G. Kildišienė perskaitė savo pareiškimą, kurį įteikė pirmadienį. Komisijos narys J. Udris perklausė, ar tai tikrai politikės valia ir G. Kildišienė atsakė teigiamai.

Vyriausioji rinkimų komisija patvirtino, kad G. Kildišienės, kaip parlamentarės, įgaliojimai nutrūksta nuo sausio 26 dienos.

G. Kildišienė yra išrinkta vienmandatėje Anykščių-Panevėžio apygardoje, todėl joje balandžio 23 d. bus rengiami nauji Seimo nario rinkimai. Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko, nauji rinkimai kainuos apie pusę milijono eurų.

„Nebematau galimybių normaliai dirbti Seime ir atstovauti rinkėjų interesams", - savo pareiškime, išdalintame žurnalistams rašo G. Kildišienė arba šį pranešimą parašęs asmuo, kalbantis politikės vardu.

Į žurnalistų klausimus G. Kildišienė neatsakinėjo, už ją prieš kameras kalbėjo Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno" advokatas Evaldas Valčiukas, kuris taip pat išdalijo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos politikės pareiškimą raštu.

„Praeitą savaitę buvo susidomėta automobilio, kuriuo naudojausi, įsigijimo aplinkybėmis. Dabar suprantu, jog reikėjo nedelsiant visuomenei pateikti visus dokumentus ir paaiškinimus dėl šio automobilio ir išsklaidyti viešai keliamas abejones. Tačiau tuo metu būdama tikra, jog nepažeidžiau jokių teisės aktų nuostatų ir norėdama apsaugoti savo šeimą, priėmiau kitokius sprendimus", - rašoma pranešime.

G. Kildišienė rašo apgailestaujanti, kad kilus didžiuliam ažiotažui dėl jos vairuojamo, bet jos mamos Vladislavos Mikalauskienės iš „Agrokoncerno" išsiperkamo prabangaus „Range Rover", Lietuvos žmonės buvo įtraukti į „įvairiausios informacijos bei gandų nagrinėjimo verpetus".

„Skaudu, jog nukentėjo mano artimieji, kurių privataus gyvenimo aplinkybės buvo viešai skelbiamos ir analizuojamos. Kartu džiaugiuosi, kad „automobilio istorija" paskatino patyrusius politikus, netgi esamus ar buvusius kitų parlamentinių politinių partijų vadovus suskubti aiškintis bei deklaruoti savo interesus Tikiuosi, kad ši istorija, kad ši istorija taps paskata esamiems ir būsimiems politikams būti atviresniems visuomenei", - rašoma pareiškime.

G. Kildišienė raštu atsiprašo rinkėjų iš Anykščių-Panevėžio apygardos ir visų žmonių, „kuriems ši istorija pasėjo abejones politikais ar valstybinėmis institucijomis, nuvylė ar sukėlė nemalonių išgyvenimų".

„Kartu tikiuosi, jog valstybė nebus valdoma „griaučių spintose ieškotojų" rankomis", - rašo politikė.

Jos atveju, griaučiais spintoje galima pavadinti pasirodžiusią informaciją, kad prieš G. Kildišienę 2006 m. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl 1,3 tūkst. litų sumos pasisavinimo iš tuometinio darbdavio. Kadangi moteris prisipažino ir atlygino nuostolius, tyrimas buvo nutrauktas.

Automobilio lizingo istorija:

- Seimo narė G. Kildišienė važinėjo „Agrokoncernui" nuosavybės teise priklausančiu automobiliu, bet nebuvo jo deklaravusi. Parlamentarė paaiškino, kad automobilį iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno" lizinguoja jos giminaitė. Paaiškėjo, kad tai mama Vladislava Mikalauskienė.

- Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovas Romas Valentukevičius išaiškino, kad Seimo narė neprivalėjo deklaruoti giminaitės sandorio. Deklaravimo privalomumas atsirastų, jei sandoris sudarytas sutuoktinio arba partnerio. Tokiu paaiškinimu, kuris nepagrįstas jokiu tyrimu, pasipiktino kiti VTEK nariai. R. Valentukevičius gali būti priverstas pasitraukti.

- Kilo klausimų, iš kokių pinigų G. Kildišienės mama galėjo kas mėnesį už automobilį mokėti po 1000 eurų. „Agrokoncerno" advokatas Evaldas Valčiukas DELFI parodė V. Mikalauskienės sutartį su „Agrokoncernu": joje numatoma, kad visa automobilio kaina su PVM siekia 47 190 eurų, pirkėja sumokėjo 5000 eurų avansą ir įsipareigojo kas mėnesį mokėti po 1000 eurų arba didesnę sumą. Sutartyje numatomos 3 proc. palūkanos nuo faktiškai neapmokėtos sumos.

- Kilus skandalui G. Kildišienė pranešė, kad giminaitė (tai yra mama) nusprendė nutraukti automobilio išperkamosios nuomos sutartį. Iki nutraukimo V. Mikalauskienė buvo sumokėjusi 22000 eurų. Sutarties nutraukimo sąlygos neviešinamos.

- V. Mikalauskienė iki 2016 m. gruodžio 14 d. dirbo auklėtoja darželyje „Taika". Darbą ji paliko savo noru. G. Kildišienės mama taip pat yra uždarosios akcinės bendrovės „Greta Gretos" akcininkė ir vadovė (anksčiau buvo mažoji bendrija). Viešai prieinami Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys nerodo jokių šios įmonės sumokėtų mokesčių praėjusiais metais.

- Seimo narys Povilas Urbšys DELFI sakė, kad, remiantis G. Kildišienės pasakojimu, jos mama turėjo santaupų iš dviejų šaltinių: tai išmoka už prieš apytiksliai penkiolika metų žuvusį brolį ir pinigai, gauti pardavus paveldėtą turtą. Prancūzijos ambasada patvirtino, kad G. Kildišienės šeima 2002 m. gavo apie 30 tūkst. eurų išmoką už Prancūzijos svetimšalių legione tarnavusį brolį, bet Lietuvoje avarijoje žuvusį brolį Gediminą Mikalauską. Kitų pinigų kilmė nėra patvirtinta.

- G. Kildišienę gynė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, parlamentaras R. Karbauskis, kuris taip pat yra „Agrokoncerno" akcininkas. Politikas aiškino, kad G. Kildišienė nepadarė jokio pažeidimo.

- Visuomenėje kilo klausimų apie G. Kildišienės ir R. Karbauskio santykius, nors abu politikai abejones paneigė.

- Tačiau paskutiniu lašu tapo informacija, kad prieš G. Kildišienę pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl 1,3 tūkst. litų pasisavinimo. Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes G. Kildišienė pinigus grąžino ir susitaikė su darbdaviu.