Pešė už plaukų, nes negražiai parašė skaičių

Mama (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI) savo sūnų leidžia į vieną Mažeikių rajono mokyklą. Šešiametis berniukas lanko priešmokyklinę grupę.

„Galėjau jį palikti darželyje, nes ir jame yra tokia grupė, bet nusprendžiau, kad geriau tegul pradeda pratintis prie mokyklos. Kai prieš rugsėjo 1-ąją sužinojau, kas bus mūsų mokytoja, sunerimau. Esu apie ją girdėjusi įvairių negerų kalbų, nes pati baigiau šią mokyklą, gyvenu šiame mažame miestelyje. Tačiau po kurio laiko nurimau, nes ir sūnus į mokyklą ėjo noriai, niekuo nesiskundė“, – pasakojo moteris.

Tik po kurio laiko sūnus prasitarė, kad mokytoja jį pešė už plaukų. „Dar po kelių dienų jis ir mano mamai papasakojo, kad mokytoja jam pešė už plaukų už tai, kad jis nemokėjo gražiai parašyti skaičiaus 5. Vaikas prisipažino, kad verkė. Jis tikrai nėra verksnys, todėl spėju, kad pešta buvo pakankamai smarkiai, jei vaikui taip skaudėjo, kad jis apsiverkė. Nuėjau pas mokyklos direktorių, viską papasakojau. Kiek žinau, jis pasikalbėjo su mokytoja, o ši mane pasigavo ir pradėjo žodžiais auklėti, vadinti skundike. Pajutau jos labai didelį šaltumą“, – kalbėjo pašnekovė.

Pamatė išteptus drabužius

Ją visiškai pribloškė dar vienas mokytojos auklėjimo metodas. „Į skalbimo mašiną dėjau sūnaus drabužius skalbti, pastebėjau, kad jie ištepti padažu, kuris būna patiekiamas su kepsniais ar kotletais. Paklausiau vaiko, kas atsitiko. Sūnus papasakojo, kad valgykloje netyčia pasviro lėkštė ir iš jos iškrito kotletas. Jis ir nusirideno per drabužius ant žemės. Vaikas taip pat pasakojo, kad mokytoja tą kotletą įdėjo atgal į lėkštę ir liepė mano sūnui jį suvalgyti. Vaikas prisipažino, kad ir suvalgė tą kotletą nuo žemės. Tai absoliučiai netoleruotina. Juk taip ir susirgti galima, jau nekalbu apie psichologines pasekmes. Kažkoks psichologinis smurtas, kitaip negaliu įvardyti to, kas vyksta“, – piktinosi mama.

Ji vėl kreipėsi į direktorių, o šis rekomendavo skundą išdėstyti raštu. Moteris taip ir padarė.

Ji tvirtino, kad mielai pasiimtų sūnų iš mokyklos ir vestų į kitą, tačiau artimiausia yra už kelių kilometrų. „Kita vertus, kodėl mes turime keisti mokyklą? Gal tegul mokytoja išeina, jei nesugeba dirbti. Klasėje yra vos septyni vaikai, kiekvienas gali būti nuglostytas, nes mokytojos dėmesio užtektų. Bet, matyt, noro nėra. Man baisu ir pagalvoti, kaip ar reikės iškentėti šiuos likusius mokslo metus“, – nuogąstavo pašnekovė.

Turėtų išeiti iš darbo?

Mokyklos direktorius Marius Vilimas patvirtino, jog gavo mamos raštišką skundą dėl to, kad mokytoja jos sūnui liepė valgyti ant žemės nukritusį, o paskui vėl į lėkštę įdėtą kotletą. „Mokytoja kol kas turi nedarbingumo pažymėjimą, serga, todėl viską aiškinsimės, kai ji grįš į darbą. Tačiau viena aišku, kad tai yra nenormalu ir netoleruotina. Pasikalbėsiu su mokytoja, lauksiu jos pasiaiškinimo. Tačiau jei reikės, taikysiu ir nuobaudas, kurios numatytos, Darbo kodekse“, – teigė M. Vilimas.

Tarp nuobaudų – ir įspėjimas, ir papeikimas. „Tą vaiką puikiai žinau. Jis yra geras, neišdykęs, nekelia jokių problemų. Aš iki šiol negaliu suvokti, kodėl mokytoja taip pasielgė. Mokyklos valgykla yra puiki ir, jei vaikui netyčia iškrito kotletas, mokytoja tikrai galėjo paprašyti ir jam būtų duota nauja porcija. Manau, kad toks žmogus tiesiog negali dirbti mokytojos darbo. O jei negali, tai gal turėtų savo noru pasitraukti?“ – samprotavo direktorius.

Jis tikino jog anksčiau jokių skundų dėl šios mokytojos nebuvo gauta. „Taip, buvo tas žodinis nusiskundimas dėl plaukų peštelėjimo. Tada mokytoja aiškino, kad netyčia viskas išėjo. Esą ji ėjo pro šalį ir kažkaip netyčia užkabino vaiko plaukučius. Atrodė, kad moterys išsiaiškino. Bet šis atvejis yra visai kas kita. Tiesą pasakius, pats pirmą kartą susiduriu su tokia situacija ir pasikartosiu, kad ji yra netoleruotina“, – teigė M. Vilimas.