„Daugeliu atvejų su jais kalbamės jau po fakto; tuo metu, kai JAV buvo atliktas žvalgybos įvertinimas ir priimtas sprendimas įspėti sąjungininkus, susiduriančius su tokiu pačiu pavojumi Europoje, jau būdavo per vėlu“, - teigė vienas iš kalbintų žvalgybos pareigūnų, reguliariai dalyvaujantis susitikimuose su sąjungininkais Europoje. Jis sutiko kalbėtis tik anonimiškai, nes nėra įgaliotas bendrauti su žiniasklaida. „Tuo metu, kai skambinome, rusų programišiai taip pat jau buvo įsilaužę ir į jų sistemą“, - konstatavo jis.

Gruodžio 9 d. Baltieji rūmai informavo apie JAV prezidento Baracko Obamos nurodymą atlikti pilną į JAV nukreiptų iš užsienio vykdomų kibernetinių atakų apžvalgą, labiausiai dėmesį telkiant į tai, ką JAV žvalgybos agentūros jau yra įvardijusios kaip Rusijos valdžios daromą įtaką visai neseniai JAV įvykusiems prezidento rinkimams.

„The Washington Post“ taip pat gruodžio 9 d. pranešė apie slaptą Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) atliktą įvertinimą, kuriame pateikiama išvada apie Rusijos kišimąsi į 2016 m. rinkimus, siekiant prisidėti prie Donaldo Trumpo pergalės labiau nei tiesiog skleisti chaosą. Tokią išvadą patvirtina tūkstančiai „Wikileaks“ surinktų nutekintų Demokratų partijos narių elektroninių laiškų. Žvalgybos agentūros nurodo, kad atakų rengėjai – tai „Fancy Bear“ pavadinimu žinoma programišių grupė, veikianti jau beveik dešimtmetį. Kaip šios komandos veiklos pradžia įvardijamos ankstyvos atakos Rytų Europoje, o naujausi veiksmai – tai itin didelės reikšmės turinčios kibernetinės atakos JAV.

Prognozuojama, kad skatinami sėkmės JAV rusų programišiai dabar žvilgsnį yra nukreipę į kelias Europos valstybes, kuriose ateinančiais metais vyks rinkimai. JAV žvalgybos pareigūnai teigė, kad anksčiau šiais metais JAV žvalgybos agentūros siuntė įspėjimų Jungtinei Karalystei (JK), Prancūzijai, Vokietijai, Čekijai ir Lietuvai dėl rusų programišių ketinimų įsikišti į artėjančius rinkimus.

„Akivaizdu, kad „Fancy Bear“ vienoje šalyje panaudotas scenarijus gali būti pakartotas kitoje. Deja, žinau mažiausiai du atvejus, kuriuose dalyvavau, kai mūsų įspėjimai buvo pavėluoti. – pripažino kitas su žiniasklaida anonimiškai bendravęs JAV žvalgybos pareigūnas. – Nėra taip, kad ši grupė baigia vienoje šalyje ir pradeda kitoje. Kol JAV dar vyko atakos, jie jau buvo pasinėrę į atakas kitur.“

Likus vos porai savaičių iki rinkimų JAV, vykstant parlamentiniams rinkimams vienoje iš Balkanų valstybių – Juodkalnijoje, iškilo reali prorusiškos koalicijos pergalės grėsmė ir pasigirdo kaltinimų dėl ne tik opozicijos kandidatams skirtos Rusijos finansinės paramos, bet dar ir dėl parengtos kampanijos žiniasklaidoje, skirtos šių kandidatų populiarumui didinti. Dar Rusija surengė dezinformacijos kampaniją, skirtą skleisti žinią apie neva vykusius balsavimų pažeidimus, kai mirę asmenys buvo neva registruojami kaip balsavusieji. Tenka pripažinti, kad situacija Juodkalnijoje ganėtinai panaši į tą, kuri buvo susiklosčiusi per rinkimus JAV.

Tiek Vokietijos, tiek ir JK valdžios atstovai šią savaitę pranešė nerimaujantys dėl užsienio šalių valdžios remiamų kibernetinių atakų, nutaikytų į šių šalių politines sistemas. Vokietijos kanclerė Angela Merkel paminėjo Vokietijos vidaus žvalgybos agentūros (BfV) ataskaitą, kurioje aptariami rusų programišių veiksmai, skirti įtakai per ateinančius rinkimus daryti. BfV ataskaitoje teigiama, kad rinkiminės kampanijos metu gali pasklisti informacijos, diskredituojančios Vokietijos politikus. JK slaptosios užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Alexas Youngeris pareiškė, kad jo vadovaujama tarnyba nustatė, kad pačioje globalizacijos širdyje glūdintį ryšį gali netinkamai panaudoti valstybės, turinčios piktų kėslų. Šiuos ketinimus jos gali įgyvendinti rengdamos kibernetines atakas, skleisdamos propagandą ir ardydamos demokratinius procesus.

Du britų žvalgybos pareigūnai „BuzzFeed News“ patvirtino palaikantys ryšius su kolegomis JAV, tačiau atsisakė detaliau komentuoti šiuo metu susiklosčiusią situaciją. Vis tik jie patvirtino, kad JAV dalinasi detalia žvalgybine informacija dėl rusų rengiamų kibernetinių atakų pavėluotai.

JAV žvalgybos pareigūnai, sutikę kalbėti su „BuzzFeed News“, šio britų kolegų teiginio nebuvo linkę neigti, tačiau paminėjo šiuo metu egzistuojantį neužtikrintumą dėl detalių, susijusių su žvalgybos bendruomenės surinkta informacija, kurios gali būti viešinamos.

„Dalis visuomenės atstovų ragina prezidentą šią informaciją paviešinti. Nors šios detalės jau perduotos mūsų sąjungininkams Europoje, atrodo, kad jas paviešinus būtų sustiprintos mūsų sąjungininkų galimybės kovoti su dezinformacijos kampanija, rengiama užsienio valstybės“, - nuomonę išreiškė vienas iš anonimiškai situaciją komentuoti sutikusių JAV žvalgybos pareigūnų. „Nėra aišku, kas nutiks per ribotą laikotarpį, likusį šiai administracijai.“ – pridūrė jis.

Nors keli įtakingi Kongreso nariai jau išreiškė Baltiesiems rūmams raginimą paviešinti žvalgybos surinktą informaciją, siekiant atsakyti į klausimą, ar Rusija mėgino daryti įtaką rinkimams, JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas ir toliau neigia tokius įtarimus. Šią savaitę leidiniui „Time“ jis teigė netikintis informacija dėl galimai Rusijos programišių vykdyto kišimosi į JAV rinkimų eigą. „Netikiu, kad jie įsikišo“, - pareiškė D. Trumpas, pridurdamas, kad įsilaužimai galėjo būti įvykdyti Rusijos, Kinijos arba kokio nors vaikinuko iš Naujojo Džersio.