Protesto akcija rengiama gruodžio 6 dieną, 13.00 val., prie Seimo iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos pusės.

„Organizuojame akciją „Neatimkite vilties!“ reaguodami į valdančiųjų „valstiečių“ iniciatyvą peržiūrėti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą ir išbraukti iš jo galimybę pagalbiniam apvaisinimui šaldyti embrionus“, – Eltai sakė liberalė parlamentarė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, protesto akcija siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į tokius siūlymus.

„Tikrai negalime sau leisti tiesiog stebėti iš šalies ir nereaguoti, nes šiuo metu Europos Sąjungoje 27 šalyse yra šis embrionų šaldymo metodas leidžiamas ir jis laikomas pačiu pažangiausiu. Manome, kad nevaisingos poros turi teisę tikėtis paties moderniausio gydymo, kaip ir bet kuria liga sergantys žmonės tikisi sulaukti pagalbos“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamentarė atkreipia dėmesį, kad tai yra plataus masto problema.

„Šiandieną virš 50 tūkst. porų susiduria su nevaisingumo problemomis, kasmet tokių porų skaičius didėja dviem tūkstančiais“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad gruodžio 1 d. parlamentarų grupė įregistravo nuo kitų metų sausio 1 d. įsigaliosiančio Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, kuriomis apribojamas sukuriamų ir į gimdą įkeliamų embrionų skaičius (ne daugiau kaip trys embrionai).

Siekiant išvengti pakartotinio moters stimuliavimo hormonais, kitoms pagalbinio apvaisinimo procedūroms atlikti galės būti šaldomos lytinės ląstelės.

Projektu siekiama įteisinti vaiko, kuris yra pasiekęs pilnametystę, arba anksčiau įgijęs visišką veiksnumą, teisę žinoti savo biologinius tėvus (donoro tapatybę).

Taip pat projektu uždraudžiamas embriono ir lytinių ląstelių eksportas ar importas, išskyrus importą ar eksportą, kuris vyksta autologinio panaudojimo tikslu, t. y. kai asmuo ląsteles ar embrioną įsiveža ar išsiveža savo paties pagalbinio apvaisinimo procedūrai.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojus buvusio Seimo priimtam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui, įsigaliotų ir tos nuostatos, kurias šiuo projektu bandoma keisti, t. y. kompensacijų lytinių ląstelių donorams galimybė, donorystės anonimiškumas, būtų neribojamas sukuriamų embrionų šaldymas ir įgalintas neterminuotas jų saugojimas užšaldžius.