Po plačiai nuskambėjusio G. Kildišienės skandalo dėl savo partijos lyderiui priklausančios įmonės automobilio nuomos politikė jau atsisakė Seimo nario mandato ir sustabdė įgaliojimus eiti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojo pareigas.

Analogiško rimto žingsnio laukia ir jos vadovaujamo partijos skyriaus nariai Panevėžyje. Juo labiau kad šią savaitę tarp jų pasklido žinia, esą rengiamasi sušaukti Panevėžio miesto skyriaus susirinkimą ir jame gali būti sprendžiamas pirmininko klausimas. Tačiau kol kas niekas tiksliai nežino, nei kur tas susirinkimas vyks, nei kada.

Tokie bendravimo metodai šiame partijos skyriuje, pasak kai kurių jo narių, jau nebe naujiena.

Kvietimo į susirinkimą laukęs Valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Panevėžio miesto tarybos narys Tomas Josas prisipažino ne vieną sykį ne savo valia praleidęs bendražygių sueigas. Ypač tai tendencinga, kai sprendžiami svarbūs klausimai.

Nėra tvarkos

„Lapkričio mėnesį aš ir dar 11 skyriaus narių nebuvome pakviesti į susirinkimą, per kurį pašalinti penki nariai. Tokio sprendimo priežastis – veikimas prieš partiją. Kaip Stalino laikais: susirenka partijos „troika“ ir paskelbia už akių nereikalingus asmenis šnipais…“ – „Sekundei“ pasakojo politikas T. Josas.
Tomas Josas

T. Joso minėto susirinkimo dalyviai tuomet iš partijos pašalino Vidmantą Petraitį, Nerijų Budreiką, Povilą Jodį, Zitą Kriaučiūnaitę ir Vaidą Pečiulienę. Į šį juodąjį sąrašą tikina turėjęs pakliūti ir pats T. Josas. Mat jis su bendražygiais partijos vadovų rūstybę užsitraukė tik paklausę savo skyriaus narių skaičiaus.

„Nežinau, kodėl mane paliko – gal kad esu miesto Tarybos narys“, – svarsto jis.

„Mes paprasčiausiai norėjome sužinoti, kiek skyriuje yra narių, – tokią teisę mums suteikia partijos įstatai, – teigė pašnekovas. – Bet sulaukiau atsako, kad nesinervinčiau, nes nieko nepešiu. Vadovai, ko gero, taip stengiasi apsidrausti: nežinodami skyriaus kvorumui reikalingo partiečių skaičiaus, žinia, kad nerizikuosime kažką svarbaus daryti.“

Susikalbėti su bendražygiais, anot T. Joso, sunku ir dabar, kai Seimą paliko skyriaus lyderė G. Kildišienė. Jis tikina sulaukęs ne vieno partijos kolegų skambučio, jie klausė, ar nebūtų verta palikti valstiečius ir žaliuosius. Kai kurių jų Tarybos narys prisipažįsta net nepažįstantis.
„Nebėra skyriuje tvarkos – tik diktatas“, – pabrėžė kalbintas politikas.

Panevėžiečius ignoruoja

T. Josas tikisi, kad Panevėžio skyriaus pirmininkė G. Kildišienė pagaliau parodys dėmesį bendražygiams ir praneš apie atsistatydinimą. Po skandalų tai, jo nuomone, būtų teisingiausia.
Su pirmininke susisiekti nepavyksta ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Panevėžio skyriaus nariui Juozui Bečeliui.

„Skyriaus susirinkimas nėra planuotas, bet greitu laiku jis gali būti. Daugumai vis tiek norisi aiškumo, kad bus toliau – žmonėms reikia sprendimo. Kaip žinoma, buvo partijos frakcijos susirinkimas, dabar turėtų ir mus kažkas pasiekti“, – vylėsi Panevėžio miesto savivaldybės tarybos narys.

J. Bečelio teigimu, skyriaus nariai kol kas nebėga, tačiau būtina gelbėti geras savo partijos idėjas, smarkiai sudrumstas politinio G. Kildišienės skandalo. Todėl politikas už tai, kad Panevėžio skyriaus pirmininkė pasitrauktų.

„Tai jauna moteris ir galbūt jai trūko vadovavimo patirties“, – griežtai neteisia bendražygis.
Jis teigė nepritariąs ir lapkritį priimtam sprendimui iš partijos pašalinti penkis narius. Tuomet J. Bečelis susirinkime irgi nedalyvavo. Bet jau per artimiausią skyriaus susirinkimą politikas žada siūlyti juo grąžinti.

Kai tik atsigaus, informuos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė „Sekundę“ patikino, kad laukti susirinkimo panevėžiečiams ilgai nebeteks. Bet kada jis įvyks, nuspręs pati skyriaus pirmininkė G. Kildišienė.

„Praėjusią savaitę mūsų partijos valdyba rinkosi į susirinkimą ir patenkino G. Kildišienės prašymą sustabdyti jos buvimą pirmininko pavaduotoja. Pagal partijos įstatus jai rekomenduota pasitraukti ir iš kitų valdymo organų, taip pat ir iš Panevėžio skyriaus“, – aiškino R. Baškienė.

Tačiau dėl skyriaus pirmininko pareigų sprendimą turi priimti jo nariai. Nors pavaduotoja teigė gavusi pačios G. Kildišienės pažadą palikti panevėžiečius.

„Gal skyriuje trūksta informacijos apie tolesnius veiksmus, – neatmetė valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja, – bet pirmininkė turi pati informuoti, kada ruošiamas susirinkimas, ir pateikti savo sprendimą. Manau, kad po tokių išgyvenimų ji dar nespėjo visko paaiškinti savo bendražygiams Panevėžyje. Tikiuosi, ji vykdys duotą pažadą.“

R. Baškienė patikino, kad į skyrių permainas valdyba nesikiša. Jei panevėžiečiai liks be pirmininko, turės rinkti naują.

Viską išpūtė žiniasklaida?

Visiškais gandais ir kai kurių narių pasirodymu žiniasklaidai žinias apie planuojamą susirinkimą partijos skyriuje pavadino jo pirmininkės pavaduotojas Deividas Labanavičius. Su juo G. Kildišienė dabar nebendrauja ir nėra jokių tvirtų žinių, kas laukia skyriaus.

„Nieko šiuo metu nežinome – ar toliau dirbsime su tuo pačiu pirmininku, ar su nauju. Dar anksti apie tai kalbėti. Laukiame pačios Gretos pozicijos“, – pabrėžė pašnekovas.

Jo teigimu, apie susirinkimus skyriaus nariams visada pranešama. Ir juose esą nedalyvaujantys politikai paprastai vėliau teisinasi, kad nebuvo pakviesti ar yra ignoruojami. Panašiai, pasak pavaduotojo, buvo ir su penkiais minėtais partijos nariais, kurių narystė sustabdyta praėjusiais metais.

„Tiksliai negaliu įvardinti priežasties, kuri yra įrašyta paskutinio skyriaus susirinkimo protokole. Bet tai buvo susiję su šmeižtu ir neaktyvia tų narių veikla partijoje. Skyrius dirba dvejus metus ir su savo partiečiais glaudžiai bendraujame. Manęs nėra pasiekusios žinios, kad kas nors norėtų palikti partiją. Atvirkščiai – po sėkmingų rinkimų sulaukiame daug naujokų. Bet juos visada įvertiname pagal vertybes ir aktyvumą“, – kalbėjo D. Labanavičius.

Jo teigimu, paskutiniai valstiečių ir žaliųjų sąjungos sunkumai tėra žiniasklaidos išpūsti. O G. Kildišienė, pasak pavaduotojo, puiki vadovė.

Paklaustas, kiek šiuo metu valstiečių ir žaliųjų sąjunga Panevėžio miesto skyriuje turi narių, D. Labanavičius tiksliai pasakyti negalėjo – jų esą kelios dešimtys.

Su pačia G. Kildišiene „Sekundei“ pasikalbėti nepavyko.