Būdamas visuomenininku savo idėjas sveikatos srityje jis gynė ir kraštutinėmis priemonėmis, tačiau tapęs politiku žada sutelkti dėmesį į kompromisų paieškas.

Nors nėra partijos narys, į Seimą A.Veryga kandidatavo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir buvo išrinktas Panemunės vienmandatėje apygardoje. Jis sako prisidėjęs rengiant „valstiečių“ programos dalį apie sveikatos politiką.

A.Veryga žiniasklaidai dažnai komentuodavo alkoholizmo problemą ir priemones jai išspręsti, ypač vadovaudamas Nacionalinei tabako ir alkoholio kontrolės koalicijai.

Žiniasklaidos dėmesio centre jis atsidūrė 2014 metų pabaigoje, kai paskelbė pasitraukiantis iš tuometinės sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės visuomeninių patarėjų. A.Veryga tuomet sakė, kad ji yra „turbūt pirmoji ministrė ministerijos istorijoje, kuri nesibodi rūkyti savo kabinete, arba šalia esančiame kambarėlyje“, teigė, kad „ministrės elgesys yra panašus į dramblio griuvinėjimą porceliano fabrike, tik šį kartą vietoje porceliano pavojuje atsiduria žmonių sveikata ir visa sveikatos politika“.

R.Šalaševičiūtė sako, kad tada A.Veryga apie ją skleidė neteisingus gandus, bet dabar teigia esanti geranoriškai nusiteikusi jam padėti.

„Jis tada paleido nepatikrintą ir iškreiptą informaciją dėl mano asmeninio rūkymo. Nei kabinete, nei niekur niekada nebuvo rūkoma, paskui kiti sušvelnino iki mažo kambariuko, bet mažam kambariuke aš visiškai nebūdavau. Aš tiesiog nutariau, kad priklausomybių klausimais mane gali konsultuoti ir kiti specialistai, nes jų tikrai yra“, – prisiminė R.Šalaševičiūtė.

Anot jos, po Seimo rinkimų ji pasiūlė A.Verygai savo pagalbą, kad jo startas ministerijoje būtų sklandus.

Pats A.Veryga dabar sako, kad būdamas Seimo nariu ir ministru bandys išlikti dalykiškas.

„Tas laiškas buvo labiau kraštutinė priemonė. Vienas dalykas, kai esi nevyriausybinės organizacijos atstovas ir turi savo nuomonę kažkaip ginti, nes neturi jokių kitų svertų, išskyrus viešumą, o kai pats esu sprendimų priėmėjas ir kai pačiam reikia tuos sprendimus įgyvendinti, tai kam tuos laiškus rašyti?“, – BNS teigė kandidatas į ministrus.

A.Veryga sakė, kad būdamas ministru jis skirs didelį dėmesį šeimos medicinai, psichikos sveikatai, ligų prevencijai, skaidrumo klausimams. Kartu jis aiškino, kad idėja kurti valstybines vaistines nereiškia, kad valstybė čia turėtų monopolį ir būtų naikinamos komercinės vaistinės.

Kai kurie ekspertai pažymi, kad ne visos „valstiečių“ idėjos apie šeimos politiką atitinka geriausią tarptautinę praktiką, o sveikatos negalima atskirti, pavyzdžiui, nuo socialinių klausimų.

„Aš ne visai žinau, kokioms idėjoms Aurelijus atstovaus. Man patinka jo idėjos, bet jis turės atstovauti savo partijai, o daliai jų idėjų aš nepritariu, man atrodo, jos Lietuvai yra žalingos, pavyzdžiui, ką partijos vadovybė aiškina apie įtvirtinimą to, ką jie vadina vertybėmis. Jie mini vertybes, kurios prieštarauja geriausioms praktikoms. Čia aš ne apie blaivybę kalbu, kalbu apie šeimos ir vaikystės politiką“, – BNS sakė žinomas psichiatras Dainius Pūras.

„Jeigu jis taip pat aistringai kovos prieš geriausias Europos ir pasaulio praktikas kaip kalba jį deleguojančios partijos pirmininkas, tai man nepatiks toks aistringumas, jei jie kalbės apie supuvusią Europą ir visa kita. Jeigu tu eini į ministrus, negali sakyti, kad tu čia tik dėl alkoholio klausimo“, – pažymėjo jis.

Gyvenimo būdas

A.Veryga sako nerūkantis, negeriantis ir jau pusantrų metų nevalgantis mėsos.

„Skiepijuosi ir vaikus skiepiju, tikrai nesu koks nors sąmokslo teorijų šalininkas dėl skiepų, juo labiau būdamas su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bendradarbiaujančio centro vadovas“, – pasakojo jis.

Politikas sako besistengiantis grūdintis, gyventi aktyviai – mėgsta šiaurietišką ėjimą, bėgiojimą, badmintoną, anksčiau užsiimdavo japonų kovos menu džiudžicu.

„Labai jau seniai sirgau sloga ar gripu“, – tvirtino jis.

A.Veryga su žmona augina sūnų ir dvi dukras.

A.Veryga yra įgijęs mediko išsilavinimą, taip pat yra mokslininkas – turi Biomedicinos mokslų daktaro laipsnį. Jis yra dirbęs tiek gydytoju psichiatru, tiek mokslininku ir dėstytoju. Kaip ekspertas yra patarinėjęs konservatoriui Andriui Kubiliui, kai šis buvo premjeru, taip pat buvusiam sveikatos apsaugos ministrui V.Andriukaičiui, Seimo sveikatos reikalų komitetui.

Nuo 2011 metų jis buvo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Medicinos akademijos Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos tyrimų instituto vadovu (PSO yra akreditavusi šį institutą bendradarbiaujančiu centru), pernai tapo LSMU Sveikatos psichologijos katedros profesoriumi.