„Reikia vyrui į šnapsą gausiai prilašint mėnesinių. 11 metų jau negeria. 100 proc. efektyvu. Pabandykit“, – dalijosi Aldonos vardu pasirašiusi moteris.

„Tai jau tikrai liaudiškas alkoholizmo gydymas. Pirmą kartą girdžiu. Bet, aš manau, ypač kaime žmonės iš nevilties bala žino, ko gali prilašinti į degtinę“, – DELFI sakė Vilniaus psichiatrijos ir psichoanalizės centro vadovas Raimundas Alekna, su kuriuo kalbėjomės apie namudinius ir šiuo metu specialistų taikomus gydymo nuo alkoholizmo būdus.

Manė, kad nuodija tyčia

„Tikiuosi, kad vėmimą sukeliantys grybai nebepopuliarūs, kaip ir tokį efektą duodantys vaistais. Vienas mano kolega net manė, kad žmona jį tyčia nuodija, kol išsiaiškino priežastį“, – sakė ne vieną keistą istoriją apie mėgėjišką alkoholizmo gydymą girdėjęs psichoterapeutas.

Vadinamąjį kodavimą specialistas vadina normaliu gydymo būdu, tačiau abejoja vien jo veiksmingumu.

Išgersi – mirsi

„Išgersi–mirsi“ pagrįstą priklausomybės nuo alkoholio gydymo metodą 1984-aisiais sukūrė Sovietų Sąjungos liaudies gydytojo vardą pelnęs Aleksandras Romanovičius Dovženko.

Kodavimą jo kolegos iš pradžių vertino kritiškai, tačiau šis būdas iki šiol vienas populiariausių posovietinėse šalyse tarp priklausomų nuo alkoholio žmonių, nors JAV ar Vakarų Europoje – sunkiai suvokiamas.
Raimundas Alekna

Kodavimas, R. Aleknos žodžiais, normalus, hipnozės technikomis paremtas gydymo būdas, kurio tik pavadinimas skamba namudiškai.

„Kiekviena medžiaga, naudojama alkoholizmui gydyti, taip pat turi ir placebo efektą, net ir tie patys antidepresantai. Priklausomai nuo žmogaus tikėjimo ar netikėjimo, jie gali veikti skirtingai. Tikiu, kad kiekvienas specialistas, turintis patirties ir supratimo apie priklausomybės ligų vystymosi mechanizmą, visuomet skiria kompleksinį gydymą, o vadinamasis kodavimas būna tik viena jo sudedamųjų dalių”, – komentavo Vilniaus psichiatrijos ir psichoanalizės centro vadovas.

Torpeda – kada padeda ir kokiu atveju ne

Pasak psichoterapeuto, yra keli kodavimo būdai. Be psichologinio poveikio priemonių, pasitelkiami ir medikamentai – geriami ar įsiuvami po oda. Pastarieji vadinami torpedomis.

Bet kuriam kodavimui suteikiamas tam tikras terminas, kurį gali pasirinkti pats žmogus. Tačiau jo veiksmingumui didžiausios įtakos turi, ar atsikratyti priklausomybės nori pats geriantysis, ar jo artimieji. Antruoju atveju rezultatai paprastai nedžiugina.

„Naudojant ilgai veikiančias medžiagas, kurios pavartojus alkoholio sukelia tam tikrus nemalonius pojūčius, reakcijas, svaiginimosi džiaugsmas apkarsta. Tačiau to nepakanka. Būtina žmogui suteikti informacijos, kaip gyventi negeriant, nes nuo to priklauso, ar blaivybė jam netaps nepakeliama kančia. Jei taip atsitiks, žmogus persimes į kitas priklausomybės formas. Dažnai būdavo pastebima, kad užsikodavusieji nebegeria, tačiau pradeda daugiau rūkyti arba įninka į darboholizmą, kitus autodestrukcinius veiksmus“, – atkreipė dėmesį DELFI pašnekovas.

Akupunktūra ir kaip suvaldyti galimas blaivybės grėsmes

Alkoholizmo gydymui taikoma akupunktūra R. Aleknos nuomone, gera priemonė, jei atliekama specialisto, kuris ją naudoja kaip vieną iš kompleksinių priklausomybės gydymo būdų ir suvokia galimas grėsmes, o joms iškilus yra pasiruošęs su iššūkiais susidoroti.

„Pvz., žmogui įsiuvama ampulė. Tačiau jeigu tu neįvertini žmogaus būsenos, į ką gali išvirsti metimas gerti, gali taip nutikti, kad jis kris į gilią depresiją ir nusižudys. Tokia rizika taip pat yra, nes svaiginimasis neretai prilygsta pasiskyrimui sau lengviausiai prieinamų „vaistų“. Todėl reikia numatyti galimas pasekmes ir taikyti kompleksinį gydymą“, – pakartojo R. Alekna.

Specialistas ragino nesivadovauti nuogirdomis ir mitais apie alkoholizmo gydymą, o kreiptis į specialistus.

Vienas iš daktaro minėtų mitų, kad priklausomybė nuo alkoholio – nepagydoma, taigi, neverta ir gydytis. Kitas mitas, kad geras specialistas brangiai kainuoja, o išbandytų patarimų galima rasti ir internete.

