„Paskelbta informacija, po kurios yra Seimo narės sprendimas pasitraukti iš Seimo“, - DELFI sakė R. Karbauskis.

Pasak Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko, tai buvo pačios G. Kildišienės sprendimas, bet susilaikė nuo tolesnių komentarų.

Remdamasis šaltinių duomenimis, portalas 15min.lt penktadienį paskelbė, kad Seimo narė 2005 m. apvogė savo tuometinę darbovietę. Anot portalo, 2006 m. vyko ikiteisminis tyrimas dėl vienoje įmonėje administratore dirbusios Gretos Mikalauskaitės (dabar – Kildišienės) veiklos.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2005 m. rudenį ji su bendrininke pasisavino daugiau nei 1,3 tūkst. litų iš savo darbovietės. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes G. Kildišienė grąžino pinigus ir oficialiai susitaikė su darbdaviu.

Frakcijos Seime atstovas Povilas Urbšys teigia, kad R. Karbauskiui paskelbta informacija apie vagystę buvusioje darbovietėje buvo staigmena: „Man skambino dėl to pradėto ikiteisminio tyrimo. Ramūnui tai buvo staigmena. Jaučiau, kad jis sutriko“, - sakė P. Urbšys.

Pasak politiko, tolesnis G. Kildišienės buvimas Seime diskredituotų visą Valstiečių ir žaliųjų sąjungą, kuri į rinkimus ėjo skaidrumo ir naujos politikos vėliava.

G. Kildišienė yra partijos pirmininko pavaduotoja ir R. Karbauskio pavaduotoja frakcijoje Seime. Ji taip pat užima Panevėžio skyriaus pirmininkės pareigas.

Politikė išrinkta vienmandatėje Anykščių-Panevėžio apygardoje. Jei G. Kildišienė pasitrauks iš Seimo, šioje apygardoje turės būti renkamas naujas Seimo narys.

R. Baškienė ir S. Skvernelis - už traukimąsi

Premjeras Saulius Skvernelis ir pirmoji Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė BNS perdavė savo nuostatą, kad dėl paaiškėjusių faktų apie lėšų pasisavinimą G. Kildišienė turi atsisakyti mandato.

„Jeigu naujai paaiškėjusios aplinkybės yra tiesa, Seimo narei Gretai Kildišienei nieko kito nelieka kaip trauktis iš Seimo“, – penktadienį BNS premjero Sauliaus Skvernelio poziciją perdavė jo patarėjas Tomas Beržinskas.

LVŽS pirmininko pavaduotoja R. Baškienė sakė, jog jaučiasi „labai blogai“, nes tik kilus ažiotažui dėl automobilio gynė G. Kildišienę. Pasak „valstietės“, jei informacija dėl pasisavintų lėšų yra tikra, to toleruoti negalima ir sakė pritarianti sprendimui G. Kildišienei trauktis iš Seimo.

„Jeigu yra tokia žinia, ir viskas būtent tai, ir partija, ir bendražygiai to toleruoti negalime“, – sakė R. Baškienė.

Automobilio lizingo istorija:

- Seimo narė G. Kildišienė važinėjo „Agrokoncernui" nuosavybės teise priklausančiu automobiliu, bet nebuvo jo deklaravusi. Parlamentarė paaiškino, kad automobilį iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno" lizinguoja jos giminaitė. Paaiškėjo, kad tai mama V. Mikalauskienė.

- Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovas Romas Valentukevičius išaiškino, kad Seimo narė neprivalėjo deklaruoti giminaitės sandorio. Deklaravimo privalomumas atsirastų, jei sandoris sudarytas sutuoktinio arba partnerio. Tokiu paaiškinimu, kuris nepagrįstas jokiu tyrimu, pasipiktino kiti VTEK nariai. R. Valentukevičius gali būti priverstas pasitraukti.

- Kilo klausimų, iš kokių pinigų G. Kildišienės mama galėjo kas mėnesį už automobilį mokėti po 1000 eurų. „Agrokoncerno" advokatas Evaldas Valčiukas DELFI parodė V. Mikalauskienės sutartį su „Agrokoncernu": joje numatoma, kad visa automobilio kaina su PVM siekia 47 190 eurų, pirkėja sumokėjo 5000 eurų avansą ir įsipareigojo kas mėnesį mokėti po 1000 eurų arba didesnę sumą. Sutartyje numatomos 3 proc. palūkanos nuo faktiškai neapmokėtos sumos.

- Kilus skandalui G. Kildišienė pranešė, kad giminaitė (tai yra mama) nusprendė nutraukti automobilio išperkamosios nuomos sutartį. Iki nutraukimo V. Mikalauskienė buvo sumokėjusi 22000 eurų. Sutarties nutraukimo sąlygos neviešinamos.

- V. Mikalauskienė iki 2016 m. gruodžio 14 d. dirbo auklėtoja darželyje „Taika". Darbą ji paliko savo noru. G. Kildišienės mama taip pat yra uždarosios akcinės bendrovės „Greta Gretos" akcininkė ir vadovė (anksčiau buvo mažoji bendrija). Viešai prieinami Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys nerodo jokių šios įmonės sumokėtų mokesčių praėjusiais metais.

- Seimo narys P. Urbšys DELFI sakė, kad, remiantis G. Kildišienės pasakojimu, jos mama turėjo santaupų iš dviejų šaltinių: tai išmoka už prieš apytiksliai penkiolika metų žuvusį brolį ir pinigai, gauti pardavus peveldėtą turtą.

- G. Kildišienę gynė Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, parlamentaras R. Karbauskis, kuris taip pat yra „Agrokoncerno" akcininkas. Politikas aiškino, kad G. Kildišienė nepadarė jokio pažeidimo.

- Visuomenėje kilo klausimų apie G. Kildišienės ir R. Karbauskio santykius, nors abu politikai abejones paneigė.

- Tačiau paskutiniu lašu tapo portalo 15min.lt paskelbta informacija, kad prieš G. Kildišienę pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl 1,3 tūkst. litų pasisavinimo. Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes G. Kildišienė pinigus grąžino ir susitaikė su darbdaviu.