Pagal politiko registruotą įstatymo pataisos projektą, po du kandidatus į VTEK narius Seimui teiktų Teisėjų taryba ir Lietuvos teisininkų draugija, vieną kandidatą – su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyrius.

Pataisos aiškinamajame rašte E.Gentvilas teigia, kad komisijos formavimas be politikų siūlomų kandidatų užtikrintų VTEK nešališkumą, politinį neutralumą ir skaidrumą.

VTEK sudaro penki nariai, skiriami penkerių metų kadencijai. Šiuo metu po vieną kandidatą į VTEK narius teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, Teisėjų taryba ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas. Seimo pirmininkas VTEK nariu teikia skirti vieną iš Seimo frakcijų siūlomų kandidatų, premjeras – vieną iš Vyriausybės siūlomų kandidatų, Teisėjų taryba – vieną iš Lietuvos teisininkų draugijos siūlomų kandidatų, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas – vieną iš šios asociacijos tarybos siūlomų kandidatų.

Depolitizuoti VTEK šią savaitę paragino prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį šį klausimą aptarusi susitikime su naujuoju Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu.

Prezidentė kritikavo VTEK ir šiemet birželį Seime skaitydama metinį pranešimą. Šalies vadovė tąkart teigė, jog apsivalymas nuo korupcijos būtų greitesnis, jei, pavyzdžiui, „Vyriausioji tarnybinės etikos komisija taptų politinės sistemos moralės sergėtoja, o ne susitepusių balintoja“.

VTEK vadovas Romas Valentukevičius atsakydamas į šią kritiką teigė, jog VTEK vykdo plačią prevencinę veiklą, „komisija tikrai yra nepolitizuota, mums visiškai tas pats tie partiniai reikalai“.