A. Aleksandrovo ansamblis Vidurio ir Rytų Europoje vertinamas prieštaringai dėl Krymo aneksijos teisinimo ir sovietų kariuomenės šlovinimo. Prieš metus Aleksandro Aleksandrovo akademinis Rusijos kariuomenės dainų ir šokių ansamblis bet kokia kaina norėjo pasirodyti Lietuvoje, tačiau galiausiai koncerto organizatoriams atsisakė išnuomoti salę tiek Visagine, tiek „Pramogų banke“ ar „Compensoje“.

Aleksandrovo vardo ansamblio choras, geriau žinomas kaip Raudonosios armijos, pritariant balalaikoms, traukė po įvykių Ukrainoje sukurtą himną „Mandagūs žmonės“. Dainos priedainis skelbė, kad: „Mandagūs žmonės išsaugos Tėvynės šlovę ir garbę.“ Ši daina buvo skirta rusų kariškiams, kurie prieš pat referendume pasirodė dabar jau aneksuotame Kryme.

Taip pat terminą "Mandagūs žmonės" vartojo ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, siekdamas paaiškinti, kad kariai Kryme - savigynos būrių savanoriai, tačiau vėliau jis pripažino, kad „mandagūs žmonės“ – Rusijos specialiųjų pajėgų kariai. Ši ir daug kitų Rusijos patriotinę dvasią keliančių dainų įėjo į Aleksandrovo ansamblio repertuarą, tačiau Baltijos šalys viena po kitos atsisakė ansamblio koncertų.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius dar prieš metus teigė, kad Rusijos armijos A. Aleksandrovo akademinio dainų ir šokių ansamblio gastroles Latvijoje reikia laikyti karinio dalinio atvykimu. Tąsyk ansamblio nariai nebuvo įtraukti į „juodąjį sąrašą“, bet ministras ragino atminti, jog tai ne šiaip ansamblis, o „ginkluotųjų pajėgų dalinys“.

Estai neįsileido du kartus

2016 metų kovo mėnesį Estijos gynybos ministras Hannesas Hanso taip pat nusprendė neįsileisti Rusijos armijos A. Aleksandrovo akademinio dainų ir šokių ansamblio, kuris ketino gastroliuoti šalyje.

Pasak Gynybos ministerijos spaudos tarnybos, šis sprendimas susijęs su tuo, kad Estijos ir Rusijos karinis bendradarbiavimas tuo metu buvo pristabdytas.

Tai buvo antrasis ansamblio bandymas atvažiuoti į Estiją - estai taip pat jų neįsileido ir 2015 metų gruodį.

Ansamblio istorija

Karinis muzikinis kolektyvas, vėliau gavęs Rusijos kariuomenės A. V. Aleksandrovo dainos ir šokio ansamblio vardą, pirmąjį pasirodymą surengė dar 1928 metais. Jį organizavo ir kolektyvui nuo pradžių vadovavo Maskvos konservatorijos dėstytojas Aleksandras Aleksandrovas.

1937 metais ansamblis, kurio sudėtyje jau buvo skaičiuojami 274 nariai, iškovojo Didįjį Pasaulinės parodos Paryžiuje prizą, o iki tol su koncertine programa apvažiavo daugumą Sovietų Sąjungos miestų ir Europos valstybių. Karo metais A. Aleksandrovas parašė tokias dainas kaip „Šventasis karas“, „Poema Ukrainai“, „25 metai Darbininkų ir valstiečių Raudonajai armijai“, kurios buvo įtrauktos į ansamblio repertuarą ir išpopuliarėjo visoje Sovietų Sąjungoje. Tuo metu nuolatiniais ansamblio nariais jau buvo daugiau nei 300 žmonių.

Po A. Aleksandrovo mirties kolektyvo vairą perėmėjo jo sūnus Borisas, o ansamblis pavadintas jo įkūrėjo ir pirmojo vadovo garbei.

Ansamblio sudėtyje – 186 nariai. Jo repertuarą sudaro daugiau nei 2 tūkst. programos elementų, įskaitant autorines ir liaudies dainas bei šokius, karių pasirodymus.