Tarp pasmerkusių koncertą – apžvalgininkas Andrius Užkalnis, pasidalijęs koncerto nuotrauka su užrašu „Menas priklauso liaudžiai!“.

„Svajoju gyvent Ignalinoje? Data tikra. Kas netikite, pasitikslinkite Ignalinos kultūros centro FB“, – ta pačia nuotrauka pasidalijo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas Rimvydas Laužikas.

Kas iš tikro vyko Ignalinoje?

Antrą Kalėdų dieną Ignalinos kultūros ir sporto centre tradiciškai pasveikinti geriausi rajono sportininkai bei paminėtas Ignalinos kultūros namų 40-metis. Jame trumpam sugrįžta į 1976-uosius metus. Dėl žiūrovų gausos koncertas buvo kartojamas. Spektaklį kūrė režisierė Jolanta Narbutaitienė.

Koncertas aprašytas Ignalinos savivaldybės tinklalapyje.

„Koncertas pradėtas vaizdeliu: vyras ir žmona, besiruošdami į Kalėdinį koncertą, surandą seną laikraštį, kuriame rašoma apie Ignalinos kultūros namų atidarymo šventę. Moteris taip norėtų pamatyti, kaip tuomet atrodė koncertas, o tą norą išgirdęs Kalėdų senelis jį ima ir išpildo. Nustebusi ir šiek tiek išsigandusi pora atsiduria 1976-ųjų metų koncerte.

Scenoje, kuri papuošta užrašu „Menas priklauso liaudžiai“, skamba seni šlageriai, pasirodo tų laikų estradinė grupė, ryškiaspalviais apdarais vilkintys šokėjai, uniformuoti mokinių kolektyvai, žygiuoja ir dainuoja pionieriai, o tautinių šokių šokėjai sukasi rateliu pagal dainą „Mūs kolūkio pirmininkas vidury ratelio...“. Jaunesniems žiūrovams tokie vaizdai, matyt, nebuvo nei labai įdomūs, nei suprantami, na o vyresniems tai kėlė šypseną, nes viskas atsimenama, matyta ir patirta.

Vėliau pora, Asta ir Eimantas, stebuklingai sugrąžinami į šiuos laikus. Jie su džiaugsmu kviečia pasigrožėti tuo, ką geriausio turime dabar. Meno mėgėjų dainų ir šokių kolektyvai dovanoja puikių kalėdinių akimirkų, koncertuoja šventės svečiai – grupė „Dar“, – rašoma svetainėje internete.

Koncerto režisierė: nieko mes nešlovinome

„Kaip mums smagu, kad mes išgarsėjome. Galiu pasakyti, kad nuotrauka išimta iš konteksto, nes žmonės, kurie matė šį koncertą, visai kitaip reagavo. Tikrai jokių minčių nebuvo, kad tai – tarybinių laikų šlovinimas. Tai fantazija, kaip galėjo atrodyti toks koncertas prieš 40 metų, o dabar galime tai daryti laisvai, nešlovindami, nesiilgėdami tų laikų.

Visi salėje tą bajerį suprato. Koks paranojiškas žmogus galėjo tai priimti kaip šlovinimą? Ar mes savo šešėlio bijome? Mes tik grįžtame į tą laikmetį, tad labai keista, kad taip piktai reaguojame“, – piktinosi koncerto režisierė Jolanta Narbutaitienė.

Sužinojusi, kad pasipiktinimą feisbuke sukėlęs nuotraukų albumas jau išimtas, ji stebėjosi ir teigė, kad reikėtų nuotraukas grąžinti, mat esą nereikia bijoti savo istorijos. Net jei Lietuvoje draudžiami sovietinių ir nacistinių režimų simboliai.

„Mes tikrai nieko blogo nepadarėme. Ko čia baisėtis? Kodėl pučiami tokie burbulai? Kultūra visais laikais tarnavo valdžiai, tik keitėsi vėliavos kultūros namuose, ar ne? Nieko nešlovinome, juokėmės iš to laikmečio, kuriame užaugome. O juk jūs nepamatysite jokių sovietinių simbolių – ruošdamiesi koncertą pasižiūrėjome, ko negalime naudoti. Kūjis ir pjautuvas? Juokaujate – su prožektoriumi nerastumėte, tik raudona vėliava ir spalva“, – teisinosi režisierė.

Paklausta, ar taip pat reaguotų, jei scenoje būtų suvaidinta ir nacistinės Vokietijos jaunimo organizacijos – Hitlerjugendo pasirodymas, J. Narbutaitienė pripažino, kad tokio laikmečio būtų nesirinkusi.

„Nežinau, kaip būtume pasižiūrėję, jei kultūros centras būtų įkurtas, pavyzdžiui, 1941 metais. Tiesiog norėjome pajuokauti“, – teigė režisierė, pripažinusi, kad jei jai reikėtų viską daryti iš naujo, žinant, kokia reakcija kils, ji jau pagalvotų.

„Išties negalvojome, kad žmonės gyvena su tokiomis baimėmis. Manau, kad per tiek metų nukeliavome į priekį ir turėtumėme juoktis ir džiaugtis, kad gyvename kitame laikmetyje, bet, matyt, žmonėms labai smagu grįžti ir ieškoti priešų. Nežinau, tiesiog gaila žmonių darbo“, – sielojosi J. Narbutaitienė.

Mano, kad pasipiktinusių požiūris – kiek nesveikas

Ignalinos rajono savivaldybės atstovė ryšiams su visuomene Lina Kovalevskienė DELFI sakė apie dėl nuotraukų feisbuke kilusį pasipiktinimą girdėjusi, tačiau to nesureikšminanti.

„Vyko kalėdinis koncertas, kurio metu buvo suvaidintas gabalėlis iš 1976-ųjų metų koncerto. Tais metais buvo atidaryti kultūros namai, jie kaip tik per Kalėdas minėjo 40-metį. Tai buvo padaryta „juoko forma“, tiesiog Kalėdų senelis vieną porą pradangino į tuos metus. Jie pamatė, koks tada buvo koncertas, kaip atrodė viskas ir sugrįžo į dabartį“, – siužetą nupasakojo L. Kovalevskienė.

Jos teigimu, sureaguota nuotraukas pamačiusių buvo per jautriai. Savivaldybės atstovė taip pat pridūrė mananti, kad pasipiktino vaidinimu tik tie, kurie jame nebuvo ir nematė viso konteksto.

„Kas kaip norėjo, tas taip suprato. Gal didelio tų laikų pašiepimo ir nebuvo, bet visa ta atributika, tai taip – su humoru. Kas pasipiktino, manau, tai jau tų žmonių problemos. Tas pats kaip su Grūto parku. Manau, tai jau žmonių kažkoks jau kiek nesveikas požiūris“, – dėstė pašnekovė.

Tokios pat idėjos laikosi apžvalgininkas Rytas Staselis, pasigedęs konteksto: