Jis siautėjo mieste, daužė automobilius, išmušė parduotuvės vitriną, sulaužė nosį buvusiai draugei. Deja, teismas pasigailėjo narkotikus vartojančio siaubūno ir laisvės atėmimo bausmę atidėjo. Lygtinai nuteistas laisvėje likęs G. Kontenis netrukus sumušė mažametį sugyventinės sūnų, smurtavo prieš gyvenimo draugę, kol galiausiai, kaip įtariama, berniuką mirtinai uždaužė.

Kodėl smurtautoją Gediminą Kontenį taip uoliai dangstė jo smūgius kentusi sugyventinė Monika? Kas dėjosi jaunos moters galvoje, kuri vengdama teisėsaugai papasakoti apie patiriamą smurtą galiausiai prisidėjo prie vienintelio savo vaiko, keturmečio sūnaus nužudymo?

Atsakymo į šį klausimą aktyviai ieško ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai.

Jau dabar aiškėja, kad kalbėti apie mušamą sūnų vengusi ir pati nuo sugyventinio G. Kontenio kentusi moteris taip siekė jį išgelbėti nuo kelionės į įkalinimo įstaigą.

Jis buvo nuteistas lygtinai, tad po bet kokio, net ir paties menkiausio išpuolio jam grėsė įkalinimas.
Naujienų portalas rinkosaikste.lt nusprendė pažvelgti į netolimą praeitį ir atsivertė už kraupius išpuolius G. Konteniui iškeltą baudžiamąją bylą.

Kėdainių rajono apylinkės teismas visą Lietuvą pašiurpinusiam keturmečio vaiko žudikui paskelbė dar 2016 metų birželio 2-ąją.

Iki tol šis kėdainietis jau buvo spėjęs „užsidirbti“ pirmąjį teistumą ir dėl narkotikų platinimo pabuvoti įkalinimo įstaigoje.

Birželį G. Kontenis buvo nuteistas už Kėdainiuose įvykdytus kraupius išpuolius. Deja, bylą dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų nagrinėjusi Kėdainių rajono apylinkės teismo teisėja Aurelija Ozolinia į belangę jo nepasiuntė.

Per naktį nusiaubė 7 automobilius

Teisėjos nagrinėtoje byloje puikavosi net trys nusikaltimai, kuriais kaltintas G. Kontenis.

Pirmasis monstru virtusio kėdainiečio išpuolis užfiksuotas 2015 m. balandžio 4 d., apie 2 val. 46 min. Tąkart būdamas apsvaigęs nuo alkoholio jis vienos parduotuvės stovėjimo aikštelėje betono luitu ir plytomis niokojo automobilius.

Įdomiausia tai, kad iš įkalinimo įstaigos, kur kalėjo už narkotikų platinimą jis buvo išleistas tik kovo 31 dieną.

Bylos duomenimis G. Kontenis nulaužė „Audi A6“ dešinės pusės šoninį veidrodėlį bei plyta išdaužė dešinės pusės galinių durelių stiklą ir įskėlė priekinį šio automobilio stiklą. Betono gabalu suskaldė automobilio „Opel Vivaro“ priekinį stiklą, išdaužė kairės pusės priekinių durelių ir galinio bagažinės durelių stiklus bei subraižė langų stiklus.

Taip pat jam užkliuvo ir „Honda Civic“. Plyta išdaužęs priekinių durelių stiklą bei nulaužęs stabdžių signalinę lempą ant kilimėlių išliejo langų plovimo skystį.

Nuo siautėjusio vandalo tąnakt nukentėjo ir dar viena „Audi A4“, automobiliui sudaužyti priekinis ir galinis bei kairės pusės dviejų durelių langų stiklai, įlenktas kairės pusės galinis sparnas, stogas ir stoglangis, o taip pat sugadintas variklio dangtis. Manoma, kad daužydamas viską, kas tik pakliuvo G. Kontenis ant šio automobilio šokinėjo, jį trypė kojomis.

Taip pat jis išdaužė „Toyta Yaris“ keleivio durelių lango stiklą, išdaužė automobilio „Audi 80“, abiejų durelių langų stiklus, betono gabalu ir plytomis išdaužė visus automobilio „Opel Zafira“, langus.

Sulaužė moteriai nosį

Dar vieną išpuolį girtas G. Kontenis surengė 2015 m. gegužės 17d. Chemikų gatvėje esančio prekybos centro „Maxima“ aikštelėje. Apie 17 val. 30 min. jis nulaužė automobilio „Opel Meriva“ lango valytuvą, raktu subraižė dangtį, šonines keleivio ir vairuotojo pusės dureles.

