. Dažnai ekspertai atvažiuoja po savaitės ar dviejų nuo to kai mes pamatome, kad vaikas sumuštas. Taigi akivaizdu, kad mėlynės jau būna spėjusios pranykti. Pas mus atvažiuoja cigarete apdeginti vaikai, kūdikiai lūžusiais kaulais, mes juos sugipsuojame sutvarstome, pranešame vaikų teisėms, bet viskas tuo ir baigiasi”, - atviravo Rimantas Kėvalas.

Į laidą papasakoti kraupios smurto istorijos atvažiavo ponia Zita Rimkienė. Ji yra kaimynė prieš metus muštų ir prie suolo pririštų berniukų kaimynė. Ponia Zita tikina, kad dar iki garsiai nuskambėjusio, pilietiškų kaimynų nufilmuoto smurto atvejo ji kreipėsi į vaiko teisių tarnybas, į seniūnijos socialines darbuotojas ir į policiją, tačiau rezultatų nesulaukė. Zita parašė laišką Vaiko teisių kontrolierei Editai Žiobienei, tačiau iš jos padėjėjos tegavo atsakymą: “Dėkojame už jūsų nuomonę ir rūpestį”. “Ir tiek žinių, daugiau nieko!”, - piktinosi pensininkė. Seimo narys Povilas Urbšys po tokio liudijimo ragino E. Žiobienę atleisti iš pareigų.

Ponia Zita tęsė toliau: “Parašiau pareiškimą policijai, pareigūnai atvyko, pažiūrėjo per tvorą, kad vaikai laksto kieme ir viskas. Jie net neapklausė kaimynų, nors mes pareiškime liudijom, kad ne kartą matėm kaip berniukai yra mušami, jiems neduodama valgyti, jie nuolat rišami prie suolo, kad nejudėtų.” Ji tvirtino, kad senelis nuolat mušdavo vaikus, keikdavo juos, terorizuodavo ir gąsdindavo.

Vitalijus Gailius prisipažino, kad jį stebina bylą tyrusių pareigūnų abejingumas. Kaimynei Zitai Rimkienei po jos parašyto pareiškimo, pareigūnai atrašė, kad nusprendė net nepradėti administracinio tyrimo.

“Tai akivaizdus nusikaltimo nuslėpimas ir šiems pareigūnams turi būti taikomos bausmės. Čia ne administracinė atsakomybė turėjo būti taikoma, o baudžiamoji. Aš norėčiau tam pareigūnui, kuris nusprendė nutraukti tyrimą, pažiūrėti į akis. Jis privalo būti nubaustas. Juk jis net neapklausė kaimynės, kaimynai patys turėjo atlikti savo tyrimą, po kurio, nufilmavus senelio smurtavimą buvo pasiekti rezultatai. Šiuo atveju pilietiški kaimynai nudirbo pareigūnų darbą”, - sakė Vitalijus Gailius. Seimo narys aiškino, kad dažnai pastebi tokį pareigūnų abejingumą, nes jie yra skatinami priedais už gerą darbo statistiką.