„Aš sakyčiau, kad šis sprendimas gali turėti įtakos kitoms partijoms, pavyzdžiui, „Tvarkai ir teisingumui“, jos dar byla yra pakeliui ir ji taip pat svarstė tokias galimybes, kaip reorganizacija ar pervadinimus“, – BNS penktadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas T. Janeliūnas.

Paskutinės instancijos teismas paskelbė, kad Darbo partija turėjo būti teisiama „juodosios buhalterijos“ byloje, nepaisant to, kad ji reorganizavosi prieš pirmosios instancijos teismo nuosprendį.

„Tvarka ir teisingumas“ įtariama pinigų plovimu ir prekyba poveikiu stambiame korupcijos tyrime.

Jį teisėsauga pradėjo 2014 metais. Šiame tyrime įtariami ir kai kurie „tvarkiečiai“.

Pasak T. Janeliūno, nuosprendis Darbo partijai ir jos buvusiems lyderiams nepadarys jokios įtakos šios politinės jėgos įvaizdžiui visuomenėje.

„Nemanau, kad tai ką nors pakeis, nes svarbiausi sprendimai buvo priimti gerokai anksčiau, ir visuomenė jau yra apie partijos machinacijas pasisakiusi. Tas galiausiai atsispindėjo ir Seimo rinkimų rezultatuose“, – kalbėjo ekspertas.

Šių metų Seimo rinkimuose Darbo partijos atstovai nepateko į parlamentą daugiamandatėje apygardoje, nes nesurinko tam būtinų 5 proc. balsų.

Du partijos nariai Seimo narių mandatus užsitikrino vienmandatėse apygardose, jie šiuo metu priklauso Seimo Socialdemokratų partijos frakcijai.

„Šitas nuosprendis yra kaip bemirštančiam ligoniui bandymas priminti apie buvusias skolas. Tai yra toks antraeilis dalykas“, – sakė T. Janeliūnas.

„Aš manau, kad nuosprendis Darbo partijos byloje tiesiog yra paskutinė vinis į šios partijos politinį karstą, kadangi jos rinkimų rezultatai rodo, kad partija praktiškai nefigūruoja“, – teigė ekspertas.

Aukščiausiasis Teismas penktadienį taip pat paskelbė, kad Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, buvęs jos lyderis Vytautas Gapšys ir buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė pagrįstai nuteisti už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Jiems skirtos piniginės baudos.

Teismas taip pat patvirtino Apeliacinio teismo sprendimą išteisinti juos dėl sukčiavimo.

Dar vienos kaltinamosios – buvusios Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės – atžvilgiu byla anksčiau buvo atskirta.

Ji dar bus nagrinėjama Apeliaciniame teisme.