DELFI vasaros pradžioje atskleidė, kad galimų pažeidimų vieno žiauriausių Lietuvos istorijoje žudiko, nuteisto už 17 tyčinių nužudymų bei sprogdinimų žmonai Rasai Ramanauskaitei priklausančiame sklype daugybė. Karaliaus Vilhelmo kanalo pakrantėje esančioje sodyboje kadaise, kol dar nebuvo suimtas, gyveno pats S. Gaidjurgis. Vis dėlto dabar, po DELFI tyrimo, sodyba buvo patikrinta, nustatyta nelegalių statybų, taip pat valstybinės žemės užėmimo atvejų.

Sodyba – tarsi gerai įtvirtintas fortas, teritorijoje – pikti šunys

Sodyba draustinyje yra tarsi gerai įtvirtintas fortas: iš vienos pusės tyvuliuoja Svencelės pelkė, kitoje pusėje yra kanalas. Dar kitoje pusėje ant valstybinio kelio yra uždėti ženklai apie privačią valdą ir piktus šunis. Užimtas valstybinės žemės plotas, valstybinis kelias kažkokiu būdu tapo privačiu. Taigi prie sodybos privažiuoti tiesiog neįmanoma. Visą sklypą juosia aklina apie 3 metrų aukščio neperregima mūrinė tvora.

DELFI šaltinių teigimu, atsitiktiniai žvejai, praplaukiantys kanalu, yra gąsdinami, kad bus užpulti piktų šunų, kurių teritorijoje yra ne vienas.

DELFI žurnalistai, apsilankę teritorijoje, įsitikino, kad šunų sklype tikrai yra. Net iš kitos kanalo pusės per brūzgynus prie kranto bandančius prasibrauti žmones jau pasitinka agresyvus šunų lojimas.

Kadaise interviu žiniasklaidai davusi S. Gaidjurgio žmona pati pasakojo, kad sodyboje auginami galingi kovinių veislių šunys.

Sunkumų kilo ir „Aro“ pareigūnams

S. Gaidjurgis buvo mafijos rinktinės, vienijusios Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių banditus, vadas. Klaipėdos monstru pramintas vyras masiškai žudė ne tik priešus, bet ir saviškius ar atsitiktinius žmones.

Sigitas Gaidjurgis

Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad prie kadaise S. Gaidjurgio „forto“ draustinyje naktį bandė prisiartinti „Aro“ pareigūnai, tačiau kadangi teritorija yra visiškai atvira, jiems kilo sunkumų prisiartinti slapta. Nepaisant to, sodyba buvo šturmuota.

9 statiniai valstybinėje žemėje, privačioje žemėje – statiniai be leidimų

Vis dėlto iš DELFI informaciją apie galimai neteisėtas statybas gavusios institucijos galiausiai patikrino sodybą. Po pusės metų trukusio tyrimo, sklype Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) rado nelegalių statybų, dar daugiau jų rasta valstybinėje žemėje. S. Gaidjurgio žmona gavo privalomuosius nurodymus statinius pašalinti.

„Nustatyta, kad valstybinėje žemėje šalia R. Ramanauskaitės nuosavybės teise priklausančio žemės sklypo 9 nesudėtingi statiniai pastatyti neturint valstybinės žemės patikėtinio sutikimo ar susitarimo dėl naudojimosi šia žeme. Taip pat pačiame R. Ramanauskaitės žemės sklype yra statinių, pastatytų netutint jų statybą leidžiančių dokumentų.

VTPSI Klaipėdos skyrius pareikalavo per 6 mėnesius nugriauti statinius valstybinėje žemėje ir sutvarkyti statybvietę. Dėl sklype be nustatyta tvarka gautų leidimų pastatytų statinių surašyti savavališkos statybos aktai ir statytojai pateikti privalomieji nurodymai pašalinti padarinius.

Statybos valstybinės priežiūros pareigūnai kontroliuos reikalavimų vykdymą ir, reikalui esant, imsis kitų teisės aktų nustatytų veiksmų savavališkos statybos padariniams pašalinti“, - komentavo VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

Pažeidimų nustatė ir NŽT

„Nustatyta, kad keliose vietose yra savavališko žemės užėmimo požymių (vienoje vietoje pastatytas tvoros stulpas, kitoje įrengta nedidukė medinė aikštelė, kitoje laiptai iki upės ir kt. ) dėl ko 2016-09-06 surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas“, - komentavo komentavo NŽT Šilutės skyriaus vyriausioji specialistė Indrė Nausėdienė.

Taip pat savavališkos statybos aktas surašytas ir didžiulei mūrinei 3 metrų tvorai. Neperregimų tvorų, pagal apsaugos reglamentus, draustiniuose statyti apskritai negalima.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.