Tokių minčių jiems sukėlė faktas, kad į švietimo ir mokslo ministres siūloma dabartinė Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) direktorė Jurgita Petrauskienė – itin įtakingos socialdemokratės, LSDP Prezidiumo ir partijos Tarybos narės, buvusios Seimo narės Mildos Petrauskienės marti. Iš Utenos kilusi Jurgita Petrauskienė yra ištekėjusi už Mildos Petrauskienės sūnaus Evaldo Petrausko.

Pati kandidatė į ministres J. Petrauskienė per savo dabartinės darbovietės viešųjų ryšių specialistą perdavė, kad šis jos biografijos faktas nebuvo aptariamas. „Direktorė užtikrina, jog šis jos biografijos faktas iš viso nebuvo minimas jokiame kontekste – nei kalbant su premjeru, kai buvo pasiūlytos ministrės pareigos, nei vėliau, kai kandidatė susitiko su šalies vadove Prezidentūroje“, - J. Petrauskienės atsakymą DELFI perdavė Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) viešųjų ryšių specialistas Arūnas Malinovskis.

Jurgita Petrauskienė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, Seimo frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis teigia, kad jam toks kandidatės biografijos faktas nebuvo žinomas. „Ne, nežinojau, - DELFI ketvirtadienį sakė „valstiečių“ lyderis. – Tačiau net jeigu ir būčiau žinojęs, mano apsisprendimo tai nebūtų pakeitę. Šią kandidatę vertinu kaip profesionalę, kuri sugebės vykdyti mūsų Vyriausybės programą. O tos programos pagrindas yra LVŽS rinkimų programa“, - sakė R. Karbauskis.

Biografijos faktą „išdavė“ žemiečiai

„Jurgita Petrauskienė - šiandien geriausias pasirinkimas į švietimo ir mokslo ministrus: MOSTA vadovė buvo žinoma kaip kompetencijų žmogus. Skelbdavo, vertindavo objektyviai ir principingai“, - paskelbus pretendentų į ministrus pavardes, savo feisbuko svetainėje parašė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas Andrius Vaišnys.

Į tai Seimo narys konservatorius Jurgis Razma replikavo, pritariantis išsakytai minčiai, „nepaisant to, kad švietimo ministrė yra įtakingos socialdemokratės Mildos Petrauskienės marti“.

Kalbėdamas su DELFI J. Razma teigė šį kandidatės į ministres J. Petrauskienės biografijos faktą išgirdęs iš uteniškio kolegos Edmundo Pupinio.

Vilniuje gyvenanti Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) direktorė Jurgita Petrauskienė savo biografijoje nurodo gimusi Utenos rajone. 41 metų kandidatė Lietuvos edukologijos universitete (tuomet dar – Vilniaus pedagoginiame universitete) baigė anglų kalbos pedagogikos specialybę, vėliau Vilniaus universiteto Tarptautinėje verslo mokykloje studijavo verslo vadybą. Nuo centro įsteigimo 2007 metais iki dabar J. Petrauskienė dirba Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) direktore.

Iš Utenos rajono kilusi ir J. Petrauskienės anyta, buvusi Seimo narė Milda Petrauskienė. Ji tuometiniame Vilniaus pedagoginiame institute (dabartinis LEU) yra įgijusi lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos specialybę. Politikė Utenos rinkimų apygardoje buvo ne kartą renkama į Seimą.
Milda Petrauskienė

J. Razma baiminasi socialdemokratų įtakos

Kalbinamas Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Seime Jurgis Razma teigė, kad dėl „valstiečių“ pasirinktos kandidatės kompetencijos ir sugebėjimo dirbti jam klausimų nekyla.

„Tikrai neabejoju (kompetencija).Man nerimą kelia tai, ar nebus bandoma kaip nors, pasinaudojant kandidatės asmenini gyvenimo faktais, paveikti jos būsimą darbą. Puikiai žinome, kad socialdemokratai yra tikri profesionalai, jei kalba eina apie įtakos išsaugojimą. Juk dabar siūlomas finansų ministras anksčiau irgi buvo minimas kaip ankstesnės Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės kandidatas į finansų ministrus.

Pažiūrėkime, kaip socialdemokratai pasirūpino savo buvusiu Vyriausybės kancleriu Alminu Mačiuliu – be konkurso pastatė Vyriausybės kanclerio pavaduotoju. Ir daug kitų postų ir pareigų, pradedant departamentų direktoriais ir vedėjais, kurie rodo, kaip socialdemokratai gali daryti įtaką ir būsimai Vyriausybei. Turiu mintyje, nebūtinai tiesiogiai per socialdemokratų partijos atstovus, bet būtent per savus žmones įtakingose pozicijose“, - sakė Seimo narys J. Razma.

Su tuo kategoriškai nesutinka „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis. Pasak politiko, opozicija „neturi ką pasakyti, tai išvedinėja sąmokslo teorijas“. R. Karbauskio teigimu, jų pasiūlyti kandidatai yra naujos, jaunesnės kartos žmonės, savo sričių profesionalai, o „partinė jų nepriklausomybė yra pliusas, bet ne minusas“.
Ramūnas Karbauskis

R. Karbauskis sako neabejojantis, kad Vyriausybės kabineto nariai sugebės atsiriboti nuo partinių įtakų, galimų bandymų jais pasinaudoti ar „pateiks vieną ar kitą politikams ar atskiroms politinėms partijoms, bet ne Lietuvai“ naudingą įstatymo projektą.