Vaikų globos namų steigėjo – Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorius Audrius Klėjus teigia, kad smurtą tuose globos namuose patiria ne nepilnamečiai globotiniai, bet įstaigos personalas.

„Mūsų institucijos informavo policiją. Pasitikiu pareigūnais. Problemų toje įstaigoje yra, jas bandome spręsti. Kalbant apie jūsų minėtą atvejį, mano turimomis žiniomis, vaikas apspjaudė darbuotoją, pastaroji siekė jam uždengti burną ranka, kad nesispjaudytų. Tuomet globotinis pagrasino, kad pasiskųs, jog darbuotoja jį apdraskė ir sumušė“, – sakė savivaldybės atstovas.

Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis sekmadienį telefonu DELFI sakė dar nesąs informuotas apie incidentą vaikų globos namuose.

„Jei informuota policija, tai komentuoti nelabai ką norėčiau, kad nebūtų palaikyta spaudimu tyrimui“, – sakė meras.

Vietos policija dar praėjusį ketvirtadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą, tačiau viešai apie įvykį visuomenei pranešta nebuvo.

„Praėjusį trečiadienį Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus pareigūnė gavo pranešimą iš globos institucijos darbuotojo apie galimą smurtą prieš mažametį. Apie tai buvome informuoti mes, policijos pareigūnai, ir gruodžio 8-ąją teritoriniame Lazdijų rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje dėl fizinio skausmo sukėlimo mažamečiui“, – sekmadienį DELFI sakė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato, kuriam pavaldus Lazdijų PK, atstovė Kristina Janulevičienė.

DELFI žiniomis, praėjusį penktadienį globotinis apžiūrėtas teismo medicinos ekspertų. Kol kas jų išvados nekomentuojamos.

Įtarimai dėl smurto prieš mažametį pareikšti nėra. Galimai nukentėjęs vaikas ir toliau gyvena tuose pačiuose globos namuose. Virėja taip pat nenušalinta nuo pareigų.

Viešai skelbiamais duomenimis, minėtuose vaikų socialinės globos namuose yra 15,5 darbuotojų etatų. Šiuose namuose laikinajai globai iš tėvų paimti gyvena 14 vaikų.

Pusę etato dirbanti įstaigos direktorė savaitgalį telefonu nepasiekiama.

Prieš keletą metų tuose pačiuose vaikų socialinės globos namuose buvo užfiksuotas mažamečių ir nepilnamečių tvirkinimo atvejis.

Tuomet teismas nuteisė vaikų namų globotinę, kuri vertė kitų nepilnamečių akivaizdoje mažamečius atlikti tvirkinamuosius veiksmus.

Teismas dėl amžiaus merginai skyrė tik drausminio poveikio priemonę – privalomas psichologo konsultacijas.