Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) antradienį atmetė agentūros skundą, kuriuo prašyta panaikinti Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) kovo pabaigoje priimtą išvadą ir sprendimą grąžinti 10 proc., arba 332,2 tūkst. eurų, su pirkimo dalimi susijusių išlaidų.

„Maisto produktų pirkimo neskaidymas į dalis tiesiogiai lėmė pernelyg aukštų kvalifikacinių reikalavimų pirkimo sąlygose įtvirtinimą ir taip buvo apribota konkurencija. Nustačiusi itin aukštus kvalifikacinius reikalavimus tiekėjams, agentūra iš maisto produktų viešųjų pirkimų eliminavo smulkiojo bei vidutinio verslo įmones“, - rašoma VAAT pranešime spaudai.

Teismo teigimu, kadangi produktai skirti naudoti kasdienėje skurstančių asmenų buityje, nėra pateisinamas nei reikalavimas siūlyti miltų rūšį, skirtą sudėtingų technologijų miltinės konditerijos gamybai, nei atitinkamos formos, dydžio, spalvos sausus pusryčius, kadangi ir kitus požymius turintys miltai ar sausi pusryčiai visiškai patenkintų reikalingiausius vidutinio vartotojo buitinius poreikius.

ESFA kovą nurodė Rinkos reguliavimo agentūrai grąžinti 332,2 tūkst. eurų dėl netinkamai pirktų maisto produktų. Balandį ESFA priėmė dar vieną nutarimą, kuriuo įpareigojo agentūrą grąžinti papildomus maždaug 214 tūkst. eurų Europos Sąjungos (ES) paramos ir biudžeto lėšų už grūdinių produktų pirkimą.

Agentūros jau įgyvendintų dviejų projektų bendra vertė yra 11,6 mln. eurų, o šiemet pradėto trečio projekto, kurio įgyvendinimo pabaiga yra 2016-ųjų pabaiga, vertė siekia 16,4 mln. eurų.

Kilus vadinamajam „auksinių miltų“ skandalui, šių metų sausį iš pareigų pasitraukė Rinkos reguliavimo agentūros vadovė Aldona Miliuvienė, vasarį atsistatydino ir žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė yra pareiškusi, kad Rinkos reguliavimo agentūros neliks nuo 2017 metų.

Pagalbos maistu labiausiai skurstantiems asmenimis programai Lietuvoje 2014-2020 metais yra skirta 90,8 mln. eurų, iš kurių 77,2 mln. eurų sudaro ES lėšos.

VAAT sprendimas per mėnesį gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)