Kauno valdžia neseniai paskelbė nutrauksianti sutartis, kuriomis kai kurioms partijoms suteikta teisė nemokamai naudotis patalpomis. Savivaldybės skaičiavimais, jeigu patalpos būtų nuomojamos už rinkos kainą, savivaldybė būtų gavusi apie 1 mln. eurų pajamų.

Savivaldybės duomenimis, didžiausias pagal panaudą iš savivaldybės gautų patalpų plotas tenka Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams. Ši partija naudojasi dvejomis patalpomis, esančiomis Savanorių prospekte ir Rasytės gatvėje. Buvusio miesto mero Vytauto Šustausko įkurta Kovotojų už Lietuvą sąjunga įsikūrusi miestui priklausančiose patalpose Laisvės alėjoje.

Darbo partijos būstinė yra Rotušės aikštėje, partijos „Tvarka ir teisingumas“ – Laisvės alėjoje. Taip pat Laisvės alėjoje yra Kauno valdančiajai koalicijai priklausančio Liberalų sąjūdžio būstinė. Patalpomis Rasytės gatvėje naudojasi Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai).

Šias patalpas savivaldybė planuoja parduoti viešajame aukcione. Taryba svarstys sprendimo projektą, kuriuo jos būtų įtrauktos į parduodamo savivaldybės nekilnojamojo turto sąrašą.

Buvęs Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas teigė, kad patalpos buvo suteiktos rinkėjų paramą turėjusioms partijoms, nes partijos nėra pelno siekiančios organizacijos.

Kauno taryba taip pat ruošiasi svarstyti klausimą dėl sutarties su Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakultetu dėl bendradarbiavimo. Be kitų veiklų, šia sutartimi numatoma bendradarbiauti Teisės fakultetui steigiant kliniką, kurioje būtų konsultuojami smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai.

Projekto iniciatorių teigimu, Teisės klinika ne tik suteiks galimybę verslininkams nemokamai pasikonsultuoti, neleidžiant didelių pinigų sumų advokatams ir teisininkams, bet ir teisę studijuojantiems studentams suteiks itin naudingą patirtį. Jeigu projektas sulauks palaikymo, Teisės klinika duris atverti turėtų jau sausį, planuojama, kad joje iš anksto užsiregistravusieji bus konsultuojami kartą per savaitę.

Savivaldybei nusprendus panaikinti išimtis, leidusias nemokamus leidimus statyti automobilius miesto centre įsigyti įvairioms institucijoms, į tarybą keliauja pirmieji projektai, kuriais nuo rinkliavos atleidžiamos teisėsaugos institucijos.

Taryba spręs, ar leisti centre nemokamai automobilius statyti Specialiųjų tyrimų tarnybos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos ir Kriminalinės ir Kauno apskrities policijos pareigūnams.

Anksčiau lengvatinius leidimus statyti automobilius miesto centre taip pat galėjo įsigyti savivaldybės įstaigų darbuotojai, žiniasklaidos atstovai, Kultūros paveldo departamento darbuotojai, mirusiųjų pervežimo paslaugas teikiančios bendrovės.

Naikinti lengvatas savivaldybė nusprendė motyvuodama tuo, kad lengvatinius leidimus turintys automobiliai užkemša centrines miesto gatves, kuriose brangus mokestis už stovėjimą yra vienintelis būdas reguliuoti automobilių srautus, be to, senoji tvarka esą suteikdavo galimybę leidimus gauti ir automobiliams, tiesiogiai nevykdantiems funkcijų, kurioms numatytos lengvatos.

2016 metais įvairioms įmonėms ir įstaigoms išduota 460 metinių automobilių stovėjimo leidimų. Iš jų žiniasklaidos atstovams išduoti 102 leidimai, tarybos nariams, savivaldybės darbuotojams ir kriminalinę žvalgybą vykdančioms institucijoms – 341, savivaldybės valdomoms įstaigoms – 14. Dalis šių leidimų išduoti nemokamai, likę parduoti su didele nuolaida.