Jeigu asmeniui apskaičiuota šių pensijų kompensuojamoji suma yra ne didesnė kaip 100 eurų, ją siūloma išmokėti visą 2016 metų antrojo ketvirčio paskutinį mėnesį.

Tai siūlančias įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai atstovaujanti Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė.

„Siūloma paankstinti paskutinės senatvės pensijos ir valstybinės pensijos kompensuojamosios sumos dalies mokėjimą ir ją išmokėti kartu su dalimi, kuri bus mokama 2017 metų pirmojo ketvirčio paskutinį mėnesį. Tuo pačiu metu būtų išmokama ir senatvės pensijos bei valstybinės pensijos kompensuojamoji suma asmenims, kuriems paveldėjimo tvarka pereina (perėjo) mirusio asmens turtas, jeigu jie pateiks prašymą iki 2017 m. sausio 31 d. Šiems asmenims išliks galimybė teikti prašymus iki 2018 m. gruodžio 31 d. kaip yra numatyta galiojančiame įstatyme“, – sako R. Baškienė.

Priėmus siūlomą įstatymą, 2017 metų pirmojo ketvirčio paskutinį mėnesį bus baigtas pensijų kompensavimas asmenims, kuriems dėl draudžiamųjų pajamų turėjimo buvo mokėtos sumažintos senatvės ir valstybinės pensijos, o senatvės pensijos ir valstybinės pensijos kompensuojamosios sumos už mirusius asmenis jų turto paveldėtojams bus grąžinamos anksčiau.

R. Baškienės duomenimis, įstatymo įgyvendinimui 2017 metais papildomai reikės apie 41,6 mln. Eur. Tačiau atitinkama suma sumažės lėšų poreikis 2018 metams.

Šiuo metu Valstybinių socialinio draudimo senatvės pensijų ir valstybinių pensijų, sumažintų dėl draudžiamųjų pajamų turėjimo, kompensavimo įstatyme numatyta, kad senatvės pensijos kompensuojamoji suma išmokama dalimis 2016-2018 metais – 2016 m. antro ketvirčio paskutinį mėnesį išmokama 33 proc. kompensuojamosios sumos, 2017 m. pirmo ketvirčio paskutinį mėnesį – 33 proc. kompensuojamosios sumos ir 2018 m. pirmo ketvirčio paskutinį mėnesį – 34 proc. kompensuojamosios sumos.

Asmenims, kuriems paveldėjimo tvarka pereina (perėjo) mirusio asmens turtas, senatvės pensijos kompensuojamosios sumos išmokamos 2018 metų ketvirto ketvirčio paskutinį mėnesį.

Valstybinių socialinio draudimo senatvės pensijų ir valstybinių pensijų, sumažintų dėl draudžiamųjų pajamų turėjimo, kompensavimo įstatyme įtvirtintos analogiškos nuostatos dėl valstybinių pensijų kompensuojamųjų sumų išmokėjimo.