Po trumpos tylos kilusio skandalo metu LVŽS vadovas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad kilęs ažiotažas dėl „valstietės“ Gretos Kildišienės buvo „pirmas rimtesnis bandymas griauti valdžią, kurią išrinko žmonės“.

Tuo metu LRT.lt kalbinti ir LVŽS atstovai, ir valdančiosios koalicijos partneriai įsitikinę, kad tokie pareiškimai – tik emocijos.

S. Skvernelis nemano, kad viskas nurims

Ministras pirmininkas S. Skvernelis sako, kad, jei į G. Kildišienės istoriją būtų laiku sureaguota ir žengti tinkami žingsniai, ji būtų pasibaigusi visai kitaip.

„Be abejo, reikia pratintis prie kritikos, nes ji yra reikalinga. Būtų keista, jei jos nebūtų. Bet kai ji prasideda net nepradėjus dirbti nei Seimui, nei vyriausybei, tai sudaro tam tikras prielaidas manyti, kad žmonės išsirinko ne tuos, viskas bus blogai. Tai nėra kritika. Tai tiesiog tam tikros nuomonės išreiškimas, o ši istorija, manau, jei būtų iš karto sureaguota, kaip daug kas siūlė reaguoti, būtų pasibaigusi kitaip. Reikėjo padaryti tuos žingsnius aiškiai ir greitai, atsakyti į klausimus, ir būtų padėtas taškas“, – portalui LRT.lt komentavo S. Skvernelis.

Premjeras turi ir kiek kitokią nuomonę nei R. Karbauskis, kuris teigė, kad žiniasklaidos nušviesta istorija esanti mėginimas nuversti valdžią.

Saulius Skvernelis

„Reikia klausti partijos pirmininko, kuris padarė tokį pareiškimą, kaip jis įsivaizduoja. Kai kyla vienokios ar kitokios istorijos, jomis pasinaudoja įvairios interesų grupės. Tai yra natūralu. [...] Aš tikrai nenoriu vartoti tokių išsireiškimų [kaip R. Karbauskis]. Valdžia ir vyriausybė yra stipri, turi didžiulį žmonių pasitikėjimą, ir valdančioji dauguma taip pat stipri. Net negali būti kalbos apie tai, kad kažkas susvyruotų. O noras ir interesas, kad nebūtų žengiami žingsniai, darbai ir reformos, kyla natūraliai“, – sako S. Skvernelis.

Pasak vyriausybės vadovo, tai parodys, kiek valdžia yra stipri ir kiek pasiryžusi įgyvendinti savo užsibrėžtus darbus. „Aš galiu pasakyti tiek, kad Vyriausybė tikrai nesvyruoja, ir tuos žingsnius, kuriuos reikia daryti, ji darys“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Tačiau ministras pirmininkas teigė nesitikintis, kad, G. Kildišienei atsisakius mandato, viskas nurims: „Aš nemanau, kad nurims [skandalas]. Taip, ta istorija padėjo tašką, buvo priimtas skausmingas sprendimas, kalbant apie Seimo narę, bet šioje situacijoje kitoks sprendimas ir negalėjo būti. Tačiau mes nė minutės neturėjome atokvėpio ir neturėsime. Tai – savotiškas iššūkis.“

A. Butkevičius: žiniasklaida atliko savo darbą

Buvęs premjeras, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius teigia taip pat neturintis informacijos, kad kas nors ketintų nuversti valdžią.

„Gal kai kam visada tokių norų atsiranda, kai kurie yra nepatenkinti ir nori tam tikros politinės suirutės. Nemanau, kad būtų kažkokia specialiai parengta programa, kuri turėjo būti įgyvendinta per labai trumpą laiką. Nelabai norėčiau tikėti, kad [kas nors norėtų], jog valdžia būtų nuversta“, – LRT.lt sakė A. Butkevičius.

Anot LSDP vadovo, į valdžią pateko didžiulė nauja frakcija, o kai kurie jos nariai esą niekada nebuvo susidūrę su tokia kritika.

