Skaičiuojama, kad vien jachtų šiame mieste – daugiau nei 45 tūkst. Viename iš uostamiesčio kanalų stovi jachta, ant kurios plevėsuoja ir Lietuvos trispalvė. Ji priklauso šio straipsnio herojei Jūratei Hellow ir yra pavadinta jos vardu.

Į penkių kambarių namą lietuvė su gyvenimo draugu Toru įsikėlė visai neseniai. Po langais stovi du prabangūs automobiliai ir „Harley Davidson“ motociklas, prie vandens kanalo galiniame kieme plūduriuoja jachta ir, žinoma, neatsiejamas gyvenimo Floridoje atributas – baseinas. Visa tai atrodo tarsi tikras amerikietiškos svajonės išsipildymas.

Šešioliktus gyvenimo metus už Atlanto skaičiuojanti Jūratė pripažįsta, kad Amerika – tai galimybių šalis ir ją įsimylėti labai lengva.

„Lietuva visada liks šalimi, kurioje gimiau ir užaugau. Manau, kad pasiekiau daug dėl to, kad esu lietuvė, – tikina Jūratė. – Lietuviai yra nepaprastai darbšti tauta. Bet Florida dabar yra mano namai, čia nuostabus gyvenimas – ir kelionės, ir klimatas. 12 mėnesių pas mus vasara, galime važinėti kabrioletu, motociklais. Taip pat sutaupome drabužiams, nes paltų pirkti nereikia.“

Kalbėdama apie gyvenimo subtilybes Amerikoje Jūratė ne kartą pabrėžia, kad tai yra moterų ir vaikų šalis, vyrams čia pasiseka kur kas mažiau.

„Moterys, kai išteka, dažniausiai nedirba, dėl saugumo važinėja ir vaikus vežioja dideliais automobiliais. Moterys turi nepaprastai daug teisių“, – pasakoja Jūratė. Ji pateikia pavyzdį, kad nereguliuojamoje sankryžoje, vienu metu atvažiavus keliems automobiliams, nebus vadovaujamasi dešinės rankos taisykle, o manevrą pirma atliks moteris.

Atvykusi į Floridą, Jūratė subūrė savo draugių ratą, į kurį nenoriai įsileidžia kitus. Jame stengiasi kiek įmanoma dažniau kalbėti lietuviškai ir puoselėti lietuviškas tradicijas, kartu moterys švenčia ir gražiausias metų šventes.

Gyvenimą, kurio pavydėtų daugelis, Jūratė susikūrė pati. Šiandien lietuvė vadovauja laivų variklių alyvos nuotekų detektorius gaminančios vokiečių įmonės „Schaller Automation“ atstovybei Floridoje. Šios kompanijos produkcija užima net pusę pasaulio rinkos. Nors laivų industrijoje dirba apie 99 proc. vyrų, Jūratė greitai tarp jų įsiliejo ir per penkerius vadovavimo metus užsitarnavo gerą vardą. Neseniai jos sunkus darbas buvo pastebėtas ir įvertintas visoje Amerikoje, o sėkmės istorija išspausdinta žurnale apie jūrų pramonę „Maritime Professional“.

Vis dėlto dėl laimės Jūratei teko išlieti daug ašarų.