Tapo teisiamąja

Ar gali būti, jog į savivaldybės tarybą išrinktas politikas fiktyviai įsidarbina, gauna solidų atlyginimą, o darbo vietoje pasirodo itin retai ir faktiškai nedirba? Šie kaltinimai pareikšti anuomet įtakingai politikei, buvusiai miesto vicemerei, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovei L. Kekienei. Pagal pareikštus kaltinimus sukčiavus stambiu mastu veikiant bendrininkų grupėje Maironio gimnazijoje mokytoja dirbančiai kaunietei gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Kartu su 53 m. L. Kekiene į teisiamųjų suolą praėjusį pirmadienį sėdo buvę „Kauno energijos“ atstovai – valdybos narys bei Vystymo ir analizės skyriaus vedėjas 57 metų Arvydas Augonis, taip pat tuometis bendrovės valdybos pirmininkas 59 metų Valdas Lukoševičius. Trijulei pareikšti kaltinimai bendrininkų grupėje klastojus dokumentus ir sukčiavus.

Įdarbinimo klausimas buvo „suderintas“

Anot A. Augonio, 2011 m. pabaigoje jį kaip Vystymo ir analizės skyriaus vadovą į savo kabinetą pasikvietė „Kauno energijos“ generalinis direktorius Rimantas Bakas. Apklausos metu kaltinamasis tikino išgirdęs šiuos viršininko žodžius: „Reikia į darbą priimti tarybos narę L. Kekienę, nes „taip suderinta“. Kas galėtų paneigti, jog įdarbinti tarybos narę liepė tuomečiai savivaldybės vadovai?

Bylos duomenimis, R. Bakas minėjęs, jog L. Kekienės funkcijos bus darbas su savivaldybe, atstovavimas bendrovei, esą ji daug nuveiksianti mažinant įsiskolinimą.
Rimantas Bakas

Pirmoji teisiamųjų suolan sėdusio A. Augonio akistata su L. Kekiene įvyko 2012 m. pradžioje, kai į jo kabinetą atėjo dvi moterys ir prisistatė. Per apklausą jis nurodė, jog tai buvo L. Kekienė ir kita politikė, tos pačios partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovė Aušra Ručienė. Pasak A. Augonio, dėl L. Kekienės darbo rezultatų abejonių nekilo: buvo pildomi darbo laiko apskaitos žiniaraščiai, nors teisėsaugininkai surinko nemažai įkalčių, leidžiančių manyti, jog L. Kekienė jokio darbo nedirbo.

Atlygis – per 18 tūkst. eurų

Tyrimo metu nustatyta, kad L. Kekienę įdarbinant „Kauno energijoje“ Vystymo ir analizės skyriaus projektų vadove jai numatytas solidus mėnesinis atlyginimas, tuomete valiuta siekęs 5 tūkst. litų (1500 eurų). „Nuo 2012 m. sausio 2 d. iki 2013 m. balandžio 16 d. už realiai neatliktą darbą jai buvo apskaičiuotas darbo užmokestis – 24 tūkst. 767 eurai ir išmokėta 18 tūkst. 823 eurai“, – minima kaltinamajame akte.

Teigiama, jog tokiu būdu L. Kekienė susitarusi su „Kauno energijos“ Vystymo ir analizės skyriaus vadovu A. Augoniu bei vadovu V. Lukoševičiumi sukčiaudama, apgaule savo naudai, įgijo didelės vertės svetimą turtą – pinigines lėšas. Pasak valstybės kaltintojų, L. Kekienė bendrovei „Kauno energija“ padarė 24 tūkst. 767 eurų žalą.

Darbe pasirodydavo itin retai

Pareigūnams apklausus „Kauno energijoje“ dirbančius eilinius žmones ėmė aiškėti skandalingos aplinkybės.

