„Pirmoji Seimo pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė informavo valdybą, kad G. Kildišienė dėl šeimyninių aplinkybių atsisako į komandiruotę, į Niujorką. Valstiečių frakcija taip pat galvoja, kad frakcija į Tarpparlamentinę sąjungą deleguos kitus frakcijos narius“, - teigia socialdemokratas G. Kirkilas.

Tarpparlamentinės sąjungos delegacijoje iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos buvo deleguotos dvi narės: G. Kildišienė ir Aušrinė Norkienė. Valstiečiai ketina pakeisti jas abi.

Opozicija šią savaitę kėlė klausimus, ką JAV veiks tik vidurinį išsilavinimą turinti ir galimai anglų kalbos nemokanti politikos naujokė, tačiau G. Kildišienė aiškino, kad emigracijoje Didžiojoje Britanijoje gyvenęs žmogus negali nemokėti anglų kalbos.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja taip pat sulaukė kritikos dėl prabangaus automobilio „Range Rover" nuomos iš R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno".

Ilgai laukę valstiečiai žalieji pripažino, kad automobilį išperkamosios nuomos būdu nuomoja G. Kildišienės mama Vladislava Mikalauskienė, kuri iki pernai gruodžio dirbo darželio auklėtoja ir vadovauja smulkiai bendrovei „Greta Gretos". Kilo pagrįstų abejonių, apie moters gebėjimą išsimokėti tokį automobilį.

Valstiečiai žalieji per „Agrokoncerno" advokatą Evaldą Valčiuką DELFI žurnalistei parodė G. Kildišienės mamos sudarytą automobilio išperkamosios nuomos sutartį su „Agrokoncernu“.

Sutartis apima pradinę įmoką, mokėjimų sąlygas ir nurodo 3 proc. palūkanas nuo neapmokėtos sumos. Sutarties pabaigos data turėjo būti 2021 m. vasario 10 d., tačiau, advokato teigimu, sutartis jau yra nutraukta.

Remiantis dokumentais, automobilis „Range Rover Evoque", kurį koncernas įsigijo 2016 m. vasario 9 d., išperkamosios nuomos būdu G. Kildišienės mamai V. Mikalauskienei išnuomotas 2016 m. vasario 10 d. Pagal sutartį, automobilio kaina siekė 39 000 eurų, pridedant 8190 eurų PVM mokestį. Galutinė kaina siekė 47 190 eurų. Pirkėja įsipareigojo sumokėti 3 proc. metines palūkanas nuo faktiškai neapmokėtos sumos.

Sutarties pasirašymo dieną pirkėja V. Mikalauskienė įsipareigojo sumokėti 5000 eurų avansą. Likusią sumos dalį ji įsipareigojo padengti kas mėnesį mokėdama po 1000 eurų įmokas. Remiantis sutartimi, pirkėja taip pat įsipareigojo koncernui kompensuoti civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įmokas.

Advokatas taip pat pateikė mokėjimų išrašus. 5000 eurų buvo pervesti 2016 m. vasario 19 d. Toliau nuo kovo V. Mikalauskienė mokėjo po 1000 eurų: kovą, balandį, gegužę, birželį, liepą, rugpjūtį, rugsėjį (šį mėnesį mokėjo 7000 eurų), spalį, lapkritį, gruodį, sausį. Tai reiškia, kad šiuo metu V. Mikalauskienė jau yra sumokėjusi 22 000 eurų.