Seimo pirmoji vicepirmininkė R.Baškienė sakė pati šios iniciatyvos nepalaikiusi - priešingai, rėmusi G.Kildišienės sprendimą trauktis iš parlamento.

„Taip, buvo tokia iniciatyva, kai kurie kolegos manė, kad Seimo nario mandato atsisakymas – per ankstyvas, kad tam nėra pakankamo pagrindo, kad buvę įvykiai, kurie galbūt paskatino tai padaryti, nesusiję su darbu Seime, o apkalta, kaip žinote, siejama su priesaikos sulaužymu. Tokia iniciatyva buvo, tačiau ji neįvykusi“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R.Baškienė.

Ketvirtadienį Seimo narys Bronius Matleis paskelbė paliekantis „valstiečių“ frakciją dėl pastarųjų aktualijų, susijusių su šios partijos pirmininku Ramūnu Karbauskiu ir buvusia jo pavaduotoja G.Kildišiene. Jis Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad frakcijai iš viso buvo kilusi skilimo grėsmė, gimus iniciatyvai rinkti parašus, kad G.Kildišienė liktų Seime.

Jos pasakojimu, būta sumanymo, kad anksčiau įteikusi Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) prašymą panaikinti mandatą, užuot perskaičiusi per posėdį, kaip reikalauja įstatymas, jį atsiimtų ir liktų Seime. Tačiau iniciatorių B.Matelis neįvardino sakydamas, kad jam asmeniškai niekas iš frakcijos narių dėl paramos G.Kildišienei neskambino, matyt, žinodami jo nuomonę šiuo klausimu.

Patvirtinusi, kad tokia iniciatyva buvo, R.Baškienė sakė jos nepalaikiusi, o grėsmės frakcijos skilimui, kaip įvardijo B.Matelis, nematanti. „Ne, aš nerėmiau šios iniciatyvos, manau, kad Seimo narės apsisprendimas labai vertintinas ir tai jos požiūris, kurį gerbiame“, – sakė parlamentarė.

„Nuomonių skirtumų nereiktų vertinti kaip frakcijos skilimo, nes tada mes bet kokios diskusijos pagrindu galėtume sakyti, kad (vyksta) kažkas negero. Nieko tokio neįvyko, nieko tokio neįžvelgiu, iš tiesų kilo diskusijos ir jos yra natūralus procesas, atrodytų labai keistai frakcija, jei visi turėtų vieną nuomonę“, – kalbėjo „valstietė“.

R.Baškienė sakė nežinanti, kas buvo iniciatoriai, bet taip pat atsisakė įvardinti asmenis, iš kurių žinia apie tokius ketinimus ją pasiekė. „Aš girdėjau pačią iniciatyvą, bet nesidomėjau, kas rėmė, kas galvojo kitaip. (Man) buvo aišku, kad reikia leisti apsispręsti pačiam Seimo nariui“, – kalbėjo „valstietė“, – „Leiskite neįvardinti tų pavardžių, palikim asmeniškai kiekvienam Seimo nariui“.

Apie apsisprendimą palikti frakciją pranešęs B.Matelis tvirtino, kad deklaruojamos monolitinės vienybės LVŽS frakcijoje nėra, o frakcijos seniūnas R.Karbauskis, jo žodžiais, šiuo metu „pakabintas“ vienos moters – G.Kildišienės. Kaip galimą išeitį B.Matelis teigė matantis arba R.Karbauskio atvirą pasakojimą ir viešą atsiprašymą, arba pasitraukimą iš Seimo.

„Tačiau atrodo, kad jis renkasi trečiąjį variantą: siekia Gretą Kildišienę išsaugoti partijoje, o vėliau už tylėjimą galimai sumokėti Europos Sąjungos pinigais – prastumti ją į Europos Parlamentą ar į kitą postą. Tai labai pakenktų valstybės prestižui“, – situaciją vertino B.Matelis.

„Šiuo metu Greta Kildišienė yra įžeista ir pažeminta, todėl, jeigu ji pajus nebeturinti absoliučiai jokios globos ir jeigu bus stumiama iš visų partinių postų, ji gali ryžtis viešai papasakoti tokių dalykų, dėl kurių „valstiečiai“ nuolat turės murkdytis komunikacijos krizėse ir nebeturės laiko dirbti rimtų darbų. Visuomenė tokiu atveju labiau tikės buvusia Seimo nare, net jeigu ji kalbės visiškus niekus, atvirą melą, nes R.Karbauskis jau ne kartą blaškėsi, išsisukinėjo ir painiojosi, todėl prarado dalies žmonių pasitikėjimą. Reikia atvirai pripažinti, kad įtakingas valstybės politikas šiuo metu yra „pakabintas“ vienos moters ir todėl yra priverstas toliau ją globoti“, – kalbėjo „valstiečių“ frakciją palikęs parlamentaras.

Žurnalistas B.Matelis į Seimą išrinktas vienmandatėje Nevėžio apygardoje, tačiau jis kaip nepartinis kandidatas buvo įrašytas ir į LVŽS kandidatų sąrašą. Šiam politikui pasitraukus iš LVŽS frakcijos, joje liks 56 nariai.

Šią savaitę frakcija sumažėjo ir parlamentarės mandato atsisakius G.Kildišienei. Ji sulaukė kritikos, kad partijos bendražygiams nepranešė apie prieš dešimtmetį pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl iš darbovietės pasisavintų lėšų. Tyrimas nutrauktas, atlyginus žalą.

G.Kildišienė anksčiau atsidūrė dėmesio centre dėl jos motinos automobilio išperkamosios nuomos sutarties su LVŽS pirmininko R.Karbauskio valdomu „Agrokoncernu“. Šiuo automobiliu naudojosi ir Seimo narė. Be to, didžiulio atgarsio sulaukė kiti kilę klausimai dėl parlamentarės išsilavinimo, biografijos faktų.

Trečiadienį susidariusią padėtį svarstė LVŽS frakcija, po jos posėdžio seniūnas R.Karbauskis žurnalistams pareiškė, kad frakcija vieninga kaip niekada.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (507)