Šį fenomeną paranormalių reiškinių tyrinėtojai vadina skirtingai – vilko, velnio, šėtono ar demonų valanda. Tikima, kad tuomet skraistė, dengianti mūsų pasaulį nuo dvasių, laikinai pakeliama.

Prabunda nuo bakstelėjusios minties

„Vilko valandą“ ne kartą yra aptaręs ir žurnalistas Algimantas Čekuolis. Viename interviu jis prisipažino, kad neretai naktį prabunda nuo būtent tuo metu jam į galvą šovusios minties.

„Kuriu aš naktį, ne sėdėdamas, bet pabundu nuo to, kad bakstelėjo mintis. Tikrai. Maždaug tarp 3 ir 5 valandos ryto. Vadinamoji „Vilko valanda“. Ir tada ateina ir antraštės“, – LRT yra pasakojęs jis.

A. Čekuolio teigimu, tomis valandomis prabudęs jis dažniausiai ir svajoja, ir planuoja būsimus darbus.

„Mano svajonės dažnai gimsta vilko valandą, dramatišką valandą, kada dažniausiai būna infarktų, bet daugiausiai gimsta kūdikių – apie 1–3 valandą nakties“, – yra sakęs jis.

Pabunda apimti baimės, girdi žingsnius

Tuo metu internautai forumuose dalijasi ne tokiais smagiais nutikimais tuo metu. Kai kurie jų sakosi pabundantys apimti baimės, kiti tikina girdėję nepaaiškinamus garsus.

„Labai gerai prisimenu. Tai buvo vasara prieš 11 klasę, rugpjūčio mėnuo. Kiekvieną naktį prabusdavau apie 3 ar 3. 30val. naktį apimta didžiulės baimės, kuriai jokių realių priežasčių, rodos, nebuvo. Į galvą lįsdavo visokios baisios mintys apie dvasias ir t.t. Tai tęsėsi iki brolio žūties. Po to viskas liovėsi“, – pasakoja viena lietuvė.

„Apie 3 val. ryto, kai tik pradėjau snūduriuoti, išgirdau žingsnius, einančius į mano kambarį. Garsas – kaip su šlepetėmis kažkas eitų, sunkūs žingsniai. Pirma mintis buvo, kad ko mano dukrai (13 m.) reikia pas mane kambary. Paskui pagalvojau, kad dukra niekada šlepečių nenešioja. Kambarys buvo tuščias.

Atsibudo mažylė (1 m.), pasiėmiau ją pas save į lovą. Ji gulėjo ir žiūrėjo į lubas su tokia plačia šypsena, o aš nekalbinau jos – šypsojosi taip gražiai. Atsibudau ryte ir papasakojau dukrai įvykį. Ir ji man pasakė, kad kelis kartus irgi girdėjo žingsnius naktimis, galvojo, kad vaikštau aš, bet atėjus į kambarį matė mane miegančią“, – patirtimi dalijosi ir kita internautė.

Kokia reiškinio kilmė?

Apie mistinį laiką daug kalbama dar pasakose. Neretoje jų, aprašant susitikimus su velniu, nurodoma, kad šis dingsta vos užgiedojus pirmiesiems gaidžiams.

Tuo metu specialistai, tyrinėjantys miegą, paprastai teigia, kad giliausiais ir naudingiausias jis – nuo pusiaunakčio iki 4 valandos ryto.

Tiesa, yra sakančių, kad „Vilko valandos“ sąvoką išgarsino kūrėjas Ingmaras Bergmanas. 1968 m. jis susuko filmą tuo pačiu pavadinimu. Filmo veiksmas vyksta būtent aptariamu nakties metu.

Žiūrovams buvo paaiškinta, kad „Vilko valanda – tai laikas tarp nakties pabaigos ir aušros. Metas, kai daugelis žmonių miršta, miegas būna giliausias, o košmariški sapnai patys ryškiausi. Nemigos kamuojamą žmogų tokiu metu apninka baimė, o visokios šmėklos, vaiduokliai ir demonai būna aktyviausi. Per vilko valandą gimsta ir daugiausia vaikų“, rašoma 2014 m. žurnale „Metai“.

Dviese su vyru tyrė tūkstančius atvejų visame pasaulyje

Plačiau „Velnio valandos“ fenomenas aptariamas šių metų viduryje pristatytame filme, paremtame tikrais faktais, „Išvarymas“.

Jame pasakojama apie vieną atvejį, kurį tyrė du paranormalių reiškinių tyrinėtojai, iš tiesų gyvenę. Nepaaiškinamus įvykius jie neretai fiksuodavo 3 val. 7 min. arba 3 val. 15 min.

„Aš esu Lorein Voren, aiškiaregė. Mano vyras buvo ekstrasensas. Mes ištyrėme tūkstančius atvejų visame pasaulyje. Ir patyrėme blogų išgyvenimų. Tai yra, išties blogų išgyvenimų“, – filmą pristatančiame filmuke kalba jo 86-erių metų įkvepėja.

Jos teigimu, laikas nuo 3 valandos nakties – metas, kai fiksuojamas didesnis dvasių aktyvumas, o žmonės paranormaliems reiškiniams tampa gerokai jautresni.

„Tragedija sukuria vaiduoklio sindromą. Dvasios lieka pririštos prie žemės. Jos nežino, kaip susitaikyti su savo mirtimi. Jos ieško pagalbos, bet kartais tos pagalbos nepriima“, – dėstė aiškiaregė.

