Lentelės Žydų, Totorių, Rusų, Lenkų, Vokiečių, Islandų, Latvių, Karaimų gatvėse bei Vašingtono aikštėje užsienio kalbomis nuo 2015-ųjų pabaigos įrengtos Vilniaus savivaldybės vadovų iniciatyva.

Su ja nesutinka Vyriausybės atstovė Vilniaus apskrityje Vilda Vaičiūnienė – ji pernai spalį kreipėsi į teismą siekdama įrodyti, jog lentelės yra kabinamos neteisėtai.

Kaip BNS informavo Vilniaus savivaldybė, į posėdį siekta pakviesti suinteresuotais asmenimis tautinių mažumų bendruomenių atstovus, taip pat pripažinti, kad posėdyje būtinas ir trečiuoju asmeniu byloje pripažintos Valstybinė lietuvių kalbos komisijos vadovės Daivos Vaišnienės dalyvavimas, tačiau teismas šį prašymą atmetė.

Savivaldybė nurodo, kad D. Vaišnienės dalyvavimas svarbus dėl jos išsakyto pasiūlymo susitikime su meru, jog papuošus lenteles tam tikrais elementais, pavyzdžiui, valstybinių vėliavų spalvomis, jos būtų laikomos ne oficialiais pavadinimais, o dekoro elementais, ir tai nesukeltų teisinių pasekmių.

„Aš tikiuosi protingo ir palankaus teismo sprendimo, nes iš Vilniaus savivaldybės, iš mano pusės yra padaryta viskas, kad visos pusės žinotų, kas vyksta, kad bendrai būtumėme radę sprendimą. Kaip žinia, su Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vadovais buvau susitikęs ir kartu radome savo sprendimą ir apmaudu, kad komisija yra pakeitusi savo nuomonę“, – BNS sakė Vilniaus meras, Lietuvos liberalų sąjūdžio vadovas Remigijus Šimašius.

Liberalai savo pranešime nurodo, kad VLKK vadovė teismui atsiųstoje išvadoje teigia priešingai nei siūlė pasitarime su meru ir reikalauja šias lenteles pašalinti.

Liberalai, protestuodami prieš VLKK poziciją pirmadienio rytą rengia piketą Nepriklausomybės aikštėje.

Su Savivaldybės pozicija , kad lentelės yra dekoratyvinės, taip pat nesutinkanti Vyriausybės atstovė V. Vaičiūnienė tvirtina, kad savivaldybės argumentai nekeičia idėjos turinio.

Lentelės sulaukė ir vandalų išpuolių – pernai rugsėjį, praėjus pusdieniui nuo oficialios lentelės rusų kalba Rusų gatvėje atidengimo, ji buvo užtepliota dažais, lapkritį Varšuvos gatvėje buvo nuplėšta lentelė lenkų kalba.