Nuo siautėjančio nusikaltėlio nukentėjo ir automobilio savininkė R.K.

Bylos duomenimis, G. Kontenis sugriebė moterį už plaukų bei puolė mušti. Kumščiu ir delnu niekuo dėtai kėdainietei į galvą buvo suduoti mažiausiai 7 smūgiai.

„G. Kontenis padarė nubrozdinimus kaktoje, nosies kaulų lūžį, muštinę žaizdą, kraujosruvą lūpoje, tuo nesunkiai sutrikdydamas jos sveikatą, o tuo pačiu sutrikdė ir visuomenės rimtį ir tvarką“, - teigiama byloje.

Dar vienas, eiliniu tapęs G. Kontenio išpuolis užfiksuotas 2015 metų lapkričio 13 dieną.
Apie 1 val. 30 min. girtas siaubūnas išdaužė A. Kanapinsko gatvėje esančios parduotuvės „Iki Cento“ lango stiklą. Šis jo poelgis traktuotas kaip visuomenės rimties bei tvarkos sutrikdymas.

Sukurpė tragikomišką versiją

Su įkalčiais prie sudaužytų automobilių sučiuptas G. Kontenis tyrėjams pateikė absurdišką versiją. Jis tikino neva pats tapęs nusikaltimo auka, o automobilius siaubė ieškodamas neva atimto telefono.

Pasak G. Kontenio, balandžio 4 dieną jis viešėjo pas draugą, šventė jo sūnaus gimtadienį, kur prisiragavo alkoholio. Taksi atvykęs prie savo namų jis tikino išgirdęs dūžtančių stiklų garsą, pamatė merginą ir vaikiną.

„Mergaitė buvo šviesiaplaukė, berniukas vienas potamsis“, - tikino G. Kontenis.

Vėliau jis nurodė matęs kelis vaikinus, kurių vienas esą turėjo revolverį. Vandalas gynėsi kurdamas versiją, jog pats bandė sudrausminti langų daužytojus, tačiau išgirdo necenzūrinį paliepimą “Mink na... iš čia“.

„Pasipylė smūgių kruša, gavau į pakaušį kažkokiu daiktu, nukritau ir atsibudau, kai jie jau nueidinėjo, sakydami: „Lievas tas jo telefonas“ ir į kažkurią mašiną įmetė“, - teismą bandė įtikinti kėdainietis.

Pateisindamas tos nakties išpuolius jis sakė automobilių tyčia neniokojęs, tik „pradėjęs vaikščioti per visas mašinas ir ieškoti, kur jo telefonas“. Dėl taip jis susižalojo rankas, sulaikymo metu nuo daužomų stiklų jos buvo kruvinos. Anot G. Kontenio telefoną „Nokia 300“, kuris neva buvo atimtas, bet vėliau mįslingai atsirado jam grįžus iš kalėjimo davė močiutė.

Deja, šia G. Kontenio pasaka niekas nepatikėjo. Apklausti liudininkai pasakojo matę tik vieną automobilius daužiusį vaikiną, jokių kitų žmonių šalia jo nebuvo. Liudiję policijos pareigūnai prisiminė, jog sulaikomas G. Kontenis juos išvadino „mentais ir gaidžiais“. Jo būsena buvo tokia, kad nekilo abejonių, kas nusiaubė automobilius.

Įsiuto gavęs atgal

Kas iššaukė nevaldomą G. Kontenio agresiją ir kodėl jis puolė niokoti kėdainiečių automobilius? Teisėsaugininkų surinkti duomenys liudija, kad minimą naktį, apie vidurnaktį prie apleistos senos parduotuvės „Rasa“ buvo atvykusi nenustatytos sudėties grupė jaunuolių, kurie šnekėjosi, sėdėjo automobilyje.

Grįžęs taksi automobiliu iš viešnagės pas draugą girtas ir nuo narkotikų apsvaigęs G. Kontenis (alkoholio ir narkotinių medžiagų vartojimą patvirtina objektyvūs įrodymai), prisikabino prie jaunuolių ir, dėl tiksliau nežinomų priežasčių, buvo jų sumuštas.

Taip pat nepaneigtas faktas, kad G. Kontenį sužaloję asmenys numetė jo telefoną, po ko girtas kėdainietis tiesiog pasiuto ir ėmė niokoti automobilius.