Tuo metu paranormalių reiškinių tyrinėtojas Tony Spera tikina, kad viskas, kas vyksta tris kartus, yra pajuoka krikščionybei.

„Žmonės be jokios priežasties pabunda išgąsdinti 3 val. Trys įvykiai – trys šnabždesiai, kažkas tris kartus ištaria Jūsų vardą. Arba trys pabeldimai“, – savo patirtimi dalijosi jis.

Susiję su pasąmone

Savo ruožtu teologas, knygos „Paranormalių mitų griovėjas“ autorius, dažnai pristatomas ir mistinių fenomenų ekspertu, Gabrielius E. Klimenka DELFI paklaustas apie „Vilko valandos“ reiškinį, tikino, kad jis sutinkamas įvairiose kultūrose.

„Kiek psichologai tyrinėjo šį reiškinį, panašu, kad žmogaus pasąmonė tiesiog stipriausiai veikia tuo metu. Naktį, kai nurimsta protas, pradeda labiau veikti visokie pasąmoniniai dalykai, demonai, kalbant ne apie būtybes, o apie vidines būsenas. Jei tuo metu žmogus nemiega, jam gali užeiti labai niūrios mintys. Mitologinė savimonė tą susieja su kažkokių tamsybių siautėjimu“, – aiškino pašnekovas.

Jo teigimu, mums, krikščioniškos Europos mentaliteto žmonėms, tas taip pat susisiejo su įrašu Biblijoje.

„Kristus mirė 15 val. dienos. Tam tikru etapu buvo ieškoma, jei Kristus darė taip, priešingybė būtų kokia? Blogio pasireiškimas, tamsybių siautėjimo metas 3 valandą nakties“, – kas buvo įžvelgta, sakė G. E. Klimenka.

Vadina pasąmonės siautimu

Pasak jo, žmonės, tikintys paranormaliais reiškiniais, parapsichologija, žinoma, tai sieja su antgamtinių būtybių apsireiškimais, bet mokslinio pagrindimo tam nėra.

„Tomis valandomis nevyksta nieko tokio, ko nebūtų galima fiksuoti moksline metodika. Tai tiesiog natūralus žmogaus būvis tam tikru metu, sąmonės veikimas. Aišku, ji mums pati mažai žinoma, tačiau, kiek sugebama nustatyti, tiesiog mūsų pasąmonė siaučia, o mes tai traktuojame kaip kažkokių paranormalių galių pasireiškimą“, – dėstė pašnekovas.

Jo teigimu, žmogaus sąmonė dienos metu veikia aktyviai, užgoždama ir pasąmoninius impulsus, o naktį viskas pasikeičia.

Kas nutinka tą 3 valandą nakties

„Paprastai „Vilko valandą“ nebūna taip, kad žmogus miegojo ir, šast, atsikėlė, jam blogai kažkas. Įprastai nutinka taip, kad asmuo tuo metu sėdi vienas, jam liūdna, jaučiasi prislėgtas ar pavargęs. Maždaug 3 valandą naktį sąmonė jau visiškai nurimusi būna, tad jam gali prasidėti labai trumpalaikis depresijos epizodas. Tai turbūt geriausias apibūdinimas“, – kas nutinka 3 valandą nakties, pasakojo G. E. Klimenka.

Jo teigimu, tik labai nerimti ekspertai yra užfiksavę, kad žmonėms tuomet pasigirdo ir keisti garsai, reginiai.

„Tie autoriai, kurie rimtai tuo užsiima, nefiksavo jokių triadinių garsų ar mirgėjimų. Viena, neretai norima pastiprinti savo teiginius, esą buvo pastebėti tokie dalykai, nors niekas gal tyrimų ir neatliko. Kita, jei tai liudija žmogus, kuris jau prieš tai skaitė, kad triadiniai dalykai reiškiasi, tai tada jis automatiškai užfiksuoja panašius nutikimus. Būna, 4 kartus kažkas pas kaimynus pabeldė, bet jis, iš džiaugsmo, išgirdo 3“, – teiginius, kad 3 valandą ir dvasių veiksmai neretai pasikartoja po 3 kartus, paneigė specialistas.

Jei mano, kad kažkas turi nutikti, nesąmoningai ima siekti to įgyvendinimo

Jis pripažino forumuose skaitęs diskusijų apie „Vilko valandą“, bet nė vienas pasakojimų jam nepasirodė toks, kurio nebūtų galima paaiškinti įvairiais psichologiniais efektais ar žmogaus sąmonės veiksniais.

„Aš manau, kad dvasios, jei jos veikia, veikia visą laiką, anapusybėje tokios laiko sąvokos kaip ir nėra, jei vadovautumėmės teologiniais mokymais. Dvasioms nėra skirtumo, kuriuo metu pasireikšti.

Tačiau tiesa ta, kad įtaką panašioms mintims gali padaryti įvairios knygos, filmai. Žmogus, kuris jau žino faktą, kad 3 valandą nakties būna „Vilko valanda“, yra paveikesnis. Tą nusako ir Pigmaliono efektas. Asmuo, žinodamas pranašystę ar kad kažkas turi nutikti, nesąmoningai pradeda siekti to įvykdymo. Šiuo atveju, jei manoma, kad 3 valandą nakties užeis kokie blogi potyriai, jis tiesiog pradės jaustis blogai arba ims traktuoti visus aplinkinius dalykus kaip paranormalius reiškinius, nors priešingu atveju dėmesio į tai neatkreiptų“, – nurodė G. E. Klimenka.