Paskirtuoju premjeru jis taps, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašys dekretą ir paves suformuoti Vyriausybę. Naujo ministrų kabineto formavimui skiriama 15 dienų.

Nauja Vyriausybė darbą pradės po priesaikos Seime.

Kaip balsavo Seimo nariai, galima pažiūrėti čia.

Patvirtino dėl V. Šapokos kandidatūros į finansų ministrus

Po balsavimo S. Skvernelis teigia vis dar negalintis atskleisti kandidatų į ministrus pavardžių, tačiau patvirtina, kad tikėtinas finansų ministras Vilius Šapoka: „Jis yra kandidatas", - sako politikas.

Pirmaisiais darbais S. Skvernelis vardija ministrų kabineto suformavimą, biudžeto projekto apsvarstymą, apsisprendimą dėl Darbo kodekso ir viso socialinio modelio. „Nebus, kada atsikvėpti nuo pat pirmos dienos", - teigia S. Skvernelis.

Klausiamas apie mokesčius, S. Skvernelis vengė tiesaus atsakymo: jis tik teigė nelabai pritariantis mokesčių išimtims ir pasisakantis už sisteminį požiūrį į mokesčių politiką.

„Mokestinės lengvatos yra ydinga praktika, leidžianti ne visiškai švariai ir sąžiningai elgtis su valstybe", - sako S. Skvernelis. Seime jis kalbėjo apie tai, kad tam tikras mokesčių progresyvumas turėtų būti įtvirtintas.

Kreipėsi į Seimo narius: pasirėmė B. Obama

Antradienį parlamentarai dalyvavo diskusijoje, kurioje išsakė savo poziciją, ar sutinka paremti į ministrus pirmininkus. Žodis buvo suteiktas ir pačiam S. Skverneliui.

„Jūsų valia šiandien lems, ar suteiksite man galimybę pristatyti ir su jumis suderinti išsamią pokyčių Vyriausybės programą, pateikti ministrų kabinetą“, – sakė politikas.

Anot S. Skvernelio, jis sieks būti telkiantis ir vienijantis ministras pirmininkas – ne žaliųjų, ne valstiečių, ne koalicijos, bet Lietuvos Respublikos.

„Turime surasti geriausius sprendimus Lietuvai kartu. Noriu tikėti, kad galime dirbti kitaip. Galime ieškoti teisingiausių sprendimų, o ne atmetinėti pasiūlymus dėl to, kad juos pasiūlę asmenys priklauso vienai ar kitai politinei partijai. Galime susėdę diskutuoti ir ginčytis apie esmę, o ne ieškoti priekabių prie vieno ar kito ištarto žodžio“, – dėstė jis.

S. Skvernelis pabrėžė, kad naują Vyriausybę mato, kaip naujų idėjų nešėją. Prašydamas palaikymo, pakvietė dirbti kitaip – nuoširdžiai, atvirai ir be cinizmo.

„Perfrazuojant kadenciją baigiantį Baracką Obamą, jei darbuose pasiseks mums, pasiseks visai Lietuvai“, – citavo buvusį JAV prezidentą jis.

Pokyčių S. Skvernelis žadėjo imtis apgalvotai, po derybų. Anot S. Skvernelio, tapęs premjeru jis nemato kito kelio, kaip daryti reikšmingus ir neišvengiamus pokyčius.

„Tačiau pokyčiai – tai ne revoliucija, jie turi būti apgalvoti“, – pridūrė jis.

Politikas aiškino, kad visų valdžių šakų atstovai turi bendradarbiauti ir tai yra garantas sėkmei. Jo teigimu, visi turi dirbti Lietuvos labui, tad jie yra atviri visiems pasiūlymams, nes ir jis asmeniškai niekada nevertina žmonių pagal politinę jų priklausomybę.

„Už jokį postą šeimos neparduosiu, bet priesaiką vykdysiu“, – atsakė jis į E. Gentvilo abejones, kad svarbiau jam gali būti šeima, o ne priesaika valstybei.

Todėl, anot S. Skvernelio, abejoti dėl jo lojalumo nėra jokio preteksto.

„Po vieno naktinio skambučio, kai mane miegantį pažadino (dar užimant Vidaus reikalų ministro postą) daugiau niekada nemiegu ir nemiegosiu“, – juokavo jis, apeliuodamas į oponentų kritiką dėl esą galimo atsirasti abejingumo.

S. Skvernelis aiškino suprantantis, kad pokyčiai yra jautri sfera, tačiau tai bus daroma apgalvotai, derantis su socialiniais partneriais. „Turime ieškoti geriausio sprendimo. Nesakau, kad mūsų siekiai yra absoliučiai tinkami – jei bus racionalūs pasiūlymai, mes atsižvelgsime ir vertinsime. Privalėsime tai daryti“, – dėstė jis.

