R. Stonys yra dujų prekybos bendrovės „Dujotekana“ pagrindinis akcininkas. Jam priklauso ir įmonė „Žiežmarių gėlės“. Šios įmonės vienintelis akcininkas yra kitą įmonė „Etelipsus“, o šios bendrovės vienintelis akcininkas yra R. Stonys.

Įmonės „Žiežmarių gėlės“ direktorius yra socialdemokratas, Kaišiadorių rajono politinis veikėjas, Marius Muižinikas. Įmonėje „Žiežmarių gėlės“ pirkimų - pardavimų vadove dirba ir netoliese privačias nelegalias statybas vykdžiusi politiko žmona Milda Muižinikienė. R. Stonio ir M. Muižiniko žmonos yra seserys.

Keturi nelegalūs šiltnamiai

DELFI jau rašė, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) daugiau nei prieš pusę metų nustatė, kad keturi įmonės šiltnamiai yra nelegalūs, dalis jų patenka į valstybinę žemę ir kultūros paveldo teritoriją.

„Kovo 10 d. VTPSI Kauno skyriaus pareigūnams atlikus UAB „Žiežmarių gėlės“ statinių Triliškių kaime, Žiežmarių sen. statybos teisėtumo patikrinimą, nustatyta, kad keturi negyvenamosios paskirties pastatai (šiltnamiai) pastatyti be privalomų statybą leidžiančių dokumentų, vieno iš jų dalis patenka į kultūros paveldo saugomą teritoriją“, - anksčiau DELFI komentavo VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

Pasak jos, VTPSI kvietimu patikrinime dalyvavę Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) specialistai atliko faktinio žemės naudojimo patikrą ir nustatė, kad kai kurie gėlininkystės bendrovei priklausantys pastatai yra pastatyti valstybinėje žemėje.

Neįvykdyti privalomieji nurodymai ir šiltnamiai nenugriauti

Bendrovei buvo pateikti privalomieji nurodymai per 6 mėn. pašalinti savavališkos statybos padarinius - nugriauti savavališkai pastatytus statinius ir sutvarkyti statybvietę. Šis terminas vėliau buvo pratęstas dar dviems mėnesiams.

Vis dėlto praėjus daugiau nei pusei metų privalomasis VTPSI nurodymas nebuvo įvykdytas ir nelegalūs šiltnamiai nebuvo pašalinti.

„Buvo atliktas patikrinimas, privalomasis nurodymas neįvykdytas. VTPSI Kauno skyrius rengia kreipimąsi į teismą“, - DELFI komentavo V. Aliukonienė. Tačiau statytojai pirmi pasikreipė į teismą.

Kreipėsi į teismą, kad šis išaiškintų, ar šiltnamiams reikia leidimo

„Žiežmarių gėlės“ direktorius M. Muižinikas teigė, kad įmonė mano, jog VTPSI neteisingai įvertino situaciją ir kreipėsi į teismą išaiškinimo ar šiltnamiams apskritai reikia leidimo.

„Įmonė mano, kad šiltnamiai įvertinti neteisingai, todėl ir kreipėmės į teismą, kad šis išaiškintų, kokie šiltnamiai laikomi laikinais statiniais, o kokiems jau reikia leidimų. Kai bus teismo sprendimas, tada bus aiškiau“, - laiške rašė M. Muižinikas.

M. Muižinikas

Komentuodamas situaciją apie šiltnamius, kurie yra valstybinėje žemėje, M. Muižinikas teigė, jog tikisi tą valstybinę žemę išsipirkti: „Valstybinė žemė – tai ruožas, kuris buvo paliktas keliui įrengti tarp kelių sklypų, nes jie priklausė skirtingiems šeimininkams. Todėl ir buvo paliktas ruožas pievoje, kad sklypų savininkai galėtų privažiuoti. Tačiau šiuos sklypus prieš keletą metų įsigijo „Žiežmarių gėlės“, todėl nebeliko poreikio daryti privažiavimo prie kiekvieno sklypo.

Šiuo metu mes laukiame NŽT leidimo įsigyti šį ruožą pievoje, nes jį iš visų pusių supa „Žiežmarių gėlėms“ priklausantys sklypai. Kai gausime leidimą, įsigysime pagal mums pateiktas sąlygas ir konfliktas bus išspręstas.“

Statybų inspekcija ruošia atsiliepimą teismui

VTPSI atstovė V. Aliukonienė DELFI teigė, kad VTPSI gavo statytojų kreipimąsi į teismą ir šiuo metu rengia atsiliepimą teismui.

„Kauno apygardos administraciniam teismui yra pateiktas UAB „Žiežmarių gėlės“ prašymas dėl privalomųjų nurodymų pašalinti savavališkos statybos padarinius įvykdymo termino pratęsimo.

VTPSI yra įpareigota pateikti išsamų atsiliepimą. VTPSI ieškinio dėl įpareigojimo pašalinti savavališkos statybos padarinius nėra parengusi, kadangi UAB „Žiežmarių gėlės“ iki privalomųjų nurodymų įvykdymo termino pabaigos kreipėsi į teismą. Atsiliepimas į pirmiau minėtą UAB „Žiežmarių gėlės“ prašymą rengiamas ir iki teismo nustatyto termino bus pateiktas“, - komentavo V. Aliukonienė.

Su prabangiomis žmonos statybomis situacija kol kas neaiški

DELFI jau rašė, kad netoli Žiežmarių vykdomos didžiulės statybos. Jau pastatytas didžiulis gyvenamasis namas bei garažai. Visas gyvenamasis kompleksas labiau primena dvarą, o ne namą. Statybas vykdo to paties M. Muižiniko žmona Milda, kuri taip pat dirba „Žiežmarių gėlių“ įmonėje.

VTPSI ir politiko žmonai turėjo nemažai priekaištų. „Nustatyta, kad gyvenamasis namas, nors ir pastatytas turint Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos 2015-02-19 išduotą leidimą, tačiau pažeidžiant esminius statinio projekto sprendinius – t. y. pastatytas ne projekte nurodytoje vietoje. 2016-01-12 statytojai dėl gyvenamojo namo surašytas savavališkos statybos aktas“, - atsakyme anksčiau rašė V. Aliukonienė.

Ir tai dar ne viskas. Toje vietoje yra ir daugiau nelegalių statinių: „Savavališka pripažinta ir garažo statyba. Jis pastatytas ne tik ne projekte nurodytoje vietoje, bet ir gerokai didesnių išmatavimų. Dėl garažo statybos taip pat 2016-01-12 statytojai surašytas savavališkos statybos aktas.“

Praėjus pusę metų privalomasis VTPSI nurodymas taip pat buvo neįvykdytas, namai stovi kaip stovėję, todėl VTPSI kreipėsi į teismą.

Į teismą kreipėsi ir M. Muižinikų šeima. „Mes kreipėmės į Kauno apygardos apeliacinį teismą su prašymu pratęsti terminus dokumentams sutvarkyti. Per nustatytą terminą to padaryti nepavyko todėl, kad reikia koreguoti Kaišiadorių rajono bendrąjį planą, o ši procedūra pareikalauja kur kas daugiau laiko (net iki dviejų metų) ir nuo mūsų nepriklauso“, - anksčiau komentavo M. Muižinikas.

Iki šiol nėra aišku, kaip bus pasielgta su kaip nustatyta nelegaliais statiniais. Dabar laukiama, kol teismas išnagrinės politiko ir verslininko žmonos prašymą.

„VTPSI 2016-09-09 Kaišiadorių rajono apylinkės teismui pateikė ieškinį dėl savavališkos statybos padarinių šalinimo, prašydama teismo įpareigoti atsakovę per 3 mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos įvykdyti privalomuosius nurodymus, savo lėšomis nugriauti savavališkai pastatytus gyvenamąjį namą ir garažą. Atsakovei neįvykdžius teismo įpareigojimo per nustatytą terminą, leisti VTPSI nugriauti statinius.

Kaišiadorių rajono apylinkės teismas priėmė nutartį šią civilinę bylą sustabdyti iki įsiteisės teismo sprendimai Kauno apygardos administraciniame teisme nagrinėjamose administracinėse bylose pagal pareiškėjos (M. Muižinikienės) prašymus trečiajam suinteresuotam asmeniui VTPSI dėl termino pašalinti savavališkos statybos padarinius pratęsimo“, - komentavo VTPSI atstovė V. Aliukonienė.

Bylos buvo išnagrinėtos iš esmės ir teismas sprendimus skelbs 2017-02-20. Nuo šių sprendimų priklausys VTPSI tolesni veiksmai.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.