Konsultacijas su Vyriausybės nariais inicijavusios LSA direktorė Roma Žakaitienė teigia, kad nors lūkesčiai šalyje gerėja, situacija regionuose tik prastėja.

"Nepaisant augančios ekonomikos ir šalyje stiprėjančių optimistinių nuotaikų, situacija regionuose negerėja. Atvirkščiai, čia ir toliau auga socialinė bei ekonominė atskirtis, o viltį praradę jauni žmonės renkasi emigraciją", - sako R. Žakaitienė. Ji pridūrė, kad, mažėjant dirbančių žmonių gretoms, vis sunkiau prisivilioti verslą, o nesant patrauklių darbo vietų, neįmanoma išlaikyti ar susigrąžinti emigrantus. Be to, artėjant prie Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos pabaigos verslo investicijų klausimas regionams taps dar aktualesnis. Apie tai ir bus diskutuojama su Vyriausybės nariais.

Pasak LSA prezidento Ričardo Malinausko, vienas pagrindinių klausimų, kuris bus keliamas susitikimuose su Vyriausybe, tai sprendimai, leisiantys stiprinti savivaldybių savarankiškumą bei mažinti jų priklausomybę nuo valstybės biudžeto.

"Regionuose papildomai surenkamos pajamos į jų biudžetą nepatenka - keliauja į valstybės biudžetą ir perskirstytos grįžta kaip "pašalpos" toms savivaldybėms, kurioms labiausiai trūksta lėšų. Jei finansinis prieaugis liktų savivaldybėms, jos būtų žymiai labiau motyvuotos kuo daugiau užsidirbti pačios ir ieškotų būdų, kaip skatinti vietos žmonių verslumą, gerinti verslo aplinką, pritraukti daugiau privačių investicijų", - pabrėžia R. Malinauskas.

Pirmieji susitikimai su Ministrų kabineto nariais surengti praėjusią savaitę. Susitikimai bus tęsiami šią bei kitą savaites. Dėl prioritetinių darbų stiprinant šalies regionų politiką susitikti ir pasitarti planuojama su dešimties ministerijų vadovais. Vasarį numatytas ir susitikimas su Premjeru Sauliumi Skverneliu.