NŽT grandiozinį patikrinimą šiuose dviejuose parkuose pradėjo po DELFI tyrimų, kai ne vienu atveju atsiskleidė, jog parkų gyventojai apsitveria ar kitais būdais užima daugiau žemės nei jiems priklauso.

Vykdydami žemės naudojimo valstybinę kontrolę šiuose vietovėse, NŽT specialistai nuo 2016 m. liepos atliko 239 patikrinimus, iš kurių 87 patikrinimai atlikti Verkių parke ir 152 – Pavilnių parke. Patikrinimų metu nustatyti 155 žemės naudojimo pažeidimų atvejai.

Daugiausiai pažeidimų (net 142) yra dėl neteisėto valstybinės ir/ar privačios žemės užėmimo. 11 pažeidimų yra dėl žemės naudojimo ne pagal paskirtį. Taip pat nustatyti 2 atvejai, kai žemė nesutvarkyta taip, kad ji būtų tinkama naudoti pagal paskirtį.

Dėl minėtų pažeidimų šiuo metu jau yra surašyti 38 administracinių teisės pažeidimų protokolai, kuriais paskirta 5 256 eurų baudų.

Taip pat surašyti 145 raštai tikrintų objektų savininkams, naudotojams ar jų atstovams atvykti į NŽT Vilniaus miesto skyrių dėl nustatyto pažeidimo aplinkybių išsiaiškinimo. Pagal šiuos kvietimus neatvykus į NŽT, Tarnyba gali kreiptis į policiją dėl asmenų atvesdinimo. Tokia priemonė jau yra panaudota 5 atvejais.

NŽT specialistai taip pat atliko 11 pakartotinių patikrinimų, siekdami nustatyti ar pašalinti patikrinimų metu nustatyti pažeidimai. Iš šių 11 tikrintų atvejų, 10 atvejų pažeidimai yra pašalinti. 4 tikrintais atvejais dėl nustatytų galimų pažeidimų bylos perduotos nagrinėti pagal kompetenciją kitoms institucijoms.

DELFI primena, kad tai ne visi pažeidimai, kuriuos institucijos nustatė Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose. Dėl keturių neteisėtų statybos leidimų Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) kreipėsi į teismą, siekdama juos pašalinti.