„Ne“, – žurnalistams Seime į klausimą, ar R.Valentukevičius gali toliau eiti pareigas, penktadienį po susitikimo su VTEK vadovu sakė V.Pranckietis.

Jis teigė iš VTEK pirmininko sulaukęs prašymo duoti šiek tiek laiko apsispręsti, bet patvirtino, kad per tam tikrą laiką nesulaukęs atsistatydinimo rašto inicijuos atleidimo procedūrą.

VTEK vadovas trauktis neskuba

VTEK vadovas R.Valentukevičius po susitikimo žurnalistams sakė apsispręsiantis iki antradienio. Taip pat jis tvirtino nepadaręs klaidų ir nepažeidęs įstatymų, kai vienasmeniškai nusprendė nepradėti tyrimo dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovės parlamentarės Gretos Kildišienės situacijos, kai ši naudojosi iš „Agrokoncerno“ nuomojamu automobiliu.

„Dar nieko negaliu pasakyti, aš turiu laiko iki antradienio. Aš pasakysiu. Yra žmogiška nešokti nuogam į dilgėles, o palaukti dieną kitą. Galbūt pirmadienį bus pirmininkas informuotas, aš pasakiau, kad artimiausiu metu pateiksiu pirmininkui informaciją“, – sakė R.Valentukevičius.

Seimo pirmininkas laikosi pozicijos, kad komisijos vadovas pažemino VTEK reputaciją.

„Turbūt jūs ne blogiau už mane žinote, jei asmuo pažemina organizacijos reputaciją, kuri turi būti nepriekaištinga, mes net neturėtume svarstyti ar spręsti (dėl galimybių asmeniui toliau eiti pareigas)“, – sakė V.Pranckietis.

Pasak jo, R.Valentukevičius turi trauktis dėl vienasmenio sprendimo nepradėti tyrimo.

„Vienasmenis sprendimas ir teisinimas, aiškinimas, kada turėjo būti komisijos sprendimas“, – motyvus, kodėl R.Valentukevičius turi trauktis, trumpai nurodė Seimo pirmininkas.

Tyrimo nepradėjo, nors to prašė pati G. Kildišienė

R.Valentukevičius išaiškinimą LVŽS frakcijos seniūno pavaduotojai G.Kildišienei dėl automobilio, nuomojamo iš partijos pirmininko Ramūno Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“, pateikė nesitaręs su kitais komisijos nariais, tačiau aiškėja, kad pati parlamentarė prašė komisijos atlikti tyrimą.

„Atsižvelgdama į kilusias viešas diskusijas, neva aš pažeidžiau teisės aktų reikalavimus, kreipiuosi į VTEK. Prašau ištirti situaciją bei patiekti atitinkamą išaiškinimą dėl privačių interesų deklaravimo“, – rašoma Seimo narės kreipimesi. Jį politikė sekmadienį elektroniniu paštu išsiuntė VTEK.

Pirmadienį ji gavo komisijos pirmininko R.Valentukevičiaus pasirašytą išaiškinimą, kurį jis pateikė nesitaręs su kitais komisijos nariais. R.Valentukevičiaus atsakyme G.Kildišienei nurodoma, kad aplinkybės, kai jai artimas asmuo su „Agrokoncernu“ sudarė automobilio išperkamosios nuomos sandorį ir leido parlamentarei automobiliu naudotis, „savaime interesų konflikto nekelia“.

Pats R.Valentukevičius sako, kad pateikė ne išvadą, o paaiškinimą, kuriam nereikia komisijos balsavimo, ir tai esanti įprasta praktika gavus Seimo narių klausimą.

R. Valentukevičius: tirti ar netirti – nusprendžiu aš

Aiškindamas, kodėl nepradėjo tyrimo, nors to prašyta pačios Seimo narės kreipimesi, R.Valentukevičius sakė, jog „nesvarbu, ko prašo“, o jis iš karto matęs, kad Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas nepažeistas.

„Tai nesvarbu, ko prašo, prašo ištirti, kadangi čia, aš atsakau jums, jūs mane gaudot ant žodžių, kadangi čia nėra ko tirti. Pagal įstatymo nuostatas, „dovanos iš artimų asmenų, naudojimasis transporto priemonėmis, pavežėjimas (...) nepriklausomai nuo vertės, nėra aplinkybės, kurias privalote deklaruoti. Deklaracijoje privalote nurodyti tik sutuoktinio, sugyventinio, partnerio per paskutinius 12 mėnesių raštu ar žodžiu sudarytus sandorius, jei jie viršija 3 tūkst. eurų“, – tvirtino VTEK vadovas.

Greta Kildišienė
„Čia yra žodžių žaismas, tirti, netirti. Ką čia tirti? Galiu pacituoti įstatymą, vienu sakiniu, kokio čia reikia tyrimo? Neprašo tirti, jūs prikimbat prie vieno žodžio „tirti“. Aš jums pacituoju, kas parašyta. O tirti ar netirti, nusprendžiu aš. Jeigu būtų, kad ji turėtų deklaruoti pagal įstatymo reikalavimą, būtų susirinkusi komisija ir pradėjusi tyrimą. Tyrimas gali trukti iki trijų mėnesių, ir tokiu atveju žmogui jau uždeda dėmė – a, VTEK aiškinasi“, – kalbėjo R.Valentukevičius.

Jis taip pat sakė nematantis „ne mažiausios (savo) kaltės“ visoje G.Kildišienės naudoto automobilio istorijoje.

„Aš įstatymiškai jokių klaidų nepadariau. Aš suprantu politikus, kurie komentuoja vienaip ar kitaip, jie vadovaujasi Politikų elgesio kodeksu, tai visai kitas dalykas, tai Etikos ir procedūrų komisijos dispozicijoj. Aš komentuoju ir dėstau tik pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboj nuostatas. Aš asmeniškai nematau savo nė mažiausios kaltės, kad nusižengiau įstatymo nuostatoms“, – sakė VTEK vadovas.

Sulaukė priekaištų anksčiau

R.Valentukevičius VTEK vadovu paskirtas 2014 metais, tuometinės parlamento vadovės Loretos Graužinienės siūlymu, pagal parlamentinių frakcijų rekomendacijas. Anksčiau R.Valentukevičius yra dirbęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Priimamojo skyriaus vedėju, 1999–2013 metais ėjo Seimo kontrolieriaus pareigas, dvi kadencijas vadovavo šiai įstaigai.

Pagal įstatymą, VTEK pirmininką iš šios komisijos narių Seimo pirmininko teikimu skiria Seimas. VTEK sudaro penki nariai, skiriami penkerių metų kadencijai.

VTEK prižiūri, kaip įgyvendinami Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas, Lobistinės veiklos įstatymas, tiria pranešimus, skundus ir prašymus dėl valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų galimo interesų konflikto, seka visuomenės informavimo priemonių skelbiamą informaciją apie valstybės politikų elgesį ir, jei yra pagrįstų duomenų, kad valstybės politikas padarė pažeidimą, perduoda šią informaciją ištirti atitinkamiems valstybės politikų elgesio kontrolės subjektams ir panašiai.

R.Valentukevičius jau anksčiau buvo sulaukęs priekaištų dėl institucijos politizavimo. Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė praėjusį birželį Seime skaitydama metinį pranešimą sakė, kad apsivalymas nuo korupcijos būtų greitesnis, jei, pavyzdžiui, „Vyriausioji tarnybinės etikos komisija taptų politinės sistemos moralės sergėtoja, o ne susitepusių balintoja“.

VTEK vadovas kritikuotas, kai neįžvelgus pažeidimų nebuvo pradėtas tyrimas dėl vadinamojo Vijūnėlės skandalo Druskininkuose, kai iš komisijos nuskambėjo siūlymas įteisinti gyventojų pinigines dovanas medikams.