Stebuklingi grybukai ir gelsvės šaknis

Apie abejotinus alkoholizmo gydymo būdus ne kartą rašė DELFI. Kai kurie jų gal ir padeda atgrasyti nuo alkoholio, tačiau gali tapti mirties priežastimi.

Kaip tik tokį naudojo DELFI kalbinta Vanda. Netekusi vilties, kad sutuoktinis mes gerti, ji pažįstamos prašė suveikti receptą: „ Žinojau, kad yra specialių vaistų, kurie sukelia pasišlykštėjimą alkoholiu, bet laisvai neparduoda. Nemačiusi „paciento“ gydytoja nesutiko skirti, tad teko ieškoti alternatyvų.

Ką daryti norint išgydyti alkoholiką ir sugrąžinti šeimai ramybę, ji patarinėjo internete. Pvz., siūlė stebuklingų grybukų, po kurių „patys alkoholikai nebenori gerti“. „Žinau ne vieną pijoką, kurį pakeitė į gerą pusę“, – sakė ji, aiškindama, jog tie grybai – paprasčiausi mėšlagrybiai, dar vadinami rašaliniais. Valgomi jauni ir net gana skanūs.

„Tačiau jei užgeri alkoholiu, prasideda pykinimas, labai pablogėja sveikata, net gerti nebesinori. Pakartojus kelis kartus gal ir pavyktų atpratinti. Pabandyti galima. Kitos priemonės vis viena neveikia“, – pastebėjo ji.

Kasdien degtine sveikatą „taisantiems“ alkoholikams gydyti Vanda siūlė „pagerintos“ degtinės su vaistinės gelsvės šaknimi. Užpylus tarkuotą ar smulkiai pjaustytą šaknį puse litro degtinės, pataria palaikyti tris paras, kad pritrauktų ir gerti: „Garantija, kad per pusvalandį apsivems ir nė nenorės pažiūrėti į alkoholį“.

Įspėja nepadauginti, nes žolė – nuodinga

Vieną žolę ji vadino itin veiksminga, tačiau įspėjo nepadauginti, nes nuodinga, tad jos pavadinimo ir neminėsime. O štai be baimės išbandyti galima šį receptą: džiovintų čiobrelių, pelynų ir širdažolės mišinį sumalti kavamale, užplikyti verdančiu vandeniu ir po 2 valandų duoti gerti po 1-2 valgomuosius šaukštus.

Kaip teigė Vanda, toks gydymas veiksmingas jei nuoviro geriama tris mėnesius po 3-4 kartus per dieną. Vienas vyras sąžiningai leidosi taip žmonos gydomas ir, kaip tikino Vanda, pagijo: „Išgėrus kelis stiklelius degtinės, taip siaubingai žiauriai galvą pradėjo skaudėti, kad apskritai nebegalėjo apie alkoholį nė pagalvoti“.
Alkoholizmas

Moteris vardijo ir „rimtus vaistus“, kuriais gali būti gydomi žmonės nuo alkoholizmo jiems patiems to nežinant, „tik tiek, kad jie „išimti iš vaistų registro, tad parduodami nelegaliai“.

Geriausias būdas

Geriausia alternatyva primityviems, buitiniams alkoholizmo problemos sprendimams, R. Aleknos nuomone – psichoterapinis gydymas, kuris padeda žmogui suvokti alkoholizmo priežastis, kodėl jis save žaloja ir rasti vidinių motyvų pradėti iš tiesų rūpintis savimi, pamilti save ir džiaugtis gyvenimu.

„Dar ne viskas, kad žmogus negeria ar gal net nerūko. Tačiau išlenda streso išprovokuotos širdies ir kraujagyslių patologijos, nes žmogus to streso neįsisąmonina, jį neigia, ir pan.“ – sakė daktaras, pabrėždamas, jog svarbu į žmogų žiūrėti kaip į visumą.

Pasak psichoterapeuto, šiuo metu pacientai gydomi tiek kodavimu, tiek psichoterapija, tiek medikamentais, sukeliančiais alkoholio netoleravimą, slopinančiais potraukį išgerti bei stabilizuojančiais nervų sistemą. „Nei vienas gydymo būdas nėra šimtu procentų veiksmingas. Kiekvienas turi savų minusų ir pliusų. Kas tinka vienam, neveikia kito“, – akcentavo specialistas.

Sieja su maginiu ritualu

Internete pateikiama informacija apie priklausomybes gali pasitarnauti sveikstant, padėti susivokti ne tik piktnaudžiaujantiems žmonėms, bet ir jų artimiesiems. Tačiau labai svarbu teisingai atsirinkti. Pvz., pasidomėję DELFI skaitytojos Aldonos siūlyto alkoholizmo gydymo degtine su krauju kilme, prisikasėme iki maginių ritualų.

Ezoterinėje literatūroje nurodoma, jog menstruacijų kraujas laikomas negyvu, skleidžiančiu mirties, skaidymo, atmetimo informaciją. Kai toks kraujas į vyro organizmą patenka su krauju, ne tik jam, bet ir jo vaikams, ypač berniukams neva perduodama mirties programa. Įspėjama, jog be pasekmių kraujo ritualai nepraeina ir tuo užsiimančioms moterims, kurios rizikuoja moteriškomis bėdomis ir šeimos griūtimi.