Konferencijos vedėja Eglė Samoškaitė V. Pranckiečiui priminė, kad jis kaltinamas nepatyrimu, politinės patirties stoka, jo paskyrimas net sulygintas su nuostoliu valstybei. V. Pranckietis netgi buvo apibūdinamas kaip antro arba trečio lygio politikas.

„Žinote, žmonės gali vertinti taip, kaip jiems patinka. Dažniausiai daug ką lemia nežinomybė – ko nežinom, tas atrodo baisu. Jeigu žmogus ima sirgti ir kol nežino, kuo serga, jam būna baisu, o kai sužino, kad tai tebuvo sloga, tada pasidaro keturių ar trijų dienų problema“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

V. Pranckiečio nuomone, žmonės jo asmenį turi pažinti geriau, o vertinti galima pagal einamus ir atliktus darbus.

„Apie pareiškimus, kad tai nuostolis valstybei. Galbūt rafinuotas koks nors atėjimas į tokias pareigas būtų dar didesnis nuostolis valstybei. Aš tiesiog atėjau idealistiškai į tą vietą ir manau, kad mano dalyvavimas yra labai neutralus, labai neturintis jokio asmeninio tikslo, o tiesiog darnos siekimas“, – tęsė V. Pranckietis.

Pasak jo, epitetai buvo ir bus klijuojami. „Aš tiesiog kartais, galiu taip išsireikšti, ir pagailiu tų žmonių, kad jie taip nori kalbėti, tegul būna jiems gerai“, – klausiamas, kaip į tai reaguoja, atsakė Seimo pirmininkas.

R. Karbauskis į vieną praktiką neatėjo

LVŽS nariu V. Pranckietis tapo 2014 m., tačiau neformaliai sako su partija buvęs nuo 2000 m., kuomet pradėjo dalyvauti rinkimuose. Stodamas į LVŽS, V. Pranckietis sako norėjęs, kad ji taptų nebe vieno vardo partija, o paskui jį ateitų kitų žmonių. Nors, sako jis, partijos pavadinimas liko kaimiškas, tačiau turinys užpildytas asmenybėmis.

V. Pranckietis papasakojo, kad jam būnant Aleksandro Stulginskio universiteto prodekanu (buvęs Lietuvos žemės ūkio universitetas - DELFI), R. Karbauskis buvo jo studentas. „Jis buvo labai reiklus, tokia išskirtinė asmenybė, studentas, kuris pats savo grupei sudarinėdavo tvarkaraštį ir turėdavo pasiūlymų pačiai studijų programai“, – prisiminė Seimo pirmininkas.

Dalį dalykų R. Karbauskis su grupe savo iniciatyva klausydavo dabartiniame Kauno technologijos universitete.

V. Pranckietis R. Karbauskį pažįsta maždaug nuo 1990 m. ir jam nėra parašęs blogo pažymio – to neprireikė. Tačiau V. Pranckietis atskleidė, kad R. Karbauskis kartą neatėjo į mokomosios praktikos darbus. Po kurio laiko R. Karbauskis paklausė, ar gali už praktiką atidirbti.

„Jis atsivežė draugų į pagalbą ir už visas dienas dirbo ne vienas, bet ir draugai su juo“, – tai, kad R. Karbauskis atidirbo ne vienas, o su draugais, kuriems už darbą sumokėjo, atskleidė V. Pranckietis. Pasak jo, tai liudija R. Karbauskio verslumą.

R. Karbauskis į kabinetą nelakstys

E. Samoškaitė Seimo vadovo teiravosi, ar jis bus nepriklausomas nuo partijos lyderio R. Karbauskio. O gal R. Karbauskis nuolat lakstys į V. Pranckiečio kabinetą?

„Jis į mano kabinetą nelakstys ir nelaksto, per šią savaitę buvo atėjęs vieną kartą, šiandien, nes buvo pozicijos pasitarimas, dalyvavo socialdemokratų ir valstiečių žaliųjų vadovybė. Neabejotinai kontaktai turi būti, o dėl to, kad, kaip jūs klausiate, aš turėčiau būti valdomas ar pavaldus – jau esu anksčiau sakęs, kad viskas, ko pasiekiau, pasiekiau savarankiškai, esu pakankamai savarankiškas, su tvirtu stuburu“, – tvirtino politikas.

Anot V. Pranckiečio, tiek jam, tiek paskirtajam premjerui Sauliui Skverneliui R. Karbauskis suteikė galimybes dirbti savarankiškai.

„Paprastai būna taip, kad kalbamės, kalbamės ir sukalbam taip, kaip man reikėdavo. Kartais reikėdavo pakartoti du ar tris kartus, bet vis tik sprendimą priimdavome. Įtikinimo būdu galima kalbėtis visais klausimais, tai nėra kažkokia neapeinama siena“, – santykius su R. Karbauskiu ir kompromisų paiešką apibūdino V. Pranckietis.

Trūksta atstovo spaudai

V. Pranckietis atskleidė, kad Seimo pirmininko sekretoriatui vadovaus Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto prodekanė daktarė Gintarė Žukaitė.

Sekretoriate taip pat dirbs buvusi Seimo narė Laima Mogenienė, vyresniojo patarėjo pareigas eis Egidijus Rumbutis, patarėjomis dirbs buvusi Loretos Graužinienės patarėja Justina Jurevičiūtė ir Rūta Šimonytė. Patarėjo užsienio reikalams pareigas laikinai eis Kęstutis Kudzmanas.

Seimo pirmininkas sakė, kad kol kas nėra rastas atstovas spaudai.

DELFI primena, kad V. Pranckietį į šias pareigas delegavo Seimo rinkimus laimėjusi Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, vadovaujama R. Karbauskio.

Pats R. Karbauskis eina frakcijos seniūno pareigas. Naujasis Seimo pirmininkas prieš darbą parlamente buvo Kauno rajono savivaldybės tarybos narys, ilgus metus dirbo Aleksandro Stulginskio universitete Kaune, 2016 m. tapo profesoriumi.