Sumušė buvusią draugę

G. Kontenis taip pat rado kuo pasiteisinti, kai 2015 metų gegužės 15 dieną, kai „Maximos“ aikštelėje sumušė moterį ir suniokojo jos automobilį. Jis pareigūnams tikino, jog sėdėdamas kalėjime sužinojo, esą jo buvusi draugė Rasma K. buvusi neištikima. O tai sukėlė nemenką pykčio proveržį.

Jau būdamas laisvėje jis pamatė buvusios draugės automobilį, jį suniokojo, o pamatęs su kitu vaikinu ateinančią merginą, ją užpuolė, kumščiu daužė galvą ir sulaužė nosį.

Pats G. Kontenis pripažino, jog tą dieną buvo visiškai blaivus ir net „neparūkęs“. Dėl išpuolio jis kaltino savo būdą, pripažino, kad tiesiog yra labai impulsyvus, „degtukas“.

„G. Kontenis kaltu prisipažino iš dalies ir parodė, kad delnu sudavė ne daugiau kaip šešis kartus per skruostus, dėl ko sulūžo akiniai, ant kaktos atsirado įbrėžimas bei praskėlė lūpą. Daugiau kraujo nebuvo, nosis nebuvo kruvina, todėl drąsiai galima teigti, kad nosies nesulaužė. Po šio įvykio buvo sutikęs Rasmą parduotuvėje, jos nosis nebuvo ištinusi. Jos sužaloti nenorėjo, „atliko tik auklėjamąjį darbą“, - byloje cituojami Kėdainių siaubūno parodymai.

Iš karto po sulaikymo G. Kontenis davė kiek kitokius parodymus. Jis pripažino ne tik mušęs buvusią draugę, bet ir laikydamas už plaukų nutampęs ją prie automobilio, kur ant abiejų durelių raktu išraižė žodį „kurva“. Paleidęs ėmė grasinti, kad „jei pamatys su bernu, užmuš abudu“. Bylos duomenimis ant variklio dangčio išraižytas užrašas: „G+RK=ML“, ant vairuotojo durelių - širdies forma.

G. Kontenio smurtą patyrusi mergina pasakojo su juo bendravusi apie pusantrų metų ir toks jo elgesys jai buvo netikėtas.

„Kontenis buvo piktas ir įniršęs dėl nepagrįsto pavydo, atrodė šiek tiek išgėręs. Viso trenkė kokius 6-7 kartus, dėl smūgių skilo nosies kaulas, teko gydytis. Nors su Konteniu nesusitaikė, jis neatsiprašė, tik rašė žinutes su grasinimu, kad ji atsiimtų pareiškimą sakydamas, kad sumuš“, - šiuos nukentėjusios kėdainietės parodymus užfiksavo teismas.

G. Kontenis kaltės neneigė tik dėl vieno nusikaltimo, kai būdamas girtas jis 2015 m. lapkričio 13 d., ranka išdaužė parduotuvės „IKI Cento“ lango stiklą. Kėdainių siaubūnas ir pats nukentėjo nuo chuliganiško išpuolio, dūžtantys lango stiklai jam supjaustė ranką, ją teko siūti.

Į kalėjimą siaubūno nepasiuntė

Nors G. Kontenio kaltė teisme buvo įrodyta, dėl trijų vandališkų išpuolių, kuriuos įvykdė vos grįžęs iš kalėjimo, atgal į belangę pasiųstas jis nebuvo.

Bylą nagrinėjusi teisėja A. Ozolinia vandalui skyrė gana švelnią bausmę laisvės atėmimą 1 metams 10 mėnesių, jos vykdymą atidedant 2 metams. Tai reiškia, jog padaręs bet kokį naują nusikaltimą G. Kontenis iš karto būtų suimtas ir keliautų už grotų.

Vienas motyvų, kodėl teismas buvo gailestingas G. Konteniui – žalos atlyginimas suniokotų automobilių savininkams. Esą atsidūręs už grotų vandalas negalės jos greitai atlyginti.
„Kad žala būtų kuo greičiau atlyginta, skirtina laisvės atėmimo bausmė, realiai neizoliuojant iš visuomenės, o atidedant bausmės vykdymą, nes sprendžiama, kad bausmės tikslai gali būti pasiekti be realaus laisvės atėmimo“, - teigiama teismo nuosprendyje.

Neabejotina, kad nenorėdamas keliauti už grotų G. Kontenis taip įbaugino savo sugyventinę Moniką Abromaitienę, kad ši, net ir kęsdama smurtautojo smūgius apie išpuolius bei skriaudžiamą vaikelį nedrįso pranešti teisėsaugai. Galiausiai to elgesys sukėlė tragiškas pasekmes - G. Kontenis ketverių metukų berniuką uždaužė iki mirties.