Valentinas Jurkus atskleidė, kad apie naują darbuotoją sužinojo tik iš vidinės telefonų knygos – rado ten politikės pavardę, o sutikęs ją buvo vos dukart. Dar vieno bendrovės darbuotojo Arvydo Juškos parodymai verčia rimtai susimąstyti, kas iš tiesų dėjosi savivaldybės kontroliuojamoje įmonėje. Šis liudininkas sakė, kad 2012 m. pradžioje į savo kabinetą jį pasikvietęs R. Bakas pareiškė: reikia ruošti darbo vietą L. Kekienei, ateinančiai dirbti iš savivaldybės. A. Juška teigė supratęs, kad politikė praktiškai nedirbs, o R. Bakui buvo nurodyta priimti ją į darbą. Jis L. Kekienę prisiminė matęs vos vienąkart – bendrovės vadovo R. Bako kabinete.
Visvaldas Matijošaitis

Audronė Koncevičienė pareigūnams tvirtino negalinti pasakyti, kokius darbus L. Kekienė atliko, sakė nemačiusi, kad ji dirbtų. Anot liudininkės, iš pradžių politikė darbe dar pasirodydavo, bet vėliau į kabinetą užsukdavo vis rečiau, kartais jos nematydavo visą mėnesį. Dar viena liudytoja tiesiai šviesiai pareiškė: įmonėje nebuvo paslaptis, kad L. Kekienė priimta į darbą, tačiau realiai nedirbo.

Žino, jog dirba mokytoja

„Kauno energijos“ vadovas R. Bakas tikino, jog L. Kekienė išties dirbo ir nemažai nuveikė. Esą pagrindinė politikės funkcija buvo atstovauti bendrovei savivaldybėje, siekti, kad būtų sumažintos skolos, susidariusios už socialinių būstų šildymą. L. Kekienės nuopelnus, pasak R. Bako, gali patvirtinti nemažai Kauno valdininkų.

Deja, nė vienas jų taip ir nepatvirtino R. Bako versijos. Buvęs savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis pripažino – jam nežinoma apie L. Kekienės darbą „Kauno energijoje“, su ja dėl bendrovės reikalų nebendravęs. Urbanistikos ir architektūros skyriaus vadovas Nerijus Valatkevičius teisiamąja tapusią L. Kekienę prisiminė tik kaip tarybos narę, sakė žinantis, kad ši mokytoja, o ne „Kauno energijos“ darbuotoja.

Net bendrovės stebėtojų tarybai vadovavęs konservatorius Jonas Koryzna nieko nežinojo apie L. Kekienės darbus. Jis prisiminė – apie skolas „Kauno energijai“ buvo kalbama nuolatos, bet su L. Kekiene tai nederinta. Finansų skyriaus vadovas Algimantas Laucius taip pat tikino su šia politike jokių reikalų neturėjęs, jam antrino buvusi Gyvenamojo fondo skyriaus vedėja Birūta Kaulakytė.

Paklausti pačios L. Kekienės, kaip ji vertina prokurorų pareikštus kaltinimus, nepavyko. Maironio gimnazijoje dirbanti L. Kekienė neatsiliepė mobiliuoju telefonu, o po kurio laiko perskambino, bet išgirdusi, jog nori pabendrauti „Savaitraščio Kaunui“ žurnalistas, pareiškė negalinti kalbėti. Paskambinus L. Kekienei dar kelis kartus, ji nebeatsiliepė. Komentuoti šią istoriją atsisakė ir R. Bakas, motyvuodamas tuo, jog vyksta bylos nagrinėjimas teisme.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis teigė, kad per tuos metus, kol dar nebuvo meras, tik eilinis savivaldybės tarybos narys, tokių žmonių kaip L. Kekienė buvo iš tiesų gana daug. „Atėję į valdžią įmonių vadovų paprašėme pateikti įdarbintų politikų sąrašą ir pareikalavome visus juos nedelsiant atleisti. Praėjusioje kadencijoje savivaldybės įmonėse dirbo 14 tarybos narių. Kai kurie jų gana ilgai su manimi nesisveikino. Šiuo metu nė vienas tarybos narys nedirba savivaldybės įmonėse. Akivaizdu, anksčiau nemažai žmonių į tarybą veržėsi tik tam, kad galėtų įsidarbinti, nedirbti ir gauti atlyginimą. Šaunu, kad teisėsaugos pareigūnai pradėjo narplioti šiuos faktus“, - sakė jis.