Naujos kadencijos Seime dirbs 59 dabartiniai parlamentarai ir 82 nauji arba po pertraukos į parlamentą grįžę politikai. Didžiausią frakciją turės Vyriausybę kartu su socialdemokratais formuosianti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), didžioji dauguma jų bus Seimo naujokai.

„Įdomus jausmas ir mintys. Kankina nežinomybė, kaip čia viskas bus, nes reikia pripažinti – esu naujokė. Esu iš kaimiškos apygardos, Skuodo ir Kretingos rajonų“, – DELFI kalbėjo Seimo narė, LVŽS atstovė Levutė Staniuvienė.

Anksčiau dirbusi mero pavaduotoja, iki išrinkimo į Seimą L. Staniuvienė ėjo Švietimo ir kultūros komiteto pirmininkės pareigas Skuodo savivaldybės taryboje.

Levutė Staniuvienė

Į Vilnių parlamentarė atsikraustė sekmadienio vakarą. „Kadangi esu iš kaimo, viskas normaliai“, – gyvenimo sąlygas viešbutyje apibūdino L. Staniuvienė. Seime ji norėtų dirbti kultūros ir švietimo srityje, tačiau dėl frakcijoms skiriamų kvotų abejoja, ar pateks į Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą. Pašnekovė spėjo, kad greičiausiai dirbs Žmogaus teisių komitete.

Tuo metu kitai LVŽS atstovei Virginijai Vingrienei niekur kraustytis neteks. Žemės ūkio ministerijoje iki šiol dirbusi vilnietė toliau gyvens savo bute.

„Atsakingas momentas, vertas susimąstymo, ruošiuosi priesaikos davimui. Noriu dirbti Aplinkos komitete, kadangi esu žalioji, aplinkosaugos srityje turiu daug idėjų, tiek miškų išsaugojimo, tiek visais kitais klausimais“, – sakė V. Vingrienė.

Virginija Vingrienė

Seimo narė teigė iki šiol buvusi valstybės tarnautoja, kuri neskaičiuodavo darbo valandų. Tam V. Vingrienė pasiruošusi ir dabar.

Seimo daugiavaikiai atžalas paliks namie

„Šeima išleido, pabučiavo, sako, važiuokit“, – kalbėdamas su žurnalistais, juokavo kaunietis verslininkas Kęstutis Pūkas, į Seimą patekęs su „Tvarka ir teisingumu“.

Kęstutis Pūkas

K. Pūkas ketina važinėti į Kauną, kartais, užsitęsus posėdžiams, liks nakvoti Seimo viešbutyje. 9 vaikų tėvas K. Pūkas sakė, kad neturi sąlygų šeimą atsivežti į Vilnių.

„Aš čia daug vaikščiojęs, daug dirbęs, man čia labai didelio įspūdžio nėra – kalbu apie patį pastatą. O darbai kokie laukia – be abejo, ambicijos didelės“, – klausiamas apie pirmą įspūdį Seime, kalbėjo parlamentaras.

Kol kas vienas Vilniuje gyvens ir LVŽS atstovas Kęstutis Smirnovas, išgarsėjęs po to, kai Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje įveikė patį premjerą Algirdą Butkevičių. K. Smirnovas sakė pirmą dieną Seime jaučiantis ne tik jaudulį, bet ir džiaugsmą.

Kęstutis Smirnovas

„Kol kas šeima Šakiuose, o paskui matysime,“ – kalbėjo 5 vaikų tėvas K. Smirnovas, laukiantis vietos Seimo viešbutyje.

Džiaugiasi investavęs į 11 vaikų

Į Seimą išrinktas buvęs Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas sako, kad jį labiausiai domina žemės ūkio, kaimo, provincijos klausimai. Taip pat emigracijos stabdymas ir emigrantų grąžinimas į Lietuvą.

„Yra noras atėjus į Seimą padaryti viską, kad po ketverių žmonės sakytų – šitas Seimas savo pažadus tesėjom“, – kalbėjo A. Stančikas.

Andriejus Stančikas

Plungėje gyvenantis A. Stančikas ketina gyventi Seimo viešbutyje. „Šeima kaip buvo, taip ir bus Plungėje. Pirmiausia, nors mano šeima ir didelė, reikia nepamiršti, kad jau šiandien 6 mano vaikai savarankiški, duoną jau užsidirba patys, baigę studijas, dirba versle, užsiima žemės ūkiu. Dar 4 studentai ir tik vienas mokinukas“, – šeimai daugiausia dėmesio savaitgaliais ketina skirti politikas.

Jo teigimu, šeima prie to pratusi ir gyvenimo ritmas nesikeis. Dėl vaikų kiekio A. Stančikas pripažįsta sulaukiantis daugiau dėmesio nei kiti. „Gal šiek tiek įdomesnis esu, nes daug vaikų, bet šioje vietoje nieko nesureikšminu. Tai buvo mano ir žmonos pasirinkimas ir mes tą kelią nuėjome. Kaip juokauju, savu laiku investavau ir šiandien džiaugiuosi, kad tokią šeimą turiu“, – aiškino A. Stančikas.

Sieks apsaugoti embrionus

Ignalinos rajone gyvenanti, bet Vilniuje iki šiol dirbusi LVŽS atstovė Agnė Širinskienė šiuo metu sprendžia logistikos klausimus. Jos manymu, dalį laiko teks važinėti į rajoną, dalį – gyventi Vilniuje. Ji laukia vietos Seimo viešbutyje.

Buvusi Mykolo Romerio universiteto docentė A. Širinskienė sako visą laiką dirbusi sveikatos reikalų srityje – dėstė universitete, ekspertavo teisės aktus Sveikatos reikalų komitete. Seime ji tikisi dirbti Sveikatos reikalų komitete.

Agnė Širinskienė

A. Širinskienė sako, kad pirmi darbai bus baigti svarstyti valstybės biudžetą, taip pats sveikatos srities PSD biudžetą. Ji taip pat laikosi nuomonės, kad naujas Seimas turės peržiūrėti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, apie ką ne kartą yra kalbėjęs LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Manau, įstatymą reikėtų peržiūrėti, jis buvo priimtas ganėtinai skubotai, net nesuderintas su Civiliniu kodeksu. Kiek žinau, ir ministerija susiduria su sunkumais priimdama poįstatyminius aktus – negali įgyvendinti kai kurių normų. Visiškai nereglamentuota embrionų apsauga, tai palikta poįstatyminiam reguliavimui, kai jis taikomas netgi lytinėms ląstelėms. Mes suprantame, kad žmogaus embrionas yra besivystanti žmogaus gyvybė ir atitinkamai turėtume jį saugoti įstatymu, ne ministro aktais“, – aiškino A. Širinskienė.

Gyvens tarp Vilniaus ir Šiaulių

„Pirmas jausmas įdomus ir įpareigojantis, truputį neramus, nes darbo daug. Kartu tai simboliškas gyvenimo žingsnis“, – sakė į Seimą išrinktas šiaulietis LVŽS atstovas Stasys Tumėnas.

Buvęs Šiaulių vicemeras sako daug dirbsiantis Šiauliuose, nes išrinktas vienmandatėje. Tad ir gyventi jam teks tarp Šiaulių ir Vilniaus. Parlamentaras laukia vietos Seimo viešbutyje.

S. Tumėnas sieks dirbti Švietimo, mokslo ir kultūros komitete, jei čia nebus vietos, parlamentarą domina užsienio reikalų ir žmogaus teisių sritys.