Tai sostinės vadovas sakė po to, kai ginčą pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos administracinis teismas.

„Prašymui, be jokios abejonės, nepaklusime, nes prašymas yra nepagrįstas, neteisėtas ir toks piktokas. Vilniaus miestas yra draugiškesnis ir atviresnis. Aišku, kad tos lentelės bus ir aš tikiuosi pozityvaus pirmos instancijos teismo sprendimo“, - žurnalistams sakė meras.

R.Šimašius argumentuoja, kad prieš kelerius metus vykusiose bylose Šalčininkų ir Vilniaus rajonų savivaldybės įpareigotos dvikalbes lenteles nuimti dėl to, jog jos buvo pristatomos kaip oficialūs užrašai, tuo metu Vilniaus atveju savivaldybė laikosi pozicijos, jog tai - eksterjero puošybos elementai.

Vyriausybės atstovė apskrityje Vilda Vaičiūnienė teisme pirmadienį išsakė argumentus, kad net jei lentelės yra dekoro elementai, kaip aiškina savivaldybė, jos negalėjo atsirasti ant pastatų fasadų prieš tai neparengus reikiamų brėžinių. Savivaldybės teisininkai patvirtino, kad to nebuvo padaryta. Ji taip pat laikosi nuomonės, kad dvikalbiai gatvių pavadinimai kursto nesantaiką.

„Jei „Washington square“ lentelė kabo Vašingtono aikštėje, tai su kuo ji nesantaiką kursto? Na, nebent su Rusija. Tuomet aš suprantu tą logiką“, - piktinosi meras.

Anot R.Šimašiaus, savivaldybėje yra bendra eksterjerų puošybos tvarka ir atskiri tarybos sprendimai ar specialūs dokumentai nėra privalomi. Pasak jo, klausimas svarstytas tiek su tautinių mažumų atstovais, tiek su oficialiomis institucijomis, pvz. su Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininke.

„Jei kyla klausimų šioje vietoje, sakyčiau, yra fundamentalesnis klausimas: žodžio laisvės, saviraiškos laisvės klausimas. Tai yra Konstitucijoje įtvirtintos vertybės, - sakė meras. - Tai yra namo eksterjero elementai, kuriuo pažymimas tas namas, stovintis gatvėje, gatvės pradžioje įprastai, išskirtinis tuo, kad ten gyveno tautinė mažuma“, - sakė jis.

Devynios lentelės Žydų, Totorių, Rusų, Lenkų, Vokiečių, Islandų, Latvių, Karaimų gatvėse bei Vašingtono aikštėje užsienio kalbomis nuo 2015-ųjų pabaigos imtos kabinti Vilniaus savivaldybės vadovų iniciatyva.