Penktadienį sukvietęs žurnalistus R. Valentukevičius sakė, kad jam nė vienas pasitraukimo variantas – savanoriškas ar priverstinis – nepriimtinas, bet, jeigu pareikšta tokia valia, jis tai padarysiąs, bet tarnybą norįs palikti „pakelta galva, švarus“.

„Nė vienas variantas man nėra priimtinas. Jeigu aš jausčiausi nors kiek kaltas, priimčiau ar vieną, ar kitą variantą. Kadangi aš kaltės nejaučiu, tai man jie nepriimtini, tačiau suprasdamas, kad esu politikų skiriamas pareigūnas, patenkinsiu

Pirmininko reikalavimą ir priimsiu savo sprendimą antradienį“, – spaudos konferencijoje kalbėjo R. Valentukevičius.

Apie savo sprendimą R. Valentukevičius žadėjo oficialiai pranešti antradienį.

Jis aiškino neperžengęs savo įgaliojimų, kai pasisakė apie Seimo narės Gretos Kildišienės mamos iš „Agrokoncerno“ nuomojamą automobilį.

Kaip jau skelbta, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Ingrida Šimonytė ir Arvydas Anušauskas kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, ragindami pareikšti nepasitikėjimą VTEK pirmininku R. Valentukevičiumi. Parlamentarų teigimu, komisijos vadovo pastaruoju metu priimti sprendimai kenkia komisijos reputacijai ir kelia pagrįstų abejonių dėl jos skaidrumo, o tai niekaip nesuderinama su šios institucijos paskirtimi ir veikla.

Prieš tai, penktadienio rytą Seimo Pirmininkas V. Pranckietis po susitikimo su VTEK pirmininku R. Valentukevičiumi pareiškė, kad VTEK pirmininkas turėtų trauktis iš pareigų.

Premjeras nemano, kad R. Valentukevičius pakenkė VTEK

Premjeras Saulius Skvernelis teigė nemanąs, kad Seimo narės Gretos Kildišienės automobilio istorijoje Romas Valentukevičius pakenkė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) reputacijai.

„Tikrai nemanau, kad jis sukompromitavo instituciją vienu ar kitu pareiškimu, komentuodamas situaciją kaip komisijos pirmininkas“, – penktadienį BNS sakė Vyriausybės vadovas.

Jis priminė, kad dėl R. Valentukevičiaus atleidimo turės balsuoti visas Seimas

„Galbūt Seimo pirmininkas turi detalesnę arba platesnę informaciją, tai yra jo teisė tokį siūlymą teikti, bet noriu priminti, kad tai sprendžia Seimas. Tai yra Seimo skiriamas ir atleidžiamas pareigūnas. Seimas prie to klausimo grįš“, – teigė S.Skvernelis.

Paklaustas, kaip pats balsuotų dėl R. Valentukevičiaus atleidimo, tvirtino, kad tuomet ir nuspręsiąs.

VTEK sudaro 5 nariai. Po vieną kandidatą į VTEK narius Seimui teikia Respublikos prezidentas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas, Teisėjų taryba ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

VTEK nario kadencijos laikas – 5 metai.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija – Seimo įsteigta ir jam atskaitinga kolegiali asmenų, dirbančių valstybinėje tarnyboje, ir asmenų, vykdančių lobistinę veiklą, priežiūros institucija.

R. Valentukevičius VTEK vadovauja nuo 2014 m. lapkričio.