S. Skvernelis pristatė savo pažiūras: nesu pasislėpęs liberalas

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas taip pat patikino, kad savo pažiūromis nėra pasislėpęs liberalas.

„Norint balso, man reikėtų prisipažinti, kad esu pasislėpęs liberalas, aišku. Bet tikrai ne. Aš tikrai manau ir į tai lygiuojuosi, kad laisvas, kuriantis, mąstantis žmogus yra didžiausia vertybė. Pats taip galvoju ir elgiuosi. Aš tikrai esu socialiai orientuotos rinkos, bet ne laukinio kapitalizmo, grobuoniškos ekonomikos kultūros šalininkas“, – kalbėdamas apie savo politines pažiūras sakė jis.

S. Skvernelis aiškino manantis, kad žmonės geba daug gyvenimo sričių reguliuoti patys, tačiau yra įsitikinęs, kad ten, kur valstybės reguliavimas – neišvengiamas, jis turi būti.

„Tikrai dėkoju už laiką, kurį gaišote klausydami manęs. Kaip beįvyktų, esu Seimo narys, tikiuosi racionalaus ir sklandaus darbo“, – kalbą baigė jis.

Esame nykstanti tauta

Po S. Skvernelio kalbos sekė Seimo narių klausimai. Tai ne pirmas kartas, kai parlamentarai gali klausti kandidato į premjerus: pirmiausia klausimai buvo užduodami prezidentei D. Grybauskaitei pristačius S. Skvernelio kandidatūrą Seimui, vėliau jis susitiko su visomis Seimo frakcijomis.

Tačiau Seimo nariai dar nėra regėję Vyriausybės programos projekto, dėl šios priežasties klausė apie būsimus darbus.

Laurynas Kasčiūnas iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų domėjosi, kokiomis priemonėmis S. Skvernelio Vyriausybė sieks įgalinti Pietryčių Lietuvą ir kitus ekonomiškai atsilikusius regionus.

S. Skvernelis sako, kad Lietuva kenčia dėl emigracijos į užsienį bei vidinės migracijos. Migraciją, anot jo, lemia nedarbas, menkas socialinių paslaugų prieinamumas. Pasak politiko, šiuo metu savivaldybės neturi didelio intereso pritraukti vidaus ar užsienio investicijų į regionus, mat joms nuo to biudžete lėšų nepadaugėja. Situaciją, sako S. Skvernelis, keistų finansinės paskatos savivaldybėms.

„Jei mes norime iš tiesų turėti komfortabiliai provincijoje arba mažame miestelyje gyvenantį žmogų, jis turi turėti lygiai taip pat prieinamą sveikatos apsaugą, galimybę lavinti kokybiškai savo vaikus, kalbant apie vidurinį išsilavinimą, lygiai taip pat leisti vaikus į popamokinę veiklą, taip vadinamus būrelius. Jis turi turėti galimybę prieiti prie kultūros. Nesakau, kad kiekviename miestelyje turi būti po treatrą, bet galimybė dalyvauti kultūriniame gyvenime turi būti", - sako S. Skvernelis.

Jis atsakė ir į kritiką dėl dviejų ministerijų perkėlimo į Kauną. Pasak S. Skvernelio, jeigu mes matome, kad regionai kelia problemas, tai reikia diskutuoti apie visas įmanomas ir racionalias priemones.

Atsakydamas į konservatoriaus Kęstučio Masiulio klausimą apie sunkiausią, bet būtiniausią, darbą, S. Skvernelis kalbėjo apie socialinę atskirtį ir skurdą.

Valstietė žalioji Agnė Širinskienė klausė apie demografinės situacijos suvaldymą. S. Skvernelis sako, kad šiuo klausimu nepasakys nieko naujo: 1,7 vaiko vienai šeimai, kaip yra dabar, nepakanka. Tai negarantuoja normalios kartų kaitos: „Mes esame nykstanti tauta", - sako S. Skvernelis.

Pasak jo, reikia sudaryti sąlygas jaunoms šeimoms jaustis socialiai saugiai, kad joms nereikėtų visos paros skirti darbui ir nematyti augančių vaikų, kad joms nekiltų problemų rasti darželį.

Liberalas Gintaras Steponavičius klausė apie mokesčius: liberalai prieš balsuodami būtinai norėjo žinoti, ar jie gali didėti, ar mažėti. Tačiau tikslaus atsakymo neišgirdo: išgirdo tik tiek, kad daugiau uždirbantys turėtų mokėti didesnius mokesčius. Jau anksčiau S. Skvernelis yra žadėjęs simboliškai progresinius mokesčius.

Beje, pasisakydamas konservatorius Žygimantas Pavilionis pažymėjo, kad S. Skvernelis visiškai nešnekėjo apie užsienio politiką. Jis siūlė nepalaikyti S. Skvernelio kandidatūros, nes netiki, kad naujasis premjeras palaikys gerus transatlantinius santykius.