Šią slogią žinią DELFI patvirtino akademikas Antanas Andrijauskas.

Pasak jo, tiek Lietuvoje, tiek Vengrijoje gyvenęs P. Normantas labai sunkiai sirgo ir buvo prižiūrimas medikų, jam buvo atlikta daugybė sudėtingų operacijų.

„P. Normantas buvo vienas didžiausių pasaulio mastu Tibeto ir Rytų kultūros metraštininkų – tai neeilinio masto asmenybė, tik to Lietuvoje daugelis net nesuvokė“, – sakė A. Andrijauskas.

Akmenės rajone gimęs P. Normantas 1982 m. vedė Vengrijos pilietę, o po metų išvyko į Vengriją, tačiau su žmona1986 m. išsiskyrė. Keliautojas ir fotografas gyveno Nyredhazos mieste.


P. Normantas yra dalyvavęs kelioliko ekspedicinio pobūdžio kelionių po Tibetą, Himalajus, Indiją, Tailandą, Mianmarą, Butaną ir kitas valstybes.

Wikipedijoje rašoma, kad P. Normantas yra daugelio fotoalbumų, kalendorių autorius, rašantis haiku, kurios paskelbtos tarptautiniame žurnale. Vilniuje, Malūnų gatvėje ketino įrengti Tibeto sakralinio meno muziejų.


P. Normantas nuo 1983 m. buvo Lietuvos fotomenininkų sąjungos, nuo 1986 m. - Vengrijos fotografų sąjungos ir Vengrijos kūrėjų asociacijos, nuo 1995 m. Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Tarptautinės žurnalistų sąjungos narys.

Jis yra gavęs daugybę apdovanojimų Vengrijoje (1992 m. Pro Cultura Hungarica medalis Vengrijoje, 1997 m. Rudolfo Balogho premija Vengrija), 1999 m. jam įteiktas DLK Gedimino 5 laipsnio ordinas.

2004 m. P. Normantui įteiktas Vengrijos kūrėjų asociacijos didysis prizas, 2006 m. - Vengrijos fotografų sąjungos didysis prizas, 2006 m. Vengrijos Respublikos Riterio kryžius.

P. Normantui 2007 m. buvo įteikta Vyriausybės kultūros ir meno premija, 2008 m. Lietuvos žurnalistų sąjungos medalis ir LATGA-A Aukso žvaigždė.