„Naująjį Seimą noriu paraginti užtikrinti užsienio politikos tęstinumą ir nekeisti kurso dėl sankcijų Rusijai. Privalome atsižvelgti į geopolitinę situaciją, todėl santykiuose su šia kaimynine valstybe blaškytis neturime teisės“, – teigia vienas iš rezoliucijų autorių konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Rezoliucijos projekte „Dėl situacijos Ukrainoje ir sankcijų Rusijai“ nurodoma, kad Seimas remia Ukrainos siekį stiprinti politinę asociaciją ir ekonominę integraciją su Europos Sąjunga (ES) bei perspektyvoje siekti ES narystės. Taip pat pažymima, kad Rusija iki šiol nėra įgyvendinusi Minsko susitarimų ir, tęsdama karinės galios demonstravimą, kelia grėsmę visos Europos saugumui.

Seimui siūloma dar kartą pareikšti, kad „tvirtai remia Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorijos vientisumą“, pabrėžti, jog „esminė sąlyga atkurti taiką ir stabilumą Rytinėje Ukrainos dalyje yra visiškas Minsko susitarimų įgyvendinimas, pirmiausiai užtikrinant realias paliaubas ir nevalstybinių pajėgų išvedimą iš Ukrainos teritorijos“.

Taip pat dokumente būtų konstatuota, kad „bet kokie bandymai šiuo metu švelninti ar panaikinti sankcijas Rusijos Federacijai paskatintų agresyvią Rusijos politiką ir padidintų grėsmę Ukrainos, Lietuvos ir visos Europos saugumui“.

Tuo pačiu Ukraina raginama ryžtingai kovoti su korupcija, tęsti demokratijos plėtros, teisinės valstybės kūrimo ir kitas šalies modernizavimui būtinas reformas.

Rezoliucijos projekte dėl strateginės partnerystės su JAV nurodoma, kad Lietuva buvo, yra ir išliks patikima JAV partnere Europoje bei Baltijos jūros regione.

Teigiama, kad Seimas yra pasirengęs skatinti glaudesnį Lietuvos ir JAV dvišalį bendradarbiavimą politinių partijų, taip pat verslo, akademiniame, įvairių sričių ekspertiniame lygmenyse.

„JAV lyderystė ir įsitraukimas Europoje yra žemyno saugumo ir klestėjimo pamatas, todėl Lietuva kartu su JAV yra pasirengusi toliau stiprinti transatlantinius ryšius, įskaitant laisvės ir demokratijos principų puoselėjimą, NATO matomumo ir karinio atgrasymo priemonių Vidurio ir Rytų Europoje stiprinimą, abipusiškai naudingos laisvosios prekybos erdvės sukūrimą, strateginių projektų ekonomikos, energetikos, saugumo bei kitose srityse vystymą“, – rašoma projekte.

Taip pat projekte pakartojamas Lietuvos įsipareigojimas nuosekliai didinti gynybos finansavimą ir iki 2018 metų pasiekti mažiausiai 2 proc. bendrojo vidaus produkto, modernizuoti ginkluotąsias pajėgas bei prisidėti prie tarptautinių sąjungininkų operacijų.