M-14 šautuvų iš JAV Lietuvos kariuomenė gavo 1999 m., o 2001 m. pagal prašymą 10 vienetų šių ginklų buvo perduota Valstybės saugumo departamentui. Pernai paaiškėjus, kad dalis šių šautuvų pateko į civilinę apyvartą, KAM kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją, prašydama atlikti ginklų sugrąžinimo kariuomenei procedūras. Iki šiol iš gyventojų susigrąžinti 5 M-14.

"Ginklų fondas informavo, kad dėl likusių 3 vnt. ginklų bus kreipiamasi į teismą dėl jų išreikalavimo priverstine tvarka. Pažymėtina, kad informacija apie priimtus sprendimus buvo teikiama ir JAV ambasados Lietuvoje atstovams", - rašoma KAM išplatintame pranešime.

Kaip antradienį pranešė delfi.lt naujienų portalas, dalį iš JAV gautų M-14 Ginklų fondas pardavė civiliams, kadangi modernizuodama savo arsenalą kariuomenė jų nebenaudoja. Perduoti ar parduoti Vašingtono suteiktą ginkluotę draudžia 2002 m. pasirašyta JAV ir Lietuvos sutartis. Portalo teigimu, KAM ginklų susigrąžinimo procedūras pradėjo pareikalavus JAV Vyriausybei, tačiau 3 M-14 savininkai nesutinka atiduoti legaliai įsigytų šautuvų.

Lietuvos kariuomenėje M-14 reprezentaciniais tikslais karinių ceremonijų metu naudoja Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Garbės sargybos kuopa, taip pat kitų Lietuvos kariuomenės dalinių kariai. Krašto apsaugos savanorių pajėgose šis ginklas dar naudojamas ir koviniam rengimui, tačiau šiose pajėgose pradedamas perėjimo prie modernių taikliojo šaulio ginklų FN SCAR-H procesas.