Tyrimas buvo pradėtas gavus skundą dėl to, kad Vidaus reikalų ministerijoje ir šiai ministerijai pavaldžiose institucijose visi pareigūnai privalo atlikti privalomą sveikatos patikrą, tačiau vyrams, priešingai nei moterims, lytinių organų patikros atlikti nereikia.

Lygių galimybių įstatymai nustato pareigą visoms valstybės institucijoms pagal kompetenciją užtikrinti, kad jų teisės aktuose būtų įtvirtintos lygios teisės ir galimybės nepaisant lyties. Dėl šios priežasties, tyrimo metu buvo vertinama, ar Vidaus reikalų ministerija tinkamai vykdė savo pareigą, atlikdama lyties organų ir lytinės sveikatos patikrą visiems pareigūnams, nepriklausomai nuo jų lyties.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad Vidaus tarnybos sistemos pareigūnų privalomų periodinių profilaktinių sveikatos patikrinimų tvarkos aprašo nuostatos įpareigoja būtinuosius lytinių organų ir lytinės sveikatos patikros tyrimus (ginekologinę ir krūtų apžiūrą) atlikti tik pareigūnes moteris. Nors visi kiti tikrinantys gydytojai bei numatyti privalomieji tyrimai yra identiški visiems pareigūnams, nepriklausomai nuo jų lyties. Kadangi sveikatos būklės rezultatai gali tiesiogiai daryti įtaką asmenų darbingumo įvertinimui ir tinkamumo vidaus tarnybai pripažinimui, o kartu apibrėžia asmens galimybes eiti pareigas vidaus tarnyboje, nemažiau svarbu, kad teisė į visapusišką sveikatos patikrinimą, taip pat lytinių organų patikrinimą, būtų numatyta ir pareigūnams vyrams.

Sveikatos apsaugos ministerijos kancleris Gediminas Aleksonis teigia, kad atliekant profilaktinius sveikatos tikrinimus, turėtų būti vertinama tiek vyro, tiek moters reprodukcinė sistema ir todėl asmenis turėtų tikrinti gydytojai akušeriai ginekologai ar gydytojai urologai. Profilaktiniai reprodukcinės sistemos tikrinimai taip pat yra svarbūs nustatant lytiškai plintančias ligas ar atliekant vėžio profilaktiką.

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė teigia, kad užtikrinti teisę į sveikatą yra privaloma visiems, nepriklausomai nuo asmens lyties. Kadangi vidaus tarnybos pareigūnai vykdo itin svarbias ir atsakingas funkcijas visuomenėje, nėra jokio pateisinimo, kodėl pareigūnų vyrų sveikatai būtų skiriamas mažesnis dėmesys nei pareigūnių moterų sveikatai.

Kontrolierė kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją siūlydama papildyti privalomų periodinių profilaktinių sveikatos patikrinimų tvarkos aprašą ir nustatyti vyrams pareigūnams atlikti privalomą periodinį profilaktinį lytinių organų ir lytinės sveikatos patikrinimą. Vidaus reikalų ministerija tvarkos aprašą žada keisti.