Tokiu atveju, pasak jo, būtų baigtos diskusijos dėl parlamentarų automobilių nuomos skaidrumo.

„Jeigu mes susitariame taip, kad tai nėra moralu, kad ne iš lizingo kompanijų, tada Seimo nariai keičia sutartis ir keičia savo nuomotojus. Bet niekur parašyta nėra, kad tai nemoralu. Yra tik vienas klausimas – ar tai teisėta, ar ne. Atsakymas Lietuvos banko yra“, – antradienį Seime žurnalistams kalbėjo R.Karbauskis.

„Kalbant apie mano automobilį... vėlgi – jeigu nuomotis automobilio negalima iš kokios nors įmonės, ir bus nurodyta, kad nuomotis automobilį galima tik iš lizingo kompanijos, tai ir bus daroma. Tiesiog dabar kilo ažiotažas tuo klausimu dėl vieno to automobilio. Nesuprantu, kodėl apkaltintos yra įmonės, kurios vykdo teisėtą veiklą. Bet susitarkime dėl vieno – jeigu Seimo nariai turi teisę nuomotis tik iš specialių įmonių, tada nekils jokių problemų nei visuomenei, nei mums“, – pridūrė didžiausios Seime frakcijos vadovas.

Paprašytas pakomentuoti ankstesnius savo teiginius, esą jo valdomam „Agrokoncernui“ automobilių nuoma esanti „normali praktika“, tuo metu Lietuvos bankas nustatė, kad 2016 metų vasario 10 dieną sudaryta automobilio pirkimo–pardavimo išsimokėtinai sutartis buvo vienkartinė, R.Karbauskis teigė, kad jis kalbėjo „apie įvairias kreditavimo formas“.

Agrokoncernas“ buvo išnuomojęs automobilį „Range Rover“ Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narės, buvusios R.Karbauskio pavaduotojos partijoje Gretos Kildišienės motinai. Mašina naudojosi dabar jau buvusi parlamentarė. Kilus skandalui dėl šios mašinos, R.Karbauskis pareiškė, kad „Agrokoncernas“ tokių sutarčių turi šimtus.

„Aš šnekėjau apie įvairias kreditavimo formas, kurios taikomos. Visos kitos įmonės, kurios kreditavo automobilius Seimo nariams, kurios neužsiima lizingu, darė tą patį, ką ir koncernas. Tai nėra veikla... vadinasi, tai nėra vartotojiškas kreditas ir nereikia tai įmonei deklaruoti šitų dalykų, tai parastas kreditavimas – vienas iš kredito variantų, Lietuvos banko atsakymas reiškia, kad įmonė nieko nepažeidė“, – sakė LVŽS vadovas.

„Komercinių sandorių komercinės įmonės gali daryti, jeigu jos neprieštarauja įstatymams. Jeigu kalbėtume apie kreditavimo sutartis, o tai yra kreditavimo sutartis, tą ir sakiau, kad šimtai tūkstančių sutarčių sudarinėjama visose įmonėse ir mūsų taip pat. Tiktai klausimas yra, aš tą ir minėjau, ši veikla nėra dominuojanti, kaip ir paaiškėjo dabar, daugelio Seimo narių atvejais, kai nuomojasi ar perka automobilius, jie perkasi iš įmonių, kuriose ta veikla nėra dominuojanti ir tai visas atsakymas toks“, – teigė parlamentaras.

Paklaustas, kodėl G.Kildišienė tokia išskirtinė koncerno veikloje, kad jos mamai koncernas teikė išskirtinę paslaugą, parlamentaras konkrečiai neatsakė.

„Šita sutartis niekuo nėra išskirtinė. Tikrai paprasčiausiai jinai nėra tai, ką galvojo Seimo narė, kuri kreipėsi į Lietuvos banką. Ji galvojo, kad tai vartotojiška paskola, kurios negalėtų įmonė teikti. Tas atsakymas yra - tai nėra vartotojiška paskola“, – tvirtino R.Karbauskis.

Lietuvos bankas pirmadienį pranešė, kad R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“ nuolat nenuomoja automobilių su įmone nesusijusiems fiziniams asmenims. Koncernas bankui pateikė duomenis tik apie vienintelę tokią sutartį, todėl centrinis bankas neturi pagrindo laikyti „Agrokoncerno“ vartojimo kredito davėju ir pripažįsta, kad koncernas nepažeidžia Vartojimo kredito įstatymo. Pagal šią sutartį, automobilį „Range Rover“ iš „Agrokoncerno“ pirko G.Kildišienės mama Vladislava Mikalauskienė.