Algirdas Butkevičius

„Gal jie galvojo, kad ta euforija, kuri buvo rinkimų kampanijos ir vyriausybės, koalicijos formavimo metu, tęsis ketverius metus. To tikrai niekada nebus, ir su tuo nebuvo susitaikyta. Daugelis Seimo narių išrinkti pirmą kartą. Buvo didelė kritikos lavina, todėl LVŽS viduje kilo didžiulis sąmyšis“, – aiškino A. Butkevičius.

Jo teigimu, G. Kildišienės istorijoje savo darbą „labai stipriai“ atliko ir žiniasklaida.

„Siūlyčiau šiek tiek sumažinti tą emocinį lauką. Reikėtų ramiai atsisėsti ir pagalvoti, ką daryti. Pirmiausia reikėtų susitvarkyti partijos viduje, kaip toliau solidžiai ir atsakingai spręsti mūsų valstybei iškilusius klausimus“, – LRT.lt kalbėjo A. Butkevičius.

D. Šakalienė: G. Kildišienės sprendimas – brandesnis nei R. Karbauskio reakcija

LVŽS frakcijos Seime narė Dovilė Šakalienė tokius R. Karbauskio pareiškimus taip pat laiko emocijomis.

„Man atrodo, kad čia yra emocijos. Žinoma, yra didžiulis stresas ir neabejotinai Ramūnui turėtų būti labai sunku. Bet, manau, pagalvojęs ir nurimęs jis atskirs tuos dalykus – įstatymo pažeidimo ir politiko etikos ir reputacijos klausimus. Nes vis tik įstatymą pažeidus eiliniams piliečiams taikomos baudos, administracinė ir baudžiamoji atsakomybė, o politikai turi dvigubai aukštesnę kartelę nei paprasti piliečiai“, – sakė Seimo narė.

Anot D. Šakalienės, politikai, prisiimdami atsakomybę už Lietuvos ateitį, formuodami politiką ir leisdami įstatymus, privalo laikytis maksimaliai aukštų standartų.

Dovilė Šakalienė

Tai reiškia, kad politiko reputacija ir skaidrumas, atsakomybė už savo veiksmus yra nė kiek ne mažiau svarbi nei įstatymų laikymasis.

„Šiuo atveju laiku nepaviešinta informacija, negebėjimas atvirai pripažinti, kad yra problema su informacijos skaidrumu, tikslumu, kai kurie neatsakyti klausimai rodo mūsų frakcijos nepasirengimą skaidriai ir atvirai vadovauti valstybei. Man pačiai dėl to labai nemalonu ir tikrai skaudu matyti šitą visą situaciją, kaip ji dabar susidėliojo. Sakyčiau, kad G. Kildišienės atsisakymas parlamentaro mandato yra kur kas brandesnis nei R. Karbauskio reakcija. Sveikinu G. Kildišienės sprendimą, kuris buvo vienintelis įmanomas ir sąžiningas šioje situacijoje. Kalbant apie Ramūną, manau, jam reikia laiko susiorientuoti, kad šiuo atveju žiniasklaida ir opozicija atliko savo vaidmenis. Kitaip ir negalėjo būti“, – LRT.lt komentavo D. Šakalienė.

Portalui LRT.lt perklausus, ar, politikės manymu, kas nors mėgina nuversti valdžią, D. Šakalienė kalbėjo: „Ne, tikrai ne. Manau, kad ne. Aš pati mokausi suprasti politiką. Kartais ieškoma problemų, klaidų, kurias daro politikai, bet tai yra skaidrumo garantas. Jei visi užsimerkę nematytų, kas vyksta, neturėtume demokratinio kontrolės mechanizmo. Mes turime būti pasiruošę, kad kiekvienas mūsų poelgis gali būti įvertintas. Reikia suprasti, kad už savo klaidas privalome atsakyti ir kad politikui informacijos neatskleidimas ar laiku nepranešimas yra tokia pati klaida, kaip ir kokių nors įstatymų pažeidimas. Mes praradome savo asmeninį gyvenimą, savo privatumą tą dieną, kai pasiryžome dalyvauti Seimo rinkimuose. Kai nusprendėme prisiimti atsakomybę už tris milijonus Lietuvos gyventojų. Viskas“.