„Po reformos taip ir atsitiko, kad į įvykius vyksta ir patruliai, ir pareigūnai, kurie turėjo kažkokią kitą praktiką. Esmė yra kuo greičiau nuvykti, apsaugoti įvykio vietą ir atlikti pirminius veiksmus. Tai tikrai matosi situacija, kad atvykusiems pareigūnams, buvusiems patruliams, nepakanka kompetencijos ir žinių“, – LNK žinioms sakė ministras.

Pasak jo, bus ieškoma, kaip užpildyti „kompetencijos vakuumą“ pareigūnams siūlant specialius mokymus.

„Šis atvejis (Kėdainiuose – red.), apie kurį mes šnekame, labai jau stipriai parodė kompetencijos stoką, bet gali būti ir autoįvykis, į kurį atvažiavo patrulis, neturėdamas patirties įforminti tinkamai, ar, pavyzdžiui, vagystė iš buto, kai nesurenka tinkamų įrodymų ir po to sunku įrodyti“, – kalbėjo E.Misiūnas.

Pernai pareigas pradėjęs eiti ministras metų pabaigoje paskelbė, kad pradėta policijos reforma yra stabdoma iki tol, kol bus objektyviai įvertinta jos nauda.

Policijos departamento vadovybė ėmėsi reformuoti policiją argumentuodama, jog tai padidins visuomenės saugumą, patruliuojančių policininkų skaičių ir gerins pareigūnų darbo sąlygas. Pradėta jungti viešąją ir kriminalinę policiją komisariatuose, atsisakoma budėtojų, taip mažinant kabinetuose dirbančių pareigūnų skaičių.

Apie teisėsaugos ir kitų atsakingų institucijų gebėjimą reaguoti į smurtą šeimoje diskutuoti pradėta po to, kai praėjusią savaitę Kėdainiuose patėvio buvo žiauriai sumuštas ketverių metų berniukas, kuris vėliau mirė nuo sužalojimų.

Atliekat ikiteisminį tyrimą dėl vaiko nužudymo paaiškėjo, kad tyrimas dėl smurto prieš šį berniuką buvo pradėtas pernai metais, tuomet jo patėvis apklaustas kaip specialusis liudytojas, tačiau ikiteisminį tyrimą nuspręsta nutraukti, nesurinkus pakankamai duomenų, kad prieš berniuką iš tiesų buvo smurtaujama.

Kauno prokuratūra pirmadienį nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl tarnybos pareigų neatlikimo, kuriame bus siekiama nustatyti, ar tinkamai reaguota į pirmąjį pranešimą.