„Mums gera žinia yra ta, kad, siekiant prisidėti prie saugumo stiprinimo Baltijos jūros regione, Suomija ir Švedija svarstys galimybes treniruotis kartu su pas mus atvykstančiomis priešakinėmis NATO pajėgomis“, – po ketvirtadienį Helsinkyje vykusio susitikimo sakė kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Jis Helsinkyje dalyvavo kasmetiniame Šiaurės ir Baltijos šalių kariuomenių vadų susitikime. Jame Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos kariuomenių vadai ir atstovai aptarė regiono saugumo klausimus, bendrus karinio bendradarbiavimo projektus, dalyvavimą NATO ir ES karinėse operacijose ir pasirengimą gynybai.

Baltijos ir Šiaurės šalių kariuomenių vadų susitikimai vyksta kartą per metus vis kitoje šalyje. Pernai sausį susitikimas vyko Estijoje.

NATO pernai nusprendė dislokuoti po tarptautinį batalioną kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje, siekiant atgrasyti Rusiją.

Iš viso Lietuvoje dislokuojamą sąjungininkų batalioną sudarys apie 1,2 tūkst. karių. Pusė šių karių bus batalionui vadovausiančios Vokietijos kariai.