Šeštadienį kalbėdamas LSDP tarybos posėdyje G. Paluckas sakė, kad pastaruoju metu socialdemokratai trinasi į aštrius kampus ir naikina partijos reitingą. Kaip rodo šeštadienį paskelbti naujausi reitingai, lyginant su rugsėju, socialdemokratų populiarumas krito žemyn nuo 16 iki 7 proc.

Jo aiškinimu, jei socdemai tikrai yra vertybinė partija, jai didžiulį nerimą turi kelti principas, kad galintys savo gyvenimą spręsti, susimokėti už savo gyvenimo išlaidas pajėgiantys žmonės yra verčiami pašalpų gavėjais. Politikas omenyje turėjo Vyriausybės sumanymą naikinti PVM lengvatą šildymui.

„Tai nėra socialdemokratija. Socialdemokratija nėra pašalpų gavėjų gaminimo fabrikas. Socialdemokratija yra įgalinimas žmonių spręsti savo problemas, kurti savo gyvenimą, tai yra emancipacija, tai yra išlaisvinimas, galų gale, nuo pinigų priklausomybės arba nuo pinigų lemiamo likimo“, – kalbėjo G. Paluckas.

„Šiandien LVŽS pasiūlytą išganingą variantą padidinti šildymo kainas ir padaryti taip, kad mūsų Socialinės paramos skyrius užplūstų dar 100 tūkst. ar 130 tūkst. paramos ir pašalpos gavėjų, mes sutinkame džiugiai ir plodami. Statusas yra nepapratai svarbus dalykas, psichologinis dalykas. Žmonės, kurie eina ištiesę ranką valstybės prašyti paramos ir pašalpos, psichologiškai jaučiasi negerai“, – atkreipė dėmesį G. Paluckas. Jo teigimu, socialdemokratai neturėtų siekti, kad pašalpų gavėjų daugėtų.

Pasak G. Palucko, eidami į koaliciją su LVŽS, aiškiai žinojome, kad tai „sugyvenimas iš reikalo“. „Aš tą visą mūsų sambūvį netgi atvirai vadinau spąstais, nes mes, Lietuvoje atstovaudami kairiosioms jėgoms, vadovaujantis LVŽS strateginėmis įžvalgomis, konkuruojame su jais. (…) Turėti mus šalia neaktyvius, tylius yra strateginis LVŽS tikslas“, – atkreipė dėmesį socialdemokratas.

G. Palucko aiškinimu, buvimas kartu iš išskaičiavimo turi būti palydėtas aiškios strategijos, kaip bus sugyvenama, kritikuojama ir ginčijamasi.

Kritikavo už tylėjimą

Štai, vardijo G. Paluckas, pastaruoju metu LSDP nespėjo pasisakyti ir pozicijas užėmė kiti. Liberalai esą užėmė socdemų poziciją dėl pagalbinio apvaisinimo, nors tai buvo socdemų pastangomis priimtas progresyvus įstatymas. Taip pat tylėta neonacionalizmo – tautinio kostiumo – atveju (LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis siūlo visiems septynmečiams dovanoti po tautinį kostiumą - DELFI). Taip pat esą atsitiko su PVM lengvatos šildymui naikinimu, nors, priminė G. Paluckas, prieš kelias savaites socdemai už tokį siūlymą kalė prie kryžiaus savo finansų ministrę Rasą Budbergytę.

„Šnekant apie mūsų santykius su valstiečiais žaliaisiais, manau, neišvengiama, kad mūsų santykius persiderėtume. Aš net neabejoju, tai įvyks anksčiau ar vėliau, nes toks sambūvis, toks jėgų santykis ir toks kuravimo sričių išdėstymas mus, kaip socialdemokratams, nėra priimtinas. Manau, tai tik laiko klausimas ir mes prie to dar grįšime“, – mano Vilniaus vicemeras.

R. Žakaitienė perspėja apie gresiantį chaosą

Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė atkreipė dėmesį, kad PVM lengvatos šildymui naikinimui visiškai nepasiruošta.

„Mes iš tikrųjų esame išsigandę, kad per vieną savaitę bandoma pakeisti metodiką, kad per kitą savaitę gali būti priimta tai, kas iš tikrųjų gali sukelti didelį chaosą. Tuo labiau, kalbame apie vieną skaičių – 140 milijonų. Savivaldybėse situacija labai labai nevienoda, vienur lėšų sutaupoma daugiau, kitur – mažiau. Todėl užkrauti tą savivaldybėms būtų tikrai neteisinga“, – perspėja R. Žakaitienė.

Roma Žakaitienė
R. Žakaitienė siūlo įvertinti dar vieną dalyką: savivaldybės išlaiko švietimo įstaigas, taigi panaikinus lengvatą išaugs darželių ir mokyklų šildymo išlaidos. Ji partiečius ragino realiai įvertinti situaciją ir nedaryti skubotų sprendimų.

R. Žakaitienės aiškinimu, kompensacijas gausiančių žmonių skaičius daug kur išaugs daugiau nei dvigubai, kitur – netgi trigubai. Tam reikalingos atitinkamos pajėgos ir neturint aiškaus mechanizmo, nuo sausio gali kilti didelis chaosas.

A. Butkevičius: 2017-2018 m. šiluma neišvengiamai brangs

Į kritiškus partiečių pasisakymus reagavo LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius. „Pirma reikia suprasti politiškai, kad PVM lengvatos naikinimas reiškia, kad šilumos kainos augimas yra numatytas visiems žmonėms ir verslui. Toliau buvo kalbama apie kompensavimą tam tikrai kategorijai žmonių, kurių pajamos ar pajamų dalis šildymui šiuo metu sudaro kokių 20 proc. Tokių žmonių, kiek atsimenu, Lietuvoje yra 130 tūkst., žadama kartelę nuleist iki 10 proc., kad jei tokia pajamų dalis sudaro šildymui, turi būti išmokama kompensacija“, – aiškino A. Butkevičius.

Jis sutiko, kad asmenų, gaunančių kompensacijas, skaičius išaugs. A. Butkevičiaus aiškinimu, yra du keliai. Vienas – politinis – lengvatos nenaikinti, nes ji per vėlai pateikta ir nebuvo išdiskutuota netgi politinėje taryboje.

Algirdas Butkevičius
„O jeigu bus priimama, reikia aiškiai pasakyti, kad negalima pažeisti įstatymo. (…) Tokiu atveju turi būti aiškiai numatyta, kiek didinama tiesioginė dotacija savivaldybėms, nes negali būti priimamas sprendimas, kad savivaldybės iš sutaupytų lėšų mokės kompensacijas už šildymą“, – kalbėjo socialdemokratų lyderis.

A. Butkevičius taip pat atkreipė dėmesį, kad 2017-2018 m., nepriklausomai nuo politinių sprendimų, ekonominės, socialinės, finansinės padėties, šilumos kaina didės. Esą taip gali nutikti jau net 2017 m. antrą pusmetį. „Tai visiškai nesusieta su PVM lengvata. Dėl to, kad baigiasi praėjusios Vyriausybės iškovota nuolaida dujoms, taip pat susitarimai su kitomis kompanijomis“, – aiškino A. Butkevičius, manantis, kad nuolaidų jau niekas neiškovos.

DELFI primena, kad socialdemokratai Seimo rinkimuose iškovojo 17 mandatų ir pripažino pralaimėję rinkimus. Socialdemokratai valdančiąją koaliciją sudarė ir Vyriausybę suformavo su rinkimus laimėjusia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Socialdemokratai išsiderėjo tris ministrų portfelius – teisingumo, ūkio bei užsienio reikalų.

Lapkričio 4 d. partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius pareiškė, kad traukiasi iš partijos pirmininko posto ir derybinės grupės su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėl koalicijos, bet partijos taryba jo pareiškimą atmetė. Naują partijos pirmininką numatoma rinkti pavasarį.