Nuo 2017 m. sausio 1 d. daliai verslo liudijimus įsigyjančių asmenų mokesčiai padidėjo beveik dvigubai.

Daug daugiau mokesčių teks mokėti ir gaunant pajamas pagal autorines sutartis bei daugeliui kitų.

Kai kurie politikai apgailestauja, kad gyventojai nebuvo tinkamai informuoti apie mokesčių pasikeitimus.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys prof. Vytautas Juozapaitis, reaguodamas į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie netikėtai padidėjusius mokesčius kultūros bendruomenės atstovams, gaunantiems pajamas pagal autorines bei licencines sutartis, sako, kad „ši „naujametinė dovanėlė“ lyg perkūnas iš giedro dangaus sujaukė ne tik individualių menininkų, bet ir daugybės kultūrinių organizacijų bei įstaigų finansinius planus, nes iš anksto pasirašyti įsipareigojimai nebegali būti vykdomi dėl netikėtai padidėjusio mokestinių lėšų poreikio, apie kurių drastišką išplėtimą deramai neinformuota visuomenė.

Seimo Kultūros komiteto narys V. Juozapaitis ragina Seimo ir Vyriausybės vadovus labai aiškiai ir vienareikšmiai paaiškinti visuomenei, kodėl tokios svarbos įstatymai, nuo kurių priklauso žmonių likimai, priiminėjami tinkamai neišaiškinus ir nepasitarus su visuomene.

Kaip jau skelbta, prezidentės vyriausioji patarėja ekonominiais ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė po naujųjų metų padidėjusius savarankiškai dirbančių asmenų mokesčius „Sodrai“ sieja su jų didesnėmis senatvės pensijomis ateityje.

Šalies vadovės atstovei nuostaba dėl šių įmokų padidėjimo keistoka, nes tai esą nebuvo paskutinės nakties ar savaitės sprendimas, nors pripažino, kad informacijos trūkumas galėjo atsirasti dėl diskusijų, susijusių su Socialiniu modeliu.

„Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostatos, kurios būtent ir reglamentuoja tuos pasikeitimus, buvo priimtos dar 2016 metų vasarą, birželio mėnesį, viešai apie tai paskelbta liepos mėnesį. Taigi tai tikrai nebuvo kažkokie staigūs, neplanuoti, nenumatyti įvykiai“, – interviu „Žinių radijui“ antradienį sakė L. Antanavičienė.

Prezidentūros duomenimis, Lietuvoje savarankiškai dirba per 60 tūkst. piliečių, bet šie pasikeitimai palies apie 11 tūkst